Pratite nas

Pregled

Mirko Šundov: Uvijek smo imali potporu SAD-a, zašto je dogovor propao ne znam

Objavljeno

na

O razlozima propalog posla s borbenim zrakoplovima, s načelnikom glavnog stožera Mirkom Šundovom u Dnevniku Nove TV, razgovarala je Ivana Pezo Moskaljov.

Zar je moguće da nitko u Hrvatskoj nije kriv za fijasko s avionima?

Jučer smo imali sastanak s izraelskom stranom koja je u svojoj izjavi potvrdila da je izraelska strana preuzela odgovornost za provođenje ovog procesa.

Mi u Hrvatskoj smo proces proveli potpuno u skladu s onim elementima koje smo tražili u ponudi za nabavku zrakoplova, tako da mogu potvrditi da od kad sam u ovom ministarstvu i u vojsci, ovo je jedan od najbolje vođenih projekata ikad u našoj kući.

Siguran sam da je hrvatska strana učinila sve što je trebala učiniti, dobila sva potrebita jamstva, postavila sva pitanja.

Amerikanci ne misle tako. Oni su i danas poslali hrvatskoj politici jasnu poruku: ”Znali ste za naše uvjete”. Zar je moguće da lažu?

Vidjeli ste da su u svojoj izjavi na početku rekli da potpuno podržavaju nabavku zrakoplova iz Izraela koji će biti NATO kompatibilni.

Mogu potvrditi da sam ja donio iz Izraela jamstvo da će avioni biti NATO kompatibilni i sigurno je da u tom kontekstu mogu potvrditi da sam u nekoliko navrata razgovarao i američkim predsjednikom ili predsjedavajućim združenog stožera generalom Danfordom, zapovjednikom američkog zapovjedništva za Europu.

Zašto je propao dogovor, bio je niz sastanaka?

Uvijek je bila potpora s američke strane.

Ali zašto je propalo?

Ja o tome ne znam sigurno i ne mogu suditi zašto je propalo. Mogu vam samo reći da je proces išao onako kako smo mi zamislili i da smo sve učinili sa svoje strane i u vrlo dobroj komunikaciji i s Izraelom i ono što ja znam sa SAD-om.

Bili ste danas kod predsjednice zajedno s ministrom obrane, predsjednica je već poduzela određene korake, sazvala je sjednicu vijeća za obranu. Što Vam je još rekla, je li predsjednica ljuta zbog ovakvog epiloga?

Predsjednica provodi svoje ovlasti koje ima. Mi smo je izvijestili o tome kako je prošao sastanak s izraelskom stranom i predsjednica je organizirala sastanak vijeća za obranu i na tom sastanku će biti govora o stanju u HRZ-u.

Mogu reći da smo nešto slično imali i prije dvije godine. Iz tog razloga smo i pokrenuli ovaj proces, jer stanje u borbenom dijelu HRZ-a je zabrinjavajuće.

Provedeni remont MiG-ova nije dao očekivane rezultate i iz tog razloga morali smo pokrenuti proces nabavke novog aviona. Struka je napravila jasnu i preciznu taktičko tehničku studiju na temelju koje je cijeli proces i započeo.

Što se tiče ispravnosti MiG-ova, što to govori o jednoj državi, da otkrije da je stanje loše? Što to govori o nama?

Mi govorimo o stanju u našem zrakoplovstvu na način da bi se to stanje moglo popraviti. Vjerujem da nitko nije u tom kontekstu zlonamjeran i jednostavno…

Ali znate da susjedi imaju velike uši, što se kaže?

Danas su ti podaci dostupni manje-više, tako da to nije uopće sporno.

Kojoj opciji ste skloniji? Vlada je najavila poništenje natječaja – jeste li skloni novom natječaju, prikupljanju ponuda ili direktnu pogodbu?

Prije svega mi je drago i hvala političkom vodstvu ove zemlje što se odlučilo da i dalje hrvatska vojska zadrži svoju sposobnost u okviru zrakoplovstva. Razmotrit ćemo, ima nekoliko inačica. Najvažnije je opredjeljenje da se ide dalje u proces tako da Hrvatska tu sposobnost koju će zadržati i ima način da se nabavi borbeno zrakoplovstvo.

 

Krstičević: Želimo i dalje aktivno surađivati s Izraelom, ali i oni s nama

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Rukometašima stigla podrška i od Zlatka Dalića: Ovo me vraća na naše predivno ljeto!

Objavljeno

na

Objavio

Poruke podrške našim rukometašima stižu sa svih strana, a svoje poruke poslali su im i Zlatko Dalić i Miroslav Blažević

Hrvatski rukometaši sutra protiv Brazila otvaraju drugu fazu Svjetskog prvenstva. Poruke podrške stižu sa svih strana, a izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić rekao je za RTL što misli kakav će plasman na prvenstvu ostvariti Červarovi izabranici.

Island, Japan, Makedonija, Bahrein, Španjolska. Svi su pali! Zima je, al’ sve nekako miriše na ljeto kad je cijela zemlja slavila.

“Moje zadovoljstvo je tim veće što to nisam očekivao. Bila je ipak jedna smjena generacija i ne mogu a da ne čestitam mom kolegi i prijatelju Lini Červaru koji je, evidentno, napravio sve da bi se ovakva serija manifestirala i da bi nas učinili sretnim”, rekao je Miroslav Blažević.

I to iz utakmice u utakmicu. Bez greške, bez propusta, srčano u svakoj kao da je baš ta presudna.

“Imaju stvarno onaj naboj natjecateljski. Kažem, očekujem polufinale što znači borbe za medalje i to bi bio još jedan veliki uspjeh hrvatskog sporta”, smatra pak bivši vaterpolist Dubravko Šimenc.

“Tako žarko želim da još i rukometaši potvrde činjenicu da smo mi Hrvati najsportskija nacija na svijetu”, dodao je Ćiro.

Jedni od onih koji u svojem sportu to potvrđuju iz natjecanja u natjecanje su braća Sinković koji su našim rukometašima danas snimili i video poruke podrške.

“Dečki, sretno. Uvijek smo uz vas, pravi ste tim. Jedva čekamo sve utakmice i idemo do kraja”, poručili su braća veslači.

Pomalo se kuju planovi o odlasku u Njemačku jer Hrvatska će s ovakvom igrom i ovakvim srcem sigurno daleko dogurati.

“Imao sam tu sreću da sam bio u Münchenu na ovoj zadnjoj utakmici. Prekrasno navijanje. Tu velika pohvala ide našim ljudima koji žive u Njemačkoj. Tako pozitivna atmosfera i energija koju su dobili dečki od naših ljudi. Tako će biti, prema najavama, čuo sam i u Kölnu i u Hamburgu. Dečki to osjećaju, dečki to znaju”, dodao je Šimenc.

U Njemačku će sigurno i izbornik ‘vatrenih’ Zlatko Dalić.

“Ja sam podrška od doma kao i svi Hrvati. Opet nas ovo vraća na lijepo naše ljeto. Sjajne utakmice, sjajne predstave, sjajno navijanje, sve je bilo sjajno u Münchenu. Nadam se da ćemo tako nastaviti i dalje. Rukometaši idu korak po korak, strpljivi su, zajedno su i to je najbitnije i pred njima su zaista, ja se nadam, sjajne utakmice. Nadam se da ćemo biti u borbi za polufinale i finale”, poručio je izbornik nogometne reprezentacije.

 

Zlatko Dalić s Hrvatskom vojskom: Nevjerojatno zajedništvo hrvatskog naroda postalo je važnije od bilo kakvog priznanja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Ante Gotovina: Vjerujem da ćemo odabrati najprikladnije rješenje za borbenu eskadrilu

Objavljeno

na

Objavio

Ante Gotovina, jedan od najistaknutijih vojnih zapovjednika HV-a iz Domovinskog rata, opet je pružio javnu potporu svom ratnom suborcu Damiru Krstičeviću.

Smatra da je zbog neuspjele nabave izraelskih F-16 Baraka Krstičević izložen “neutemeljenim prozivanjima”. Gotovina u izjavi za Večernji list kaže da vjeruje da će “Vlada RH, ministar obrane i stručni tim iz sustava Oružanih snaga u nastavku procesa nabave borbenih zrakoplova, nužnih za opstanak Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, odabrati dugoročno najprikladnije rješenje za našu domovinu”.

MiG-ove moramo prizemljiti

Za njega su Ministarstvo obrane i Oružane snage RH jedan od najvažnijih stupova sustava nacionalne sigurnosti. Obveza im je štiti stečenu sigurnost i slobode, što podrazumijeva obranu zemlje na kopnu, moru i u zraku.

– Treba nam zajedništvo, međusobno uvažavanje i ozračje povjerenja u institucije države. Tako podržavamo jačanje i daljnju izgradnju našeg sustava nacionalne sigurnosti – izjavio je Gotovina.

General je već jednom pružio sličnu javnu potporu Krstičeviću, u srpnju 2017., kada je bio najavio ostavku zbog kritika da HV nije na vrijeme priskočio u pomoć pri gašenju požara biblijskih razmjera u okolici Splita i duž obale.

Tada je Gotovina smirio vidno uzrujanog Krstičevića te kazao za Večernji da on “potpuno razumije svog ratnog suborca, razumije da se u tim teškim okolnostima događaju i nesporazumi, no da je još puno zadaća pred Krstičevićem kao ministrom”.

I Krstičević je ostao ministar. Ova sadašnja dramatika oko Krstičevića bila je slična te je Gotovina opet uputio i javnu potporu ministru obrane, ali i poručio javnosti da se treba dovršiti nužni posao nabave borbene eskadrile.

A tu će se Hrvatska morati požuriti u pronalaženju novog rješenja. Kako je izvjesno da će se ono potražiti u razgovorima sa SAD-om i izgledno proizvođačem Lockheed Martinom, nagađa se da će Hrvatska ovoga puta pregovarati o nabavi novih F-16 blok 70/72.

Kako je riječ o gotovo tri puta skupljem zrakoplovu od Baraka, jasno je da bi RH eventualno pregovarala o nabavi ne 12 nego šest do osam novih zrakoplova u “prvoj turi”. U MORH-u ne žele nagađati, ali priznaju da se novo rješenje mora pronaći tijekom 2019.

Problem je, kada bi se sada ispregovarala nabavu novih i skupljih zrakoplova, proći će između tri i pet godina dok se prvi ne pojavi na hrvatskom nebu.

Proizvodnja novih F-16 – za koje se zna da su najjači zrakoplovi 4++ generacije, po tehnološkim rješenjima vrlo bliski F-35 i F-22 – u novoj tvornici u Greenvilleu u Južnoj Karolini još, naime, nije ni počela.

Riječ je o nevelikom pogonu u kojemu će u početku raditi 150 do 200 zaposlenika. A kad počne raditi, prvi je kupac Bahrein, koji nabavlja 16 zrakoplova. Slijedi Slovačka koja naručuje njih 14, pa izgledno Bugarska s osam primjeraka.

Uključi li se tijekom 2019. u taj program i Hrvatska, proći će, dakle godine (3 do 5) dok ne stignu i njoj nove F-16-ice. Kako sve svoje MiG-ove 21 HRZ mora prizemljiti do 2024., morat će se pronaći “prijelazno” rješenje.

Krstičević ne misli odustati

Jedna od mogućnosti je i uzimanje nekoliko američkih zrakoplova na leasing, a spominje se angažiranje zrakoplova Nacionalne garde Minnesote, savezne države koja ima izgrađenu i odličnu vojnu suradnju s Hrvatskom, a posjeduje i najmodernije zrakoplove među gardama, F-16 blok 50/52.

Jedna je od ideja da se obuka hrvatskih pilota obavi na tim zrakoplovima, a uzmemo li ih nekoliko na leasing, obuka bi se provodila u Hrvatskoj.

Tim rješenjem HRZ bi obavio obuku pilota u trajanju od oko godinu dana, a onda bi se našla mogućnost da se ti aparati koriste u HRZ-u sve do dolaska novih F-16. To je jedno od mogućih rješenja kako premostiti međurazdoblje do dolaska prvih i najsuvremenijih američkih F-16, dogovorimo li se s njima o kupnji.

Što se tiče cijene za nove aparate, treba pratiti pregovore Bugarske i Lockheed Martina (LM). Naime, Bugari se nadaju paketu kojemu će cijena možda biti i niža od milijarde dolara za 8 primjeraka.

Predstavnik LM-a James Robinson, međutim, Bugarima je već kazao kako je “teško ispuniti 24-mjesečni rok postavljen od bugarske vlade za isporuku prve serije borbenih zrakoplova”.

Što se tiče opstanka ministra Krstičevića na toj poziciji, on namjerava ostati i dovršiti posao nabave borbene eskadrile.

Davor Ivanković / Večernji list

 

Jan Ivanjek: Američka ponuda koja se ne može odbiti

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari