Connect with us

Intervju

Miro Kovač: Hrvati u BiH se osjećaju diskriminirano

Objavljeno

on

Neugodno sam iznenađen netočnom informacijom koju je novinarka Ivana Petrović objavila u sinoćnjem Dnevniku Nove TV. Ustvrdila je da sam u listopadu ove godine, dok sam još bio hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, trebao imati obavijest o tome da predstoje uhićenja Hrvata iz Bosanske Posavine. Ne znam na čemu gospođa Petrović temelji svoju tvrdnju. Mene nije kontaktirala da bi se o tome obavijestila. S punom odgovornošću izjavljujem da kao ministar u hrvatskoj Vladi u listopadu ove godine nisam raspolagao nikakvim konkretnim saznanjima o mogućim uhićenjima Hrvata iz Bosanske Posavine. Primopredaju ministarske dužnosti obavio sam 20. listopada ove godine tako da nisam sudjelovao ni u pripremi ni u provedbi posjeta predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini, napisao je bivši minstar vanjskih poslova Miro Kovač.

A o uhićenjima bivših pripadnika HVO-a u Orašju govorio je u programu N1 televizije.

Jeste li vi za vrijeme svog ministarskog mandata imali saznanja da se spremaju moguća uhićenja i da BiH pravosuđe traži hrvatske državljane?

Vi znate, a to je sinoć rekao i Dragan Čović, da se već godinama govori i u Hrvatskoj i BiH kako postoje istražne radnje vezane za Hrvate u BiH i moguće optužnice. Ali što se tiče konkretnih saznanja o uhićenjima – o tome nikakvih saznanja kao ministar nisam imao.

Jeste li za ovaj problem možda čuli od braniteljskih udruga koje su to ranije spominjale?

Vi znate da je za mandata bivše vlade, u kojoj sam bio ministar, uspostavljen upravo s braniteljskim udrugama kvalitetan dijalog i što se tiče Zakona o univerzalnoj nadležnosti gdje smo postigli da je to uvjet za pristup Srbiji za EU i da to mora ukinuti. Dotaknuli smo se pitanja istražnih radnji za vezanih Hrvate u BiH, ali ne u toj mjeri u kojoj smo razgovarali o Srbiji.

U kontaktu smo s Generalskim zborom, to pitanje smo plasirali u javni prostor i to smatram iskorakom. Sada je važno da nastavimo proces emancipacije Hrvatske na planu vanjske politke. Hrvatska ima obavezu prema BiH jer je Hrvatska jamac sporazuma o miru u BiH. To znači da Hrvatska ima dužnost i obavezu i pravo skrbiti o Hrvatima u BiH i učiniti sve da se ukine pravna nesigurnost koja vlada među Hrvatima u BiH.

Čini se da vlast ovakve pojave uvijek iznenade. Je li se to znalo prošlog mjeseca i je li premijer Plenković o tome bio brifiran uoči svog odlaska u BiH?

Uvjeren sam da državni vrh čini sve da se zaštite prava Hrvata u BiH. Ja sam dužnost predao 20. listopada i nisam sudjelovao u pripremi posjeta premijera u BiH. Važno je poduzeti sve što je u našoj moći da se upozori na nesigurnost koja vlada među Hrvatima u BiH. Hrvati moraju biti ravnopravni.

Imamo saznanja kako se Turska brine o Bošnjacima u BiH, Srbija i Rusija o Srbima u BiH – tako da je legitimno da Hrvatska brine o Hrvatima.

Što Hrvatska sada može poduzeti? Radi li tiha diplomacija?

Sada je navažnije da imamo direktan dijalog s vlastima u BiH na svim razinama i mi ćemo se, što se tiče Sabora, u to uključiti. Učinit ćemo što je naš dio posla. Na kolegama u izvršnoj vlasti je da ovo što prije riješe. Moramo riješiti položaj Hrvata koji se osjećaju diskriminiranima i ne osjećaju se ravnopravnima.

Spremaju li se optužnice za Mrkonjić Grad i jesu li moguće optužnice za istaknuta vojna lica poput Gotovine, Kotromanovića, Krstičevića…

Nemam o tome nikakvih konkretnih saznanja osim što čitam tisak. Zemlja koja najviše može pomoći BiH je Hrvatska koja je članica EU i članica NATO-a. Boljega prijatelja od Hrvatske BiH ne može imati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari