Connect with us

Politika

Mirjana Kasapović napustila Hrvatsko politološko društvo – šarlatana Jovića ‘pomnožila s nulom’

Objavljeno

-

Mirjana Kasapović, ugledna znanstvenica, politologinja s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i jedan od najboljih poznavatelja političkih i kulturnih prilika u Bosni i Hercegovini napustila je “Hrvatsko politološko društvo.”

Napisala je nekoliko knjiga o Bosni i Hercegovini. „Bosna i Hercegovina: podijeljeno društvo i nestabilna država” jedno je od djela koje temeljito i na najlucidniji način opisuje bosanskohercegovačku zbilju, povijest i međusobne odnose triju naroda, piše: Marko Lucović, Bild.ba

To je zapravo udžbenik koji bi svatko tko se danas usuđuje upustiti u bilo kakav komentatorski posao, igrajući se nazovi analitičara, vrsnih poznavatelja i svega što određuje BiH trebao dobro, dobro prostudirati.

Međutim, svjedoci smo da u posljednje vrijeme to i nije baš tako. Bosnu i Hercegovinu, njeno uređenje, povijesne odrednice i budućnost koja je pod ogromnim upitnikom, u ovom trenutku svatko tako olako uzima u usta. Postalo je naprosto moderno s pristojne distance tu i tamo “izvaliti” neku besmislicu s ciljem da bi se nekome dodvorilo i ulagivalo (bošnjačkom građanskom nacionalizmu i njegovim odvjetnicima) u ovome slučaju.

Prema tome, posebno je zanimljivo kako se javljaju pojedini “stručnjaci” iz Hrvatske koji se uopće ne libe docirati Hrvatima u BiH, što bi i kako bi oni trebali. Kakvu politiku voditi, kome vjerovati i što postati.

Jedan od takvih je i Dejan Jović, “profesor” kojemu je dosadilo biti ustrajni apologet lažne Pupovčeve prosrpske politike u Hrvatskoj pa je u posljednje vrijeme skupio snagu, okružio se zgodnim društvancem i bacio na posao “ozbiljnog” analitičara bh. društvenih prilika.

Za razliku od Mirjane Kasapović, koja se tim područjem bavi više desetljeća, stanoviti Jović počeo je sa svojim tezama, skupovima i neznanstvenim pristranim bajkama prije koju godinu. Osjetio je Jović da je postalo popularno prozivati Hrvate u BiH i bez imalo stida “lupati” budalaštine, tipa kako bi za njih najbolje bilo da postanu nacionalna manjina.

Da je ovo rekao neki Ivan iz Virovitice, časni poljoprivrednik koji ne barata politološkim područjem i fenomenima to ne bi bio problem. No, kada to kaže čovjek koji sebe smatra nekakvim znanstvenikom onda stvar postaje zabrinjavajuća. Pogotovo kada u njegovu obranu staje udruga politologa koja je sve samo nije to; udruga koja bi trebala zastupati konstruktivne stavove, davati konkretne prijedloge i braniti politološke postulate.

Očito je, dakle, da se u zadnje vrijeme HPD pretvorilo u smiješnu privatnu organizaciju par članova bez ikakve veze sa znanstvenim doprinosom i stručnom politološkom mišlju.

Politološko društvo reagiralo na Milanovićeve komentare o Joviću

To savršeno dokazuje pisanje prosvjednih pisama, koji su postali prioritet i jedini način oglašavanja spomenute udruge bez kojih se ne bi znalo da ona uopće postoji. Prvo protiv premijera Plenkovića kada je Lalića nazvao “plaćenikom”, a zatim i protiv predsjednika Milanovića kada je Jovića nazvao “eskorta damom” Milorada Pupovca.

Prepoznala je to i Mirjana Kasapović. Osoba koja ne dopušta šarlatanstvo ovog tipa i koja je svjesna u kakvom smjeru ide spomenuta udruga. Jedino što je mogla napraviti je istupiti iz nje. Dopustiti da se njezino ugledno ime kompromitira kvaziznanstvenicima koji rade na štetu hrvatskog naroda u BiH i koji uzimaju sebi za pravo govoriti o nečemu o čemu nemaju ni elementarno znanje nije joj ni na kraj pameti.

Sada će HPD krenuti tamo gdje je i pošlo, gdje nema ničega politološkog, znanstvenog, stručnog. Skupa sa svojih par profesora – predstavnika. Jer više nitko normalan neće ostati u pseudo politološkoj udruzi čiji vodeći članovi pod krinkom politološkog i udruge politologa brane svoje vlastite interese i zastupaju skandalozne stavove.

Dejan Jović, Dražen Lalić i ini svojim postupcima ozbiljno monopoliziraju HPD. Mirjani Kasapović je to jasno, a ako nije uskoro će i svima ostalima./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari