Connect with us

Događaji

Miro Kovač: Hrvatska prvi puta ima integrirarnu vanjsku i europsku politiku

Objavljeno

-

Kvalitetni diplomati uvijek će biti prepoznati, a njihov trud i zalaganje nagrađeni, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač na podjeli diploma polaznicima XVI. generacije Diplomatske akademije kojom se u utorak u Zagrebu obilježio Dan hrvatske diplomacije.

[ad id=”93788″]

“Svim polaznicima jednogodišnjeg studija želim uspješnu primjenu znanja i vještina kojima ste ovladali”, rekao je ministar Kovač sudionicima Diplomatske akademije.

Kovač je naglasio i kako Hrvatska po prvi puta ima integriranu vanjsku i europsku politiku čiji je cilj pozicioniranje Hrvatske kao aktivne i samosvjesne članice Europske unije, NATO saveza i zapadnog svijeta.

Spomenuo je i pokretanje i provođenje reforme uprave ljudskim kapitalom u hrvatskoj službi vanjskih poslova kojom na transparentan način planiraju definirati mjerljive kriterije za redovno napredovanje hrvatskih diplomata, te konačno uređenje prava hrvatskih diplomatkinja na rodiljni dopust.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je najavu ministra o konačnom uređenju rodiljnih dopusta, referirajući se na prepreke s kojima se ona suočila u svom iskustvu u diplomaciji, te je rekla kako se mora “pružiti prilika mladim diplomatima koji su stasali u proteklih petnaest godina”.

Naglasila je kako joj je ovo prvi posjet MVEP-u od stupanja na funkciju predsjednice, te da smatra kako treba napraviti jedan “sadržajniji posjet” na kojem bi porazgovarala o strategiji vanjske diplomacije sa zaposlenicima ministarstva.

“Moramo odati zasluženo priznanje hrvatskoj diplomaciji koja je u teško vrijeme bila druga hrvatska bojišnica. Svi koji su tada bili u ministarstvu znaju koliko je truda uloženo da kako bi dokazali pravo na postojanje svoje države”, rekla je predsjednica, dodavši kako i danas moramo biti ponosni na našu diplomaciju pred kojom stoje druge zadaće.

“Danas moramo postati odlučniji u okvirima Europske unije i NATO-a i trebamo odrediti novu strategiju kojom ćemo odgovoriti na sve izazove globaliziranog svijeta”, zaključila je Grabar Kitarović, dodavši kako treba preispitati mrežu diplomatskih i konzularnih predstavništva pošto su “neka veleposlanstva danas suvišna, dok s druge strane Hrvatska nema veleposlanstva u nekim državama G20 ili važnim središtima u Africi”.

Izložila je i ideju osnivanja think tanka pri MVEP-u u kojem bi sjedili iskusniji diplomati i podijelili svoje ideje s mlađom generacijom diplomata.

Dan hrvatske diplomacije obilježava se na dan na koji je 889. godine papa Ivan VIII. hrvatskom knezu Branimiru uputio pismo kojim mu je priznao zemaljsku vlast nad Hrvatskom, čime je Hrvatska po prvi puta međunarodno priznata kao suverena i samostalna država, rekao je Kovač, naglašavajući kako uskoro na red dolaze i drugi važni datumi za koje najveće zasluge nosi hrvatska diplomacija, poput 25 godišnjice neovisnosti i 20 godina u Vijeću Europe.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari