Connect with us

Najave

Miro Kovač: Hrvatska šalje vojsku na granicu s Rusijom

Objavljeno

-

Hrvatska šalje vojsku na istok Europe, u sklopu grupiranja NATO-ovih postrojbi na granici s Rusijom, kao odgovor na prijetnje s ruske strane granice.

 [ad id=”93788″]

Hrvatska će sa svojim vojnicima sudjelovati u četiri multinacionalne bojne koje će NATO rasporediti na istoku Europe, izjavio je u petak u Varšavi hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Kovač vjeruje da će naši vojnici konstruktivno doprinijeti NATO snagama svojim sudjelovanjem.

“Svuda gdje smo prisutni sa svojom vojskom smo bili primjereni, svugdje sam čuo pohvale na račun HV-a tako da nema sumnje da ćemo na istoku Europe biti od pomoći konstruktivni i važan partner”, rekao je ministar Kovač.

“Mi ćemo tim bojnama doprinijeti s Hrvatskom vojskom. Odlučeno je da Hrvatska aktivno pomogne sa svojim postrojbama na istoku Europe”, rekao je Kovač, koji Varšavi sudjeluje u hrvatskom izaslanstvu koje predvodipredsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Na pitanje s koliko vojnika će Hrvatska sudjelovati, Kovač je rekao da će o tome govoriti kasnije predsjednica Grabar-Kitarović i ministar obrane Josip Buljević.

Četiri multinacionalne bojne imat će svaka po 600 do 1000 ljudi, a bit će pod zapovjedništvom Velike Britanije, Kanade, Njemačke i Sjedinjenih Država. Bit će raspoređene u tri baltičke zemlje Estoniji, Latviji i Litvi te u Poljskoj.

One se popunjavaju po načelu rotacije, tako da hrvatski vojnici neće tako skoro u njima sudjelovati, a kako se doznaje, ne prije 2017. ili početka 2018. O slanju hrvatskih vojnika odlučuje Hrvatski sabor.

Kovač je istaknuo da Hrvatska snažno doprinosi NATO-u, posebice što se tiče jugoistoka Europe, da se zalagala i zalaže se za širenje zone stabilnosti i sigurnosti. U tom smislu najavio je da će Hrvatska uskoro ratificirati protokol o pristupanju Crne Gore. Dodao je da je u hrvatskom interesu da BiH krene putem integracije u NATO-a, da se što prije za tu zemlju aktivira Akcijski plan za članstvo (MAP), svojevrsni program za pripremu za članstvo u NATO-u.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari