Pratite nas

Razgovor

Miro Kovač: ‘Hoćemo li zabraniti petokraku i rušiti takve spomenike!? Onda ćemo rušiti i na groblju’

Objavljeno

na

Gost Novog dana bio je HDZ-ov zastupnik i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač koji je dao svoje viđenje ideoloških podjela koje u posljednje vrijeme vladaju na politčkoj sceni i u društvu zbog ploče HOS-a u Jasenovcu.

U centru Zagreba tijekom vikenda došlo je do ‘prosvjeda’ u kojem su zapaljene ‘Novosti’. Koliko je to štetno?

U Hrvatskoj imate mogućnost javnog okupljanja i možete izraziti svoj stav. Policija je bila tamo, zapalili su nekoliko primjeraka ‘Novosti’. Daje se tome previše pažnje, naravno da moramo napraviti sve da štitimo prava svih svojih građana, ali raditi veliku priču oko toga je pretjerano. To je je učinila manja skupina političkih aktivista. Nekim pojavama se daje previše značenja.

Nije li problem u neodlučnosti oko tema poput ploče HOS-a u Jasenovcu?

Treba gledati zakone u Hrvatskoj. Kad smo kod HOS-a ako pogledate zakone o braniteljima tu stoji da su pripadnici HOS-a bili branitelji. I tu stoji da imaju pravo u svečanim prigodama nositi svoje odore. Trenutno je sve lege artis. Imamo određene prigovore i zahtjeve kad je u pitanju ploča u Jasenovcu.

Kako biste vi to riješili?

Zasad je sve po zakonima. Naravno da treba razumjeti ljude da su povrijeđeni njihovi osjećaju kad je riječ o Jasenovcu gdje je bio koncentracijski logor. HOS-ovci nisu bili ustaše i nisu se borili za ustašku državu nego za Hrvatsku i protiv agresije na Hrvatsku. To je bio motiv onih koji su se borili u HOS-u.

Spominje se rješenje da bi posebno područje mogao biti i Vukovar koji bi zabranio petokraku. Kako tim parcijalnim rješenjima doći do konačnog rješenja?

Ovo je sve nezgodno. Ali na neki način je čak i dobro da imamo ovu temu jer moramo konačno to odraditi. Moramo definirati neke stvari. To sve sada jest po zakonu… Ali hoćemo li zabraniti petokraku i rušiti sve takve spomenike? Hoćemo li u tu krajnost ići? Onda ćemo rušiti i spomenike na groblju. Moramo razuman stav uzeti, a za to treba vremena.

U Poljskoj su zabranjeni komunistički simboli, u Njemčkoj nisu. Treba vidjeti što je za nas najbolje rješenje koje će zadovoljiti očekivanja naših ljudi i građana i koje je kompatibilno s našom povijesti. Moramo naći rješenje koje neće vrijeđati potomke pogubljenih u Jasenovcu, ali neće vrijeđati ni branitelje.

Milijan Brkić: Oko HOS-ove ploče u Jasenovcu postupat će se po zakonu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Stjepan Šterc: Za pet godina Hrvatska neće imati za mirovine

Objavljeno

na

Objavio

PODCAST VELEBIT – Kolaps mirovinskog sustava

Demograf Stjepan Šterc:
Više Hrvata živi izvan Hrvatske nego u Hrvatskoj, procjena je oko 4 milijuna.

Mogu li Hrvati izvan Hrvatske biti temelj revitalizacije Hrvatske?
Zašto se u Hrvatskoj ne primjenjuju izraelski ili irski modeli povezanosti iseljenog i domovinskog stanovništva?

Zašto se iseljenim Hrvatima u Hrvatskoj ne omogući ulaganje bez poreza kao što to Irska država omogućuje Ircima?
Zašto hrvatska država ‘kažnjava’ umjesto da nagradi majku u porodiljskom razdoblju?

Zašto je hrvatskoj državi važnije financirati ne vladine udruge, nego poticati rađanje djece?
Zašto je Plenkoviću bilo važnije sačuvati neke ministre, nego primjeniti ozbiljne demografske mjere?
Zašto se na otocima poput Lastova uopće naplaćuje PDV?

Odgovore na ova pitanje poslušajet u PODCAST VELEBIT

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Ministar Krstičević: Hrvatska vojska spremna je, sposobna i uvježbana

Objavljeno

na

Objavio

“Vojna vježba “Velebit 18“, najveća i najsloženija nakon Domovinskog rata, pokazala je da je Hrvatska vojska spremna, sposobna i uvježbana izvršiti sve temeljne zadaće a to su obrana Hrvatske, pomoć civilnim institucijama i doprinos kolektivnoj sigurnosti”. Rekao je to u središnjem Dnevniku HTV-a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Pohvalio je sve vojnike, dočasnike i časnike koji su sudjelovali u vježbi.

“Pripreme su trajale skoro godinu dana, a cilj nam je bio pokazati združeno djelovanje. Mislim da smo pokazali mnoge sposobnosti HV-a – odličan manevar, zaštitu snaga – sve što je potrebno da Hrvatska vojska bude na ponos cijele Hrvatske”, rekao je Krstičević.

Na pitanje jesu li svi rodovi vojske jednako modernizirani, ministar je odgovorio da su najvažniji ljudi. “Tehnika je jako bitna, ali vratili smo dostojanstvo hrvatskom vojniku, vratili smo mu materijalna prava koja su mu bila oduzeta. Vratili smo vojsku u Vukovar, Ploče, Sinj, do kraja godine vratit ćemo je u Varaždim i još nam ostaje Pula. Upravo takav operativni raspored nam pomaže da možemo brže pomoći”, rekao je ministar Krstičević.

Osvrnuvši se na rad Vlade na polovini mandata Krstičević je rekao kako smatra da je Vlada odradila vrlo dobar posao. “U mom resoru povećali smo proračun, donijeli Strategiju nacionalne sigurnosti, Zakon o sustavu domovinske sigurnosti”.

Za subotnji prosvjed u Vukovaru i općenito za grad Vukovar rekao je da treba biti pažljiv. “Svatko sa svoje strane mora učiniti maksimum da se zločini istraže i da za njih netko odgovara. To Vukovar zaslužuje”, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

 

Uspješno provedena vježba Velebit 18 – združena snaga (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari