Miro Kovač: Brexit ne bi trebao ostaviti velike posljedice na Hrvatsku

0

Međunarodni tajnik HDZ-a i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, Miro Kovač javio se u program N1 televizije s Malte na koju će otputovati i premijer Andrej Plenkoivć koji će u službenom posjetu boraviti do četvrtka.

Miro Kovač komentirao je Brexit kojeg će danas britanska premijerka Theresa May i službeno pokrenuti.

Brexit je nešto na što se EU već priprema. Pregovori bi trebali trajati dvije godine. Taj Brexit je homogenizirao EU. Dobili smo i 5 scenarija koje predlaže Juncker o budućnosti Unije.

Razmišljamo kako bolje funkcionirati i kako građanima približiti EU. Optimist sam i uvjeren sam da ćemo produbiti suradnju na području obrambene politke i sigurnosne politke.

Nismo bili sretni zbog odluke Velike Britanije o izlasku. Volju Britanaca poštujemo, ali uvjeren sam da će doći do jačanja EU i svijesti da smo osuđeni jedni na druge, ali i da moramo imati efikasniji mehanizam unutar EU. Moramo biti transparentniji i demokratičniji da građani vide kako je EU isplativ projekt”, kazao je Kovač.

Kovač smatra kako izlazak Velike Britanije iz EU neće imati dramatičan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo.

”Već sam rekao da će se ti pregovori voditi do dvije godine, ali ako pogledamo statistike, onda ćemo vidjeti da Hrvatska i Velika Britanija imaju razvijenu suradnju, ali ona je samo desetina onoga što imamo s Njemačkom ili Italijom. Ne bi trebalo biti prevelikih posljedica za nas zbog izlaska britanije iz EU.

Miro Kovač: Nema više “regije”, sada se govori o “susjedstvu”

facebook komentari