Connect with us

BiH

Miro Kovač: Hrvati su gotovo nestali u ovome dijelu BiH

Objavljeno

-

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekao je jučer u Banjoj Luci da će se Republika Hrvatska nastaviti zauzimati za povratak Hrvata u BiH entitet Republiku Srpsku, ocjenjujući u razgovoru s biskupom banjolučkim Franjom Komaricom da je progon 190.000 tamošnjih Hrvata tragedija koja se nikada ne smije zaboraviti.

[ad id=”93788″]

„Mi se zalažemo za povratak Hrvata u ovaj dio BiH. Naša je dužnost, vlade Republike Hrvatske, da pomaže Hrvatima u BiH, a napose u ovome dijelu BiH gdje su Hrvati gotovo nestali“, rekao je Kovač na konferenciji za novinare nakon susreta s  biskupom Komaricom.

Pozvao je Hrvate u RS-u na ostanak te povratak na prijeratna ognjišta.

„Ja sam ohrabrio sve hrvatske ljude da ovdje ostanu i budu aktivni prema institucijama u ovome dijelu BiH, u Republici Srpskoj kako bi se ostvarila njihova prava, napose pravo na povratak u ovaj dio BiH“, dodao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Nazvavši biskupa Komaricu “starim prijateljem”, Kovač je ocijenio da su Hrvati u srpskom dijelu BiH pretrpjeli goleme gubitke.„Prije rata bilo ih je oko 200.000, a danas ih ima oko 10.000. To je jedna tragedija koja se nikada ne smije zaboraviti“, rekao je.

On je pohvalio i rad tamošnjeg Katoličkog školskog centra u Banja Luci kojega je posjetio tijekom dana čiji rad podupire i Hrvatska.
„Ja sam zaista oduševljen tim radom. Osamdeset posto je pravoslavne djece što pokazuje koliko je Katolički školski centar uključiv. To nije poznato hrvatskoj niti međunarodnoj javnosti koliko taj centar pomaže u liječenju ratnih rana, njegovanju snošljivosti u ovom dijelu BiH“, dodao je Kovač.

Ministar Kovač je opetovao i potporu Republike Hrvatske napretku BiH na putu prema Europskoj uniji što je tijekom dana prenio i bosanskohercegovačkom kolegi Igoru Crnatku, te je najavio da će se ugovor o europskom partnerstvu Hrvatske i BiH potpisati prije ljeta.

U izjavi za medije Komarica je izrazio zadovoljstvo što je nakon predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera u posjetu tamošnjim Hrvatima stigao i šef hrvatske diplomacije.
„Ja sam ministra, dakako i službeni Zagreb, zamolio da se malo aktivnije uključe u rješavanje problema, ne samo Hrvata nego i svih stanovnika“, rekao je.

Izrazio je očekivanje da će Zagreb snažnije poduprijeti očekivanja Hrvata i drugih naroda u BiH.
„Dolazak ministra Kovača, dragoga prijatelja iz prijašnjih vremena i razgovori s ovdašnjim političarima, nadam se da će pridonijeti tomu da nas ti političari prihvate kao svoje sugrađane. Želimo ovdje ostati ne kao prosjaci, miševi, a pogotovo ne kao robovi, nego kao konstruktivni graditelji bolje budućnosti”, dodao je banjolučki biskup.

Ministar Kovač je u Banjoj Luci razgovarao i s predstavnicima tamošnjih hrvatskih udruga i dužnosnika u vlasti.

Tijekom dana Kovač je sudjelovao na zasjedanju ministara vanjskih poslova zemalja Srednjoeuropske inicijative (SEI).

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas