Pratite nas

Kultura

Miro Gavran primio nagradu za poeziju

Objavljeno

na

Jedan od najznačajnijih hrvatskih pisaca Miro Gavran u dvorani zagrebačke Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizović primio je Veliku zlatnu plaketu za pjesmu „Kada se na nebu susretnemo“, koja je proglašena najboljom na tradicionalnom natječaju za najbolju neobjavljenu ljubavnu pjesmu „Zvonimir Golob“ Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.),, na koji je pristiglo 327 radova iz Hrvatske BiH, Austrije, Švedske, Kanade…

Nagradu mu je svečano uručio Mladen Pavković, predsjednik UHBDR91., istaknuvši da natječaj organiziraju s ciljem da što više ljudi čita i piše, poglavito poeziju.

Također je rekao da im se sa stihovima više javljaju muški nego ženski autori!

Dosad sam primio brojna priznanja i nagrade, i to diljem svijeta, ali ovo mi je prva nagrada za poeziju, tako da sam sretan kao malo dijete. Osim toga, velika mi je časti i ponos što su i moju poeziju prepoznali – hrvatski branitelji- rekao je Gavran, inače najizvođeniji suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu.

Svoje izaslanike na ovu „svečanost hrvatske poezije“ među ostalim uputili su i ministrica kulture, predsjednik Vlade, gradonačelnik Milan Bandić, dok je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović putem svoje savjetnice za kulturu dobitniku nagrade poslala veliki buket – cvijeća.

U prigodnom programu sudjelovali su: Dragan Despot, dramski umjetnik, Josip Palada, književnik i Mladen Pavković, koji je i dr. Jasni Kovačević, ravnateljici Knjižnice Bogdana Ogrizovića, u ime branitelja, čestitao i na Nagradi „Zagrepčanka godine“ te joj uručio skroman poklon – da se ne zaboravi.

Inač, dosad su ovu nagradu, koja se dodjeljuje od 2003., primili i: Luko Paljetak, Drago Štambuk, Lidija Bajuk, Božica Jelušić, Alka Vuica, Zlatko Tomičić, Kolinda Vukman, Stanka Gjurić,  Duško Gruborović, Maja Gjerek, Željko Krznarić, Enes Kišević i drugi.

I.Krznarić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Nisam im’o ni osamnaest ljeta, zvala me je Domovina sveta!

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Velimir Velo Raspudić (Specijalna policija na Kupresu)

Mogu nam braniti
al ne mogu zabraniti!
Niti nam mogu izbrisati
prošlost!

IDEM I JA OČE

Sjećam se, bilo je ljeto,
kad rekoh: Idem i ja oče!
Idem i ja Domovina zove,
pod krilo svoje sokolove!

Spustio je glavu, ništa rek’o nije,
a znao sam što u srcu krije.
U kući samo čula se tišina,
nije lako u rat poslat sina!

Nisam im’o ni osamnaest ljeta,
zvala me je Domovina sveta!
Znam, bio sam zelen i mlad,
ni znao nisam što je to rat!

Ali sam brzo naučio
zašto je otac svoju tugu krio,
malo mi je trebalo da shvatim,
zašto majka moli da se vratim!?

Ljubav u meni bila je jača,
od očeve tuge i majčinog plača!
Kratak je put između pakla i raja,
s tim momcim ostadoh do kraja.

Mnogi svoju mladost ostaviše,
a najbolji s nama nisu više!
Samo može ta ratna strahota
stvorit prijatelje za cijelog života!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

Velimir Velo Raspudić

 

Još te čuvam, košuljo sveta!

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Hrvatski glazbeni festival – Etnofest Neum

Objavljeno

na

Objavio

24. Hrvatski glazbeni festival Etnofest Neum održati će se večeras na sunčanoj obali hotela Zenit s početkom u 20,30 sati.

Riječ je o festivalu koji se već tradicionalno održava u mjesecu kolovozu, u sklopu obilježavanja Dana Općine Neum i proslave blagdana zaštitnice neumske župe – Gospe od Zdravlja, a njeguje hrvatski tradicionalni izričaj i nema natjecateljski karakter.

Prvi put se održao 1996. godine, i od tada okuplja različite glazbene izvođače iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ove godine publika će imati priliku uživati u nastupima 22 izvođača, i to: Mia Dimšić, Jasmin Stavros, Alka Vuica i Livio Morosin, Željko Krušlin Kruška i Latino, Dražen Žanko, Zdravko Škender, The Frajle, Đuka Čaić, Bruno Krajcar, Trio Gušt, klapa Nostalgija, Mario Rucner Project feat. Mladen Burnać, Leo, Ivica Šeperić feat Jasmin Stavros, Filmmusicorkestar, pučka pjevačka skupina Bukovica i Dario Plevnik, Lea, Ine Tadić i Ljilja Petković, Etno duo Goga i Željko, Goran Škerlep, Tihomir Krstičević i Frano Bašić.

Organizator ove zabavne manifestacije je Općina Neum i Umjetnička organizacija HIPI HOP iz Zagreba, a pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i športa, te Vlade RH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari