Pratite nas

Pregled

Miro Bulj: Most nije u sukobu s Ustavnim sudom

Objavljeno

na

Je li Ustavni sud prijetnja nacionalnoj sigurnosti kako tvrdi Vlaho Orepić ili ministar unutarnjih poslova potkopava ustavnopravni poredak? Jesu li neki suci Ustavnog suda sudjelovali u korupcijskim aferama? Gosti Otvorenog bili su: Vladimir Šeks – ustavotvorac, Peđa Grbin – potpredsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav (SDP), Ivanka Toma – novinarka Jutarnjeg lista i Mato Palić – stručnjak za ustavno pravo.

Ministar Orepić je napao cijeli Ustavni sud, a ne pojedine suce. Ako je imao ikakvih spoznaja o tome da je bilo tko od njih ogrezao u kriminal i korupciju, trebao je inicirati pokretanje kaznenog postupka, rekao je Vladimir Šeks. Prijetnja nacionalnoj sigurnosti je adresirana na one koji pripremaju teroristička djela, pa su takve optužbe bez dokaza- napad na Ustavni sud, dodao je.

To da se Davorin Mlakar lažno predstavljao je bilo poznato i prije izbora ustavnih sudaca, istaknuo je. Niti jedno službeno tijelo nije Hrvatskom saboru dalo niti jedan dokaz da je tadašnji zastupnik Mlakar u kriminalnoj sferi. Mediji su o tome brujali, ali službeno nijedan dokaz nije podastrt.

Miro Bulj nekoliko je puta tijekom  emisije naglasio da Most nije glasovao za svih 10 izabranih sudaca Ustavnog suda, već samo za njih 6.

Na pitanje hoće li puknuti ljubav HDZ-a i Mosta zbog ovog slučaja, rekao je da Most nije ni u kakvom sukobu s Ustavnim sudom te da je riječ o jednoj od najčasnijih institucija.

Na to mu je Šeks rekao da ulazi u veliku proturječnost, jer je Orepić zatražio da suci podnesu kolektivnu ostavku. Kako Most nije u sukobu, kad traži da svi moraju odstupiti?

Naravno da kada govorimo o pravosuđu, možemo imati određene zamjerke. Način na koji je Orepić pristupio i Ustavnom sudu i pravosuđu u cijelini pokazuju da on dvoji ima li tamo uopće poštenih ljudi, smatra Peđa Grbin. Rekao je da se s takvim stavom ne može složiti te da ministar mora podastrijeti dokaze za svoje tvrdnje.

Ukoliko ne pokrene postupak, a nastavi s napadima, onda upravo on mora podnijeti ostavku. On s takvim ponašanjem ne može biti ministar unutarnjih poslova RH.

Ivanka Toma rekla je da ne vidi koji je povod ovakvom istupu ministra Orepića, osim možda političkog manevra da skrene temu.

Više nitko neće govoriti o aferi Kum, nego ćemo svi preispitivati Ustavni sud koji je tek počeo raditi. Rekla je kako se institucija diskreditira, a još nije ni dobila šansu da pokaže kako radi.

Dodala je kasnije kako treba priznati da je Most iznio kritiku kad se birao ovaj saziv Ustavnog suda. S te strane imaju svako pravo upućivati kritiku, ali osnovanu, smatra.

Bilo bi u redu da takvu kritiku iznese gospodin Bulj, koji je zastupnik, a ne ministar s pozicije člana izvršne vlasti. Rekla je i kako Božo Petrov nije postupio kao predsjednik Hrvatskog sabora, nego kao čelnik Mosta- i stao u obranu ministra Orepića.

Mato Palić smatra da sporne činjenice vezane uz pojedine suce, za koje se znalo i prije, ne mogu biti opravdanje za etiketiranje svih sudaca Ustavnog suda.

Uvjeren sam da je najveći broj među njima- moralni, čestiti i stručni ljudi. Ako sve ostane samo na nekakvim verbalnim optužbama, onda se radi o nedostatku političke kulture, rekao je.

Njegova izjava, kao ministra unutarnjih poslova, ima dodatnu težinu jer on ima dublji uvid u različite detalje o svim ljudima u Hrvatskoj nego što ga imaju obični građani, smatra.

Ukoliko neće slijediti nekakva reakcija nakon tih izjava, onda se samo potkopava Ustavni sud kao institucija te se narušava povjerenje, smatra.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Božinović u State Departmentu: Hrvatska ključna za sigurnost jugoistočne Europe

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Wess Mitchell, istaknuo je u srijedu na sastanku s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem da je Hrvatska ključna za sigurnost jugoistočne Europe i “primjer dobre vladavine i uspješnog pristupanja euroatlanskim integracijama”.

“U tom smislu joj pripada i važna uloga za dovršetak euroatlanske integracije ostalih zemalja jugoistočne Europe. Prioritet naše administracije je imati snažne strateške odnose s Republikom Hrvatskom”, kazao je Mitchel na sastanku u američkom State Departmentu kojega je Božinović posjetio kao prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova u vrijeme nove američke administracije.

“Ovo je bila dobra prilika da se potvrde dobri saveznički odnose SAD-a i Hrvatske. Mitchel je poznavatelj prilika u Europi i Hrvatska i Amerika na sve izazove s kojima je suočena Europa i naš dio svijeta dijele jednak pristup”, izjavio je Božinović nakon sastanka.

SAD podržava izgradnju NLG terminala na Krku i rješavanje pitanja sa Slovenijom

Na sastanku s Mitchelom razgovaralo se o strateškom partnerstvu Hrvatske i SAD-a kada je riječ o bilateralnim odnosima i zajedničkoj ulozi u jugoistočnoj Europi. Poseban naglasak stavljen je na nastavak suradnje oko izgradnje LNG terminala na Krku koji je važan i za energetsku sigurnost i diversifikciju, a koji SAD promatraju i kao strateški projekt.

Ministar je izvijestio o donošenju posebnog zakona kojim bi se ubrzala operacionalizacija tog projekta, a pomoćnik Mitchel je potvrdio da je to jedan od strateških projekata i za vladu predsjednika Trumpa te da uživa punu podršku SAD-a.

Mitchela je posebno zanimalo hrvatsko stajalište o dinamici odnosa sa Slovenijom u svjetlu odluke Arbitražnog suda. Božinović ga je detaljno izvijestio o genezi graničnog pitanja te iznio poznato hrvatsko stajalište, posebno istaknuvši kako nije moguća provedba odluke Arbitražnog suda koju Slovenija pokušava jednostrano primijeniti te da se Hrvatska zalaže za bilateralno rješavanje ovog pitanja slijedom. Na tom tragu je, dodao je Božinović, Hrvatska slovenskoj strani izložila konkretan prijedlog u vidu Protokola kojim se predlažu konkretni koraci i potvrđuje konstruktivan pristup Hrvatske u rješavanju ovog pitanja.

Mitchel je prenio očekivanja da dvije saveznice u EU i NATO-u ovo pitanje riješe na konstruktivan način, ali i izrazio spremnost da se, ukoliko to obje strane ocjene uputnim, SAD eventualno uključi u postizanje dogovora. Najavio je posjet regiji u proljeće ove godine.

Susret sa senatorom Johnsonom

Nakon posjeta State Departmentu Božinović se u Senatu sastao sa senatorom Ronom Johnsonom kojega je izvijestio o trenutnoj situaciji u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

“Ono što nam je zajednički cilj je da države našeg susjedstva postanu članice NATO-a i EU i Hrvatska tu kao država koja je i model da je sve te ciljeve moguće postići uz ozbiljan trud i ozbiljnu opredijeljenost prema euroatlanskim aspiracijama može sa svoje strane dati puni doprinos”, kazao je Božinović nakon sastanka hrvatskim novinarima.

I sa senatorom je bilo riječi o izgradnji LNG terminala na Krku te je, u kontekstu njegove realizacije, istaknuta strateška pozicija Hrvatske za koju je i SAD-u i Hrvatskoj “u interesu da ju iskoristimo”.

“Razgovarali smo i o izazovima suvremenog doba kao što su borba protiv terorizma i organiziranog kriminala, a to su i pitanja koja ćemo malo detaljnije razmotriti s našim sugovornicima u danima koji slijede”, rekao je hrvatski ministar unutarnjih poslova.

Na novinarsko pitanje kako interes američke administracije za naš dio svijeta ne posustaje ni unatoč agendi nove administracije “Amerika prva”, Božinović je kazao: “Amerika prva, ali Amerika koja je svjesna da je Hrvatska njezin najstabilniji partner u jugoistočnoj Europi”.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Dr. Željka Markić: Tko mrzi Hrvatsku? (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Dr. Željka Markić uzvraća udarac: Ostojić, Markovina i Nina Obuljen na istoj su strani; cenzurirali bi nas, a preko svojih medija upravo oni šire i potiću mržnju!

Napadaju me mediji čijim sponzorima – stranim trgovačkim lancima – smeta to što se zalažem za zabranu rada nedjeljom i očuvanje obiteljskih vrijednosti,” izjavila je dr. Markić i dodala: “Smetam i dvjema najvećim strankama HDZ-u i SDP-u jer pripremamo referendum o izmjenama izbornog sustava, nakon kojeg će narod biti poštenije zastupljen u Hrvatskom saboru!”

Predsjednica Udruge ‘U ime obitelji’ odgovorila je u Bujici i kontroverznoj Mimi Simić, a Davora Bernardića je upitala: “Di su pare od kriminala SDP-ovog ministra poljoprivrede Jakovine?!”

Za Bujicu su govor mržnje lijevo-jugoslavenskih ekstremista komentirali dr. Zlatko Hasanbegović, dr. Hrvoje Tomasović i hrvatska glazbena diva Meri Cetinić!

Dr. Željka Markić rekla je “da se cenzurom može smatrati i kada ministrica kulture Nina Obuljen odbije financirati Sedlarov film o samoubojstvima hrvatskih branitelja, a više od 800.000 eura našeg novca dodijeli filmu u kojem se vrijeđaju ratne udovice.” Izrazila je čuđenje kako Vlada i dalje financira Pupovčeve ‘Novosti’, a oni pišu da bi trebali završiti u jamama oko Zagreba! ‘Novosti’ je nazvala “smećem”, a ponašanje ministrice kulture “sramotnim”…

Marin Miletić: Mržnja koju velik dio medija širi prema Željki Markić je prestrašna

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari