Connect with us

Razgovor

MIRO KOVAČ: Most je na poziciji SDP-a ako glasa za opoziv (VIDEO)

Objavljeno

on

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač gostovao je u RTL-u danas na temu deblokiranja poglavlja 23 za Srbiju, ali i odnosa u Vladi.

[ad id=”93788″]

Je li Hrvatska popustila?

“Ja se čudim interpretacijama nekih koji barataju nekim poluinformacijama. Hahn nije ništa rekao na tu temu. Rekao je da je nekakva formulacija dogovorena. Mi smo s povjerenikom Hahnom, predsjedništvom nizozemskim i zemljama članicama u kontaktu. I mi tražimo rješenje i želimo pomoći da se i na tom polju može napredovati. Situacija i pozicija Hrvatske je jasna i čvrsta. Mi tražimo da hrvatski interesi, koji su i europski interesi, budu ispunjeni u pregovaračkom okviru za Srbiju. Ja sam optimist, mislim da smo blizu rješenja, a to rješenje znači da su svi hrvatski interesi ispunjeni”.

Što to onda sada znači? Dali ste zeleno svjetlo?

“Mi nikakvo svjetlo nismo dali. Ni, crveno, ni žuto, ni zeleno”.

Ali Beograd danas likuje?

“Zato što neki ljudi puštaju informacije koje nisu točne”.

Kažu da je Zagreb kratkovidan. Jeste li pogriješili kada ste inzistirali na ovome?

“Ja ponavljam – svi hrvatski interesi će se odraziti u pregovaračkom okviru. Mi smo vrlo čvrsti i naši će zahtjevi biti integrirani u pregovarački okvir. Bez toga nema napretka”.

Situacija u Vladi. Vi ste HDZ-ov ministar. Sutra vas čeka važno glasovanje – što se događa?

“Isto kao što smo čvrsti na području vanjske politike, smo čvrsti i kao stranka. U subotu ćemo na Saboru HDZ-a pokazati da imamo snagu, da smo jedinstveni i da imamo predsjednika stranka koji će pokazati da je HDZ najveća i najbrojnija hrvatska stranka”.

Ajmo sada na Vladu. Tamo osim vas, ima i šest članova iz Mosta.

“Znam da će članovi HDZ-a i oni koji su iz ‘naše kvote’ biti na poziciji HDZ-a i Domoljubne koalicije.. Bilo bi logično da naši partneri iz Mosta budu na našoj liniji”.

A ako ne budu, hoće li si zaključati daljnju suradnju s vama?

“Ako bi oni bili za taj opoziv, to bi značilo da su na poziciji SDP-a i Zorana Milanovića, što bi bilo neprirodno. Pretpostavljam, u razgovoru koji vodim s prijateljima iz Mosta, da se to neće dogoditi”.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari