Connect with us

Politika

MIP zaprimio zahtjev za aktivacijom Banožićeva mandata

Objavljeno

-

Predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Robert Jankovics potvrdio je Hini da je Povjerenstvo u petak ujutro zaprimilo zahtjev za aktivacijom zastupničkog mandata Maria Banožića i njegovo mirovanje iz osobnih razloga.

Jankovics nije naveo od koga je zahtjev zaprimljen, no dio medija piše da je zahtjev u ime bivšeg ministra obrane koji je razriješen u subotu, nakon što je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo mlađi muškarac, a on teško ozlijeđen, podnijela njegova odvjetnica.

Sjednica MIP-a na kojoj će se razmatrati utemeljenost tih zahtjeva bit će u utorak, 21. studenoga, najavio je Jankovics koji jutros nije mogao o tome pobliže govoriti jer je zauzet ranije planiranim događajem.

Prema zakonu, dužnosnici nakon što im prestane nespojiva dužnost imaju rok od osam dana za aktiviranjem mandata i to, prema zakonu, mogu učiniti samo oni.

Jankovics je proteklih dana priznao da u povijesti modernog Sabora još nije bilo situacije poput Banožićeva (tj. da je upitno je li, zbog težine ozljeda, uopće svjestan da više nije ministar i da objektivno ne može sam podnijeti zahtjev), ali i istaknuo da izuzetaka nema.

Ne zatraži li Banožić povratak u Sabor u roku od osam dana, nema izuzetaka, njegove mogućnosti povratka neće biti, rekao je predsjednik MIP-a.

No, prema pisanju Jutarnjeg lista, profesor upravnog prava Vedran Đulabić ima drugačije mišljenje, tumači kako se na Banožićev slučaj primjenjuje Zakon o općem upravnom postupku koji od doba rimskog prava poznaje institut zahtjeva za povrat u prijašnje stanje.

„Kada osoba propusti rok da nešto poduzme iz objektivnih razloga, (…) pa izgubi neko pravo, tada ima mogućnost podnijeti zahtjev za povrat u prijašnje stanje“, rekao je Đulabić tumačeći kako bi Banožić, kad bude otpušten iz bolnice, uz otpusno pismo lako dokazao da su ga objektivnih razlozi spriječili da podnese zahtjev za aktivacijom mandata. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas