Pratite nas

Komentar

Miro Kovač: Hrvatska ne blokira Srbiju već joj pomaže da se transformira

Objavljeno

na

Hrvatska ne blokira Srbiju na putu prema europskim integracijama, već joj pomaže da se transformira i postane zrela za članstvo u Europskoj uniji, a to je dugoročno korisno za partnerske odnose Hrvatske i Srbije, rekao je u ponedjeljak u Varšavi hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

[ad id=”93788″]

Kovač je u uglednoj Državnoj školi javne administracije u Varšavi bio gost na tribini posvećenoj Hrvatskoj kao najmlađoj članici Europske unije, a u razgovoru s moderatoricom i publikom osvrnuo se na politiku Hrvatske prema izbjeglicama, izbor glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, sigurnosti i stabilnosti u Europi, te stajališta Hrvatske prema pristupanju zemalja jugoistočne Europe Europskoj uniji.

Odgovarajući na pitanje iz publike o tome blokira li Hrvatska Srbiju na putu prema EU-u, Kovač je podsjetio da je Srbija formalno počela pregovore u ulasku u siječnju 2014., a prva dva pregovaračka poglavlja je otvorila tek u prosincu 2015. godine.

‘Znate li zašto? Bila je riječ o Kosovu. Zapravo su Njemačka i Velika Britanija inzistirale da Srbija otvori dijalog i uspostavi odnose s Kosovom. Jeste li ikada čuli da je itko u Srbiji ili u Europskoj uniji govorio o blokadi Srbije? Niste!’, kazao je Kovač na tribini pod nazivom ‘Hrvatska – najmlađa članica Europske unije: novi partner na raskršću središnje i jugoistočne Europe’, koju je organizirala Europska diplomatska akademija.

‘Dakle, Hrvatska pomaže Srbiji da ispuni kriterije koji su ključni za najvažnije poglavlje u pregovorima, a to je poglavlje koje se tiče pravosuđa, temeljnih prava i sloboda. Hrvatska ima vrlo prijateljski pristup’, naglasio je hrvatski ministar.

Kovač je rekao da nizozemsko predsjedništvo EU-a ima ambiciju da se poglavlje 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom otvori u lipnju. ‘To je još uvijek moguće, ali želimo da se neke stvari uključe u pregovaračka mjerila’, rekao je ministar. ‘Dat ću vam primjer. Devedesetih godina imali smo ratove u bivšoj Jugoslaviji, imali smo rat u Sloveniji, rat u Hrvatskoj, rat u BiH i rat na Kosovu. Na sreću, svi su ti ratovi sada iza nas. Ti ratovi koji nisu vođeni u Srbiji’, rekao je, dodajući da ‘Srbija ima zakon koji omogućuje srbijanskim sudovima da progone ratne zločine na teritoriju čitave bivše Jugoslavije’.

‘To znači da su srbijanski sudovi na neki način i mentori i policajci i suci za cijelu bivšu Jugoslaviju. Zamislite da su nakon Drugog svjetskog rata sudovi u Njemačkoj bili nadležni za ratne zločine u cijeloj Europi. Bi li to imalo smisla?’, upitao se Kovač.

‘Ono što mi kažemo je da Srbija zbog regionalne sigurnosti, zbog vladavine zakona, zbog načela dobrosusjedskih odnosa, što je jedno od temeljnih načela pregovaračkog procesa, mora promijeniti taj zakon. Želimo dugoročno partnerstvo sa Srbijom, a to nije kompatibilno s takvim zakonom’, naglasio je.

‘U osnovi, Hrvatska pomaže Srbiji da se transformira i da postane zrela za članstvo u Europskoj uniji. Mogu vam obećati da ćemo uskoro biti blizu rješenja’, rekao je.

‘Pregovarački proces je težak i traje puno vremena, morate se promijeniti kao što se i Hrvatska morala promijeniti tijekom pregovora od 2005. do 2011., a to je dugoročno korisno’, kazao je i dodao da se ‘nada da će i sljedeća srbijanska vlada, koja će biti sastavljena nakon nedavnih izbora, biti proeuropska i da će Srbija ostati na europskom putu’.

Odgovarajući na pitanje o tome tko će biti novi glavni tajnik Ujedinjenih naroda, s obzirom da se vjeruje kako će biti izabran netko iz regije istočne Euope, a među kandidatima je i bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, Kovač je rekao da je ‘procedura poznata, ali da će na kraju to biti odluka Vijeća sigurnosti’.

‘Bit će jedan kandidat o kojemu će glasovati Opća skupština … na temelju razgovora s kolegama, smatram da postoji volja da konačno glavni tajnik bude iz skupine zemalja istočne Europe’, rekao je Kovač.

‘Mislim da će novi glavni tajnik biti iz istočne Europe, ali samo ako bude postignut konsenzus unutar te skupine … a druga stvar koju vjerujem je da ćemo dobiti novog kandidata iz istočne Europe i da će to biti kandidat koji će imati potporu stalnih članica Vijeća sigurnosti’, dodao je.

Kovač je također govorio o izbjegličkoj krizi kroz koju prolazi Europa, te se zauzeo za osmišljavanje jedinstvene strategije Europske unije o tom pitanju. Hrvatska je uspostavila dobru suradnju sa susjednim zemljama, Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom, što je doprinijelo, zajedno sa sporazumom EU-a i Turske, usporavanju dolaska izbjeglica s Bliskog istoka takozvanom balkanskom rutom, i ublažilo izbjegličku krizu, rekao je Kovač.

Također se osvrnuo na stabilnost Europe, ustvrdivši da je NATO jedini jamac sigurnosti. ‘Trenutačno je NATO jedina organizacija koja može jamčiti sigurnost, a europske zemlje bi trebale povećati svoje obrambene proračune na najmanje dva posto BDP-a’, rekao je Kovač, te dodao da je ‘Europa previše ovisna o Sjedinjenim Državama koje osiguravaju 75 posto proračuna NATO-a’.

Kovač, koji boravi u službenom posjetu Poljskoj, trebao bi se kasnije u ponedjeljak sastati s poljskim kolegom Witoldom Wasczykowskim, a predviđeni su i njegovi razgovori s članovima Odbora za vanjske poslove i Poljsko-hrvatske skupine prijateljstva u Sejmu, donjem domu poljskog parlamenta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Plenković najavio razgovor s nezadovoljnim Penavom

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković rekao je kako nije pročitao što je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pisao na Facebooku, ali da mu je jasno na što se referira. Kaže da će s Penavom razgovarati i da će to riješiti unutarstranački.

Na pitanje novinara kako komentira Facebook objavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da se srami institucija ove države premijer Andrej Plenković odgovara da nije vidio što je napisao, ali da je shvatio na što se referira, prenosi N1

Riječ je o suđenju Marijanu Živkoviću za razbijanje dvojezičnih ploča i izjavi sutkinje da sinove treba oplakivati u tišini.

“Mislim da je to na jučerašnje suđenje protiv gospodina Živkovića koji je izgubio dva sina u Domovinskom ratu. Ljudi koji su izgubili svoje najbliže, kojima su životi nepovratno promijenjeni na gore i koji su doživjeli najveće strahote naravno da jako teško i emotivno doživljavaju određene stvari i da se jako teško mogu vratiti u kontekst rezoniranja nekoga tko takvo iskustvo nema.

Poruka koju smo mi poslali kao Vlada i institucije poput policije, odvjetništva jest da smo učinili više na istraživanju i procesuiranju ratnih zločina koje se odnose na područje Vukovara, a koje je najosjetljvije.

Mislim da kada gledamo cjelinu da stvari idu u smjeru da se teži prema istini, ratni zločini ne zastarjevaju, tko treba odgovarati će odgovarati, a istodobno kao društvo moramo graditi ozračje koje ide prema pomirbi, uključivosti i gledanju naprijed, to je politika koju vodimo i iza koje stojimo”, rekao je.

Na pitanje reportera N1 o jučerašnjim Penavinim izjavama o revoluciji i crnom labudu kaže da će to rješavati unutarstranački, a najavio je i da će razgovarati s Penavom.

 

Ivan Penava: Svakako će biti određena reakcija na ovo stanje

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Željko Glasnović: Dijaspora je Hrvatskoj jedini spas kao i za vrijeme agresije 90-tih

Objavljeno

na

Objavio

Genetski anarhista ne mogu prestrojiti ovu državu. Za to bi prvo trebali prestrojiti svoj mentalno devastirani um a onda sve ukradeno vlasniku.

Slušam ove izljeve Rolexjugenda po maniri njihovog idola koji je prestroji privatno vlasništvo pod kontrolu svojih drugova uz pomoć kalibra 32.

Dijaspora je Hrvatskoj jedini spas kao i za vrijeme agresije 90-tih. EU je vrlo upitna kao siguran faktor…znaju Britanci vrlo dobro zašto izlaze iz takve jedne institucije.

 

Glasnović: Izvandomovinska Hrvatska, kao najveći poslovni faktor u Državi se već desetljećima namjerno ignorira

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari