Pratite nas

Razgovor

Miro Kovač: Hrvatska mora na vanjskopolitičkom području disati punim plućima

Objavljeno

na

Hrvatska i Slovenija su prijateljske i susjedne države i partnerice u Europskoj uniji i NATO-u i uvjeren sam da će na osnovi međunarodnog prava i u duhu prijateljskih odnosa naći rješenje i za pogranične probleme, rekao je za ljubljanski dnevnik ‘Delo’ ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

[ad id=”93788″]

Vodeći slovenski list razgovor sa šefom hrvatske diplomacije objavio je u povodu današnjeg ministrova posjeta Sloveniji gdje će o bilateralnim odnosima i budućoj suradnji razgovarati sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem, a prije toga sastati se s predsjednikom Borutom Pahorom i s predstavnicima slovenske oporbe u parlamentu.

U razgovoru za ‘Delo’ Kovač je još jednom objasnio stajalište Zagreba o arbitražnom sporazumu iz kojeg je Hrvatska istupila, dok Slovenija drži da se treba nastaviti i rezultirati obvezujućom presudom.

“Sabor je lani jednoglasno donio zaključak o izlasku Hrvatske iz arbitraže, što je Vlada i učinila, pa Hrvatska više nije stranka u tom postupku”, kazao je Kovač.

Unatoč tome uvjeren je da se u duhu međunarodnog prava za spor u čijem je središtu razgraničenje na moru može naći rješenje, a da u međuvremenu dok se to ne postigne “naši građani ne trpe nikakvu štetu”.

Da je to u europskom okviru moguće, pokazuje i primjer Njemačke i Nizozemske koje se ni do danas nisu razgraničile u zaljevu Dollart, ali su se međusobno dogovorile o njegovu ekonomskom korištenju te režimu plovidbe pred obalama obiju država i to ne smeta njihovoj živoj suradnji i općim odnosima, rekao je.

“Nije mi poznato da bi se Nijemci i Nizozemci svako jutro budili s mišlju da se još nisu razgraničili u zaljevu Dollart. Život ide dalje”, kazao je Kovač za dnevnik.

Što se tiče promjena koje nova Vlada uvodi u odnosu na prethodnu, ministar Kovač rekao je kako je, među ostalim, potrebno s više ambicije pristupiti odnosima sa susjednim državama, neke sanirati, a druge popraviti te da je nova Vlada u vrlo kratkom vremenu uspjela promijeniti ozračje u odnosima sa susjedima i europskim partnerima.

“Hrvatska mora na vanjskopolitičkom području disati punim plućima. Prioritetna zadaća je afirmirati Hrvatsku kao  aktivnu i samosvjesnu državu, konstruktivnu članicu Europske unije i NATO saveza”, kazao je ministar Miro Kovač.

Što se tiče odnosa sa Slovenijom općenito, bolji odnosi vide se i u suradnji na rješavanju migracijske krize, gdje su obje vlade pokazale zrelost i konstruktivnost, rekao je.

Nadalje smatra da je  ekonomska suradnja odlična, kao i odnosi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njezina slovenskog kolege Boruta Pahora što se vidi u nastavku suradnje na projektu Brdo-Brijuni usmjerenu na jačanje povjerenja i stabilizaciji balkanskih država i njihovu približavanju euroatlantskim asocijacijama.

“Želim da se na odnose Hrvatske i Slovenije gleda u prvom redu po pozitivnim primjerima”, kaže Kovač.

Obećaje učiniti sve što je u njegovoj moći da se nastavi uzlazna linija odnosa i još bolja suradnja.

Ministar se na pitanje o odnosima Hrvatske sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom osvrnuo na stanje u širem okruženju i naglasio da je europska perspektiva zemalja jugoistoka Europe i hrvatski interes, pa će se u odnosu prema svojim susjedima ponašati kao aktivna i odgovorna članica Eurospke unije.

“Hrvatska kao susjedna zemlja i potpisnica Daytonskog sporazuma ima posebnu odgovornost prema Bosni i Hercegovini. Hrvati u BiH, za koje smo dužni brinuti se i prema našem ustavu, mogu biti odličan motor za europske integracije”, kazao je Kovač.

Sa Srbijom Hrvatska želi imati “partnerske i prijateljske odnose, ali do toga ne može doći preko noći”.

“Za to će biti potreban svakodnevni, koncentrirani i mukotrpan rad”, kazao je Kovač.

Istaknuo je da Hrvatska podržava europski put Srbije, ali će pregovori te zemlje o članstvu u EU zahtijevati i “neke promjene u srbijanskom društvu”.

“A to nije jednostavno jer te reforme moraju biti jako bolne i sve to iskusila je Hrvatska kroz potrebne promjene i prilagodbe koje je morala proći da postane dio europske obitelji”, rekao je Kovač.

“Hrvatska će prema Srbiji, kao i prema drugim kandidatkinjama za članstvo – u tom pogledu biti poslovno stroga, ali poštena”, kazao je ministar Miro Kovač.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Stjepan Šterc: Za pet godina Hrvatska neće imati za mirovine

Objavljeno

na

Objavio

PODCAST VELEBIT – Kolaps mirovinskog sustava

Demograf Stjepan Šterc:
Više Hrvata živi izvan Hrvatske nego u Hrvatskoj, procjena je oko 4 milijuna.

Mogu li Hrvati izvan Hrvatske biti temelj revitalizacije Hrvatske?
Zašto se u Hrvatskoj ne primjenjuju izraelski ili irski modeli povezanosti iseljenog i domovinskog stanovništva?

Zašto se iseljenim Hrvatima u Hrvatskoj ne omogući ulaganje bez poreza kao što to Irska država omogućuje Ircima?
Zašto hrvatska država ‘kažnjava’ umjesto da nagradi majku u porodiljskom razdoblju?

Zašto je hrvatskoj državi važnije financirati ne vladine udruge, nego poticati rađanje djece?
Zašto je Plenkoviću bilo važnije sačuvati neke ministre, nego primjeniti ozbiljne demografske mjere?
Zašto se na otocima poput Lastova uopće naplaćuje PDV?

Odgovore na ova pitanje poslušajet u PODCAST VELEBIT

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Ministar Krstičević: Hrvatska vojska spremna je, sposobna i uvježbana

Objavljeno

na

Objavio

“Vojna vježba “Velebit 18“, najveća i najsloženija nakon Domovinskog rata, pokazala je da je Hrvatska vojska spremna, sposobna i uvježbana izvršiti sve temeljne zadaće a to su obrana Hrvatske, pomoć civilnim institucijama i doprinos kolektivnoj sigurnosti”. Rekao je to u središnjem Dnevniku HTV-a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Pohvalio je sve vojnike, dočasnike i časnike koji su sudjelovali u vježbi.

“Pripreme su trajale skoro godinu dana, a cilj nam je bio pokazati združeno djelovanje. Mislim da smo pokazali mnoge sposobnosti HV-a – odličan manevar, zaštitu snaga – sve što je potrebno da Hrvatska vojska bude na ponos cijele Hrvatske”, rekao je Krstičević.

Na pitanje jesu li svi rodovi vojske jednako modernizirani, ministar je odgovorio da su najvažniji ljudi. “Tehnika je jako bitna, ali vratili smo dostojanstvo hrvatskom vojniku, vratili smo mu materijalna prava koja su mu bila oduzeta. Vratili smo vojsku u Vukovar, Ploče, Sinj, do kraja godine vratit ćemo je u Varaždim i još nam ostaje Pula. Upravo takav operativni raspored nam pomaže da možemo brže pomoći”, rekao je ministar Krstičević.

Osvrnuvši se na rad Vlade na polovini mandata Krstičević je rekao kako smatra da je Vlada odradila vrlo dobar posao. “U mom resoru povećali smo proračun, donijeli Strategiju nacionalne sigurnosti, Zakon o sustavu domovinske sigurnosti”.

Za subotnji prosvjed u Vukovaru i općenito za grad Vukovar rekao je da treba biti pažljiv. “Svatko sa svoje strane mora učiniti maksimum da se zločini istraže i da za njih netko odgovara. To Vukovar zaslužuje”, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

 

Uspješno provedena vježba Velebit 18 – združena snaga (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari