Connect with us

Reagiranja

Miro Kovač: Izgleda da Josipović više štiti interese Srbije nego svoje zemlje

Objavljeno

on

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač u ponedjeljak je reagirao na otvoreno pismo bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i njegove tvrdnje o neuspjehu hrvatske vanjske politike u slučaju pristupnih pregovora Srbije i EU rekavši da je upravo ova vlada uložila puno napora da ispravi propuste iz 2013.

“Uložili smo puno napora da ispravimo propuste bivše Vlade koja, kad je 2013. krenuo proces češljanja srpskog pravosuđa i zakonodavstva, nije iskoristila mogućnost ukazivanja na neprihvatljivost zakona o univerzalnoj nadležnosti za razne zločine kojim se Srbija proglašava glavnim žandarom za dijeljenje pravde. Zatekli smo početkom godine vrlo nezgodnu situaciju, no, uz puno truda ipak smo uspjeli one, za Hrvatsku ključne stvari, ugraditi u kriterije EU. Dakle, kad je riječ o poglavlju 23, to znači da Srbija mora, jer je to njena obveza, ali i stav svih država članica EU, ukinuti sukob nadležnosti, a to pak znači da se taj zakon ne može primjenjivati i vrijediti ni za jednu državu, pa tako ni za Hrvatsku i BiH”, rekao je ministar Kovač.

Istaknuo je i da se uspjelo ispregovarati odnosno nametnuti Uniji kriterij da Srbija mora poštivati pravni okvir za zaštitu manjima te se pridržavati prije 12 godina potpisanog sporazuma s Hrvatskom.

“To znači da hrvatska manjina mora imati zajamčena mjesta u tamošnjem parlamentu, kao što srpska manjina uživa ta prava u Hrvatskoj. Ispregovarali smo i ugradili kao kriterij i obvezu Srbije da osigura pravo žrtvama rata na pristup pravosuđu bez diskriminacije kako bi mogli pred njihovim sudovima tražiti odštetu. Također, tu je i obveza suradnje s hrvatskim vlastima oko pronalska nestalih, kao i čist i jasan odnos Srbije prema Haagu, uključujući i izručenje ratnih zločinaca. To je samo jedno poglavlje, a ima ih 35. Ako Srbija ne suspendira sporni zakon, ona će sama sebe blokirati i neće moći pristupiti EU”, naglašava Kovač.

Komentirajući otvoreno pismo bivšeg predsjednika Josipovića predsjednici Grabar Kitarović u kojem, osim što nudi rješenja za spor sa Srbijom, poručuje i da je hrvatska vanjska politika kontraproduktivna, štetna, neuspješna, ministar Kovač je rekao:

“Gospodin Josipović, bivši predsjednik i profesor kaznenog prava, pokazuje da ili namjerno manipulira činjenicama ili ih ne razumije ili je posrijedi kombinacija jednog i drugog. Njegovo me pismo začudilo jer on tvrdi da Hrvatska ima univerzalnu nadležnost, što je točno, ali to vrijedi za kazneno zakonodavstvo, dok je u slučaju Srbije riječ o tome da ona ima i posebni zakon za ratne zločine”.

Kovač smatra i da se Josipović na taj način uključio u predizbornu kampanju. “Pogađa me i teško mi je jer se radi o bivšem predsjedniku, ali izgleda da Josipović više štiti interese Srbije nego svoje zemlje”, ističe Kovač.

Također naglašava kako oko nacionalnih interesa svi moraju biti na istom zadatku, neovisno o tome nalazili se na ljevici ili desnici. “Nedopustivo je da imamo bivšeg predsjednika koji tako zdušno brani interese Republike Srbije, koji miješa kruške i jabuke…To me zaista boli jer riječ je o nekadašnjem šefu države”, ističe Kovač.

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović uputio je otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u kojemu ocjenjuje kako je hrvatska vanjska politika neuspješna u namjeri da blokira pristupne pregovore Srbije te da uporno nastavlja kontraproduktivnu i štetnu politiku koja nema izgleda na uspjeh i koja negativno utječe na međunarodni položaj Hrvatske, uključivši položaj EU i odnose sa susjedima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR