Pratite nas

Pregled

Mirko Šundov: Uvijek smo imali potporu SAD-a, zašto je dogovor propao ne znam

Objavljeno

na

O razlozima propalog posla s borbenim zrakoplovima, s načelnikom glavnog stožera Mirkom Šundovom u Dnevniku Nove TV, razgovarala je Ivana Pezo Moskaljov.

Zar je moguće da nitko u Hrvatskoj nije kriv za fijasko s avionima?

Jučer smo imali sastanak s izraelskom stranom koja je u svojoj izjavi potvrdila da je izraelska strana preuzela odgovornost za provođenje ovog procesa.

Mi u Hrvatskoj smo proces proveli potpuno u skladu s onim elementima koje smo tražili u ponudi za nabavku zrakoplova, tako da mogu potvrditi da od kad sam u ovom ministarstvu i u vojsci, ovo je jedan od najbolje vođenih projekata ikad u našoj kući.

Siguran sam da je hrvatska strana učinila sve što je trebala učiniti, dobila sva potrebita jamstva, postavila sva pitanja.

Amerikanci ne misle tako. Oni su i danas poslali hrvatskoj politici jasnu poruku: ”Znali ste za naše uvjete”. Zar je moguće da lažu?

Vidjeli ste da su u svojoj izjavi na početku rekli da potpuno podržavaju nabavku zrakoplova iz Izraela koji će biti NATO kompatibilni.

Mogu potvrditi da sam ja donio iz Izraela jamstvo da će avioni biti NATO kompatibilni i sigurno je da u tom kontekstu mogu potvrditi da sam u nekoliko navrata razgovarao i američkim predsjednikom ili predsjedavajućim združenog stožera generalom Danfordom, zapovjednikom američkog zapovjedništva za Europu.

Zašto je propao dogovor, bio je niz sastanaka?

Uvijek je bila potpora s američke strane.

Ali zašto je propalo?

Ja o tome ne znam sigurno i ne mogu suditi zašto je propalo. Mogu vam samo reći da je proces išao onako kako smo mi zamislili i da smo sve učinili sa svoje strane i u vrlo dobroj komunikaciji i s Izraelom i ono što ja znam sa SAD-om.

Bili ste danas kod predsjednice zajedno s ministrom obrane, predsjednica je već poduzela određene korake, sazvala je sjednicu vijeća za obranu. Što Vam je još rekla, je li predsjednica ljuta zbog ovakvog epiloga?

Predsjednica provodi svoje ovlasti koje ima. Mi smo je izvijestili o tome kako je prošao sastanak s izraelskom stranom i predsjednica je organizirala sastanak vijeća za obranu i na tom sastanku će biti govora o stanju u HRZ-u.

Mogu reći da smo nešto slično imali i prije dvije godine. Iz tog razloga smo i pokrenuli ovaj proces, jer stanje u borbenom dijelu HRZ-a je zabrinjavajuće.

Provedeni remont MiG-ova nije dao očekivane rezultate i iz tog razloga morali smo pokrenuti proces nabavke novog aviona. Struka je napravila jasnu i preciznu taktičko tehničku studiju na temelju koje je cijeli proces i započeo.

Što se tiče ispravnosti MiG-ova, što to govori o jednoj državi, da otkrije da je stanje loše? Što to govori o nama?

Mi govorimo o stanju u našem zrakoplovstvu na način da bi se to stanje moglo popraviti. Vjerujem da nitko nije u tom kontekstu zlonamjeran i jednostavno…

Ali znate da susjedi imaju velike uši, što se kaže?

Danas su ti podaci dostupni manje-više, tako da to nije uopće sporno.

Kojoj opciji ste skloniji? Vlada je najavila poništenje natječaja – jeste li skloni novom natječaju, prikupljanju ponuda ili direktnu pogodbu?

Prije svega mi je drago i hvala političkom vodstvu ove zemlje što se odlučilo da i dalje hrvatska vojska zadrži svoju sposobnost u okviru zrakoplovstva. Razmotrit ćemo, ima nekoliko inačica. Najvažnije je opredjeljenje da se ide dalje u proces tako da Hrvatska tu sposobnost koju će zadržati i ima način da se nabavi borbeno zrakoplovstvo.

 

Krstičević: Želimo i dalje aktivno surađivati s Izraelom, ali i oni s nama

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentiraj

Pregled

Dvojica bivših pripadnika srbijanskih paravojnih postrojbi prijavljena za ratni zločin nad zarobljenicima i civilima u Vukovaru 1995.

Objavljeno

na

Objavio

Dvojica bivših pripadnika srbijanskih paravojnih postrojbi kazneno su prijavljeni za ratni zločin zbog sumnje da su na području Vukovara 1995. mučili i tukli hrvatske civile i ratne zarobljenike, no obojica nisu dostupni hrvatskim tijelima progona.

MUP je u četvrtak priopćio da su osječko-baranjski policajci iz Odjela za ratne zločine, u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom i Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršili višegodišnje kriminalističko istraživanje nad 75-godišnjim srbijanskim i 55-godišnjim hrvatskim državljaninom.

Osumnjičeni su da su, postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata te onih o postupanju s ratnim zarobljenicima, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Tako se 75-godišnjak tereti da je krajem 1995., kao pripadnik Obavještajnog odsjeka u sastavu 11. korpusa Vojske tzv. Republike Srpske Krajine, u podrumu privatne kuće u Vukovaru oko četiri mjeseca držao zatočenog tada 41-godišnjeg zarobljenika, pripadnika 5. gardijske brigade Hrvatske.

Ratnog zarobljenika u podrumu mučili elektrošokovima, izgladnjivali, uskraćivali mu vodu

Tamo ga je, zajedno sa skupinom nepoznatih pripadnika srbijanskih paravojnih formacija, psihički i fizički zlostavljao tako što su ga šakama i nogama te palicama udarali po cijelom tijelu, mučili elektrošokovima, izgladnjivali i uskraćivali mu vodu. Takvo zlostavljanje se ponavljalo svakodnevno u trajanju od oko četiri mjeseca, kada je upućen na razmjenu zarobljenika 22. ožujka 1996. godine, kažu u MUP-u.

Njega i 55-godišnjaka, koji je zapovijedao spomenutom paravojnom postrojbom u sastavu tzv. Vojske Republike Srpske Krajine, tereti se da su zatočili i grubo fizički zlostavljali trojicu civila.

Riječ je o zaposlenicima komunalnog poduzeća UNIKOM iz Osijeka koje su pripadnici paravojnih formacija podređenih spomenutom 55-godišnjaku 24. lipnja 1995. protupravno lišili slobode te ih prevezli u vojarnu u naselju Sajmište u Vukovaru.

Jedan od otetih civila i danas se vodi kao nestala osoba, sumnja se da je ubijen 

Nakon toga su ih odveli u kuću u Vukovaru gdje su ih dvojica osumnjičenika grubo fizički zlostavljali. Potom su dvojicu od njih prevezli u prostorije 35. slavonske brigade tzv. Vojske Republike Srpske Krajine u Dalju, a nakon toga i u zatvor u Belom Manastiru gdje su bili do razmjene, 24. kolovoza 1995.

Treći civil, tada 54-godišnjak tom prilikom nije prevezen te se i danas vodi kao nestala osoba, a sumnja se da je ubijen uslijed grubog fizičkog zlostavljanja. Njegovo tijelo niti posmrtni ostaci nisu nikada pronađeni.

Protiv dvojice osumnjičenih, koji nisu dostupni hrvatskim tijelima progona, podnijeta je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

(Hina)

 

Bujica: VJEROVALI ILI NE; Lik iz HRT-ove ankete o ćirilici u Vukovaru je poručnik okupatorske vojske! (VIDEO)

 

 

 

Penava: I dalje stojim iza tvrdnje da je Vukovar ‘epicentar puzajuće velikosrpske agresije’

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Zdravku Mustaču potvrđeno 40 godina zatvora

Objavljeno

na

Objavio

Vrhovni sud potvrdio je odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je bivšem čelniku jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču u travnju izrekao 40 godina zatvora zbog ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kod Muenchena 1983. godine, zbog čega ga je njemački sud ranije osudio na doživotni zatvor.

Nakon odluke velikogoričkog suda, koji je 40-godišnju kaznu izrekao ‘prevodeći’ njemačku presudu u hrvatski pravni sustav, Mustač je podnio žalbu, a Vrhovni sud ju je odbacio kao neosnovanu i potvrdio prvostupanjsku presudu. Obrana stoga Mustača u hrvatskom zatvoru očekuje početkom rujna.

Budući da je Vrhovni sud zaključio kako “ne postoje razlozi zbog kojih osuđenik pobija prvostupanjsku presudu te da pri ispitivanju prvostupanjske presude nisu nađene povrede zakona na koje ovaj sud pazi po službenoj dužnosti, to je žalba osuđenog odbijena kao neosnovana”, izvijestio je Vrhovni sud na svojoj internetskoj stranici.

Zajedno sa 77-godišnjim Mustačem na njemačkom sudu je zbog istog zločina osuđen i Josip Perković (74) koji je 11. srpnja izručen Hrvatskoj.

Iako im je njemački sud izrekao istu kaznu Perkoviću je zagrebački Županijski sud, koji mu je nadležan jer je živio u Zagrebu, odredio 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima koju treba odslužiti u domaćem zatvoru.

Obrazlažući odbijanje Mustačeve žalbe Vrhovni sud je ustvrdio da činjenica što je Perkoviću “u drugom postupku priznanja strane sudske odluke za isto kazneno djelo i na temelju iste strane presude izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 30 godina”, nema nikakvog utjecaja na ovaj postupak. Mustač je, pak, tvrdio da je različitim kaznama došlo do nejednake primjene zakona i povrede ustavnih načela o jednakosti građana pred zakonom.

Vrhovni sud podsjeća da i kada je potvrđivao kaznu zagrebačkog Županijskog suda u Perkovićevu slučaju “jasno izrazio stav da je tom prvostupanjskom presudom u pogledu visine kazne” povrijeđen kazneni zakon u korist osuđenog Perkovića, “koju pogrešku Vrhovni sud Republike Hrvatske, kao drugostupanjski sud, bez žalbe državnog odvjetnika, nije mogao ispraviti”.

Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Obojica su od početka odbacivali krivnju, a nakon njemačke presude obratili i Europskom sudu za ljudska prava od kojega očekuju da zatraži novo suđenje.

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat kazala je da Vrhovni sud svoju odluku mora dostaviti na prijevod prvostupanjskom sudu koji ju šalje u Njemačku, nakon čega se dogovara predaja Hrvatskoj gdje će, kao i Perković, odslužiti kaznu. Očekuje da bi, s obzirom na rokove, Mustač u hrvatskom zatvoru trebao biti početkom rujna.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari