Pratite nas

Razgovor

Miro Kovač: Najava blokade ulaska u OECD znak je slabosti Slovenije

Objavljeno

na

Bivši ministar vanjskih i europskih poslova, Miro Kovač, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao arbitražni spor sa Slovenijom te slovensku i mađarsku najavu blokade ulaska u OECD.

“Smatram da Hrvatska sa susjedima mora imati dobre prijateljske odnose. To mora biti cilj naše politike”, rekao je Kovač. Definirao je i aktualne odnose koje Hrvatska ima sa susjedima. “Stvari se uvijek mijenjaju, u međuvremenu smo dobili presudu Arbitražnog suda, koju smo odbacili. U Sloveniji su izbori i razumljivo je da ta tema dominira u javnosti i da će politička elita na tome inzistirati i to će se prenositi i na hrvatski medijski prostor. Tu moramo biti smireni, stvari su tu jasne. Slovenska strana je odgovorna za kršenje sporazuma, ona je kriva što je Hrvatska morala izaći iz sporazuma u arbitraži i za nas je stvar riješena i to moramo objasniti našim prijateljima u Europi”, rekao je Kovač.

Bivši je ministar vanjskih i europskih poslova objasnio i što je Hrvatska radila po pitanju diplomatskih odnosa i lobiranja prije završetka arbitražnog spora. “Što se tiče aktivnosti Vlade, mi smo prošle godine od preuzimanja vlasti krajem siječnja krenuli s objašnjavanjem susjedima što se dogodilo. Razgovarao sam s kolegama u svijetu na tu temu. Mi smo pokušali slati signale da Hrvatska želi naći rješenje i ne želi biti tvrdoglava. Mi smo bili za pronalazak rješenja, ali Slovenija je to odbijala i jasno da smo objašnjavali ljudima u svijetu da je slovenska strana prekršila sporazum i da je Hrvatska iz njega izašla na temelju međunarodnoga prava”, kazao je Kovač.

Istaknuo je da se napravilo sve što se moglo, ali da se uvijek može biti bolji. “Odgovorno tvrdim da smo u prošlogodišnjem mandatu napravili puno toga i javno i diskretno i bili smo spremni sa slovenskom stranom naći rješenje mimo arabitraže koju više ne priznajemo. Slovenska strana nema instrumenata primjene te presude”, kazao je Kovač.

Dojma je da slovenski premijer Miro Cerar želi dijalog. “Međutim, on je predsjednik vlade i stranke u kojoj postoje ljudi, koji ga upozoravaju da je opasno ići u Zagreb i da bi to moglo biti loše po rejting i uspjeh stranke pred izbore”, kazao je Kovač.

Istaknuo je da se na području Europe u ovom trenutku vodi više od 15 sporova kad je riječ o granicama, ali da se to ne ističe u medijskom prostoru tih zemalja. “Pitanje je kako pristupati stvarima. U Sloveniji imamo histeriju. Nikad nije došao u pitanje prolaz kroz hrvatske vode, tu nema problema, ali radi se o histerizaciji. Na nama je da to umirimo, objasnimo da to ne ugrožava sigurnost hrvatske politike. Naš je posao bdjeti nad time i da se implementira ono što je Hrvatski sabor odlučio”, rekao je Kovač.

Komentirao je i najave Slovenije i Mađarske da će blokirati ulazak Hrvatske u OECD. “To je dugogodišnji postupak, a najava blokade je znak slabosti Slovenije. Ista stvar je s Mađarskom. Mađarska zna da je Hrvatska zemlja u kojoj postoji trodioba vlasti. Ovo je u domeni Hernadija, odnosno sudbene vlasti”, rekao je Kovač.

Predsjednica će u utorak u Mađarskoj tražiti objašnjenje za OECD

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Biskup Košić: Premda već 28 godina imamo slobodnu Hrvatsku, zadnjih godina u njoj se vjernici ismijavaju, biskupi izruguju (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

“Premda već 28 godina imamo slobodnu Hrvatsku, zadnjih godina u njoj se vjernici ismijavaju, biskupi izruguju, izvrću im se riječi kao i svećenicima.

U državnoj obrazovnoj politici, takozvanom kurikulumu, ignoriraju se opravdani zahtjevi Crkve. Branitelji se ponižavaju, njima koji su krv prolijevali za ovu državu. Čak se miču i spomen-ploče zato što to smeta agresorskoj strani. Koja je politička korektnost? A o lustraciji dok je ovakva vlast možemo samo sanjati”. Tako je u Sisku na spomendan blaženika, kardinala Alojzija Stepinca propovijedao sisački biskup Vlado Košić. Biskup Vlado Košić bio je gost emisije Moja Hrvatska na Laudato televiziji

Marko Ljubić: Strukovni diletantizam i pokušaj provokacije s ‘antikomunikatorom’ Košićem

 

Biskup Košić: Nije problem ni tuđinska laž ni propaganda, pa čak i u UN-u, koliko naše hrvatske izdajice i lašci

 

Biskup Košić: O lustraciji, dok je ovakva vlast, možemo samo sanjati

facebook komentari

Nastavi čitati

Razgovor

Miro Kovač: Da bi se formirala nova vlast u BiH nužno je promijeniti izborni zakon

Objavljeno

na

Objavio

Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Sabora Hrvatske za N1 je kazao da će kada budu usvojene izmjene izbornog zakona u BiH – doći do relaksacije političkih odnosa.

“Da bi se formirala nova vlast u BiH, nužno je promijeniti izborni zakon. Važno je za BiH, za funkcionalnost njezinog sustava, kako bi se reformiralo gospodarstvo, ali ono što građani žele – da se BiH priključi europskoj obitelji”, izjavio je Kovač.

“Izborni zakon se mora mijenjati zbog odluke Ustavnoga suda jer sva tri naroda moraju biti jednaka u izbornom procesu. Kolege u BiH će svoju zadaću provesti”, ocijenio je Kovač.

Kazao je i to da nije ni na njemu, niti njegovim kolegama iz Hrvatske da govore koji će to prijedlog izbornog zakona biti.

“On mora biti po odluci Ustavnoga suda, a rješenje mora biti da sva tri naroda samostalno odlučuju ko će biti njihovi predstavnici”, izjavio je Kovač.

“Kada se izmijeni izborni zakon, uvjeren sam, doći će do relaksacije odnosa, pogotovo u BiH između Hrvata i Bošnjaka. Kada Hrvati budu znali da će birati svoje predstavnike, bolje će se osjećati i doći će do pluralizacije odnosa u hrvatskom korpusu”, rekao je.

Kovač smatra da će nakon toga doći i do manjeg odlijeva stanovništva, jer će ljudi vjerovati u funkcionalnost sistema.

Unapređenje odnosa BiH i Hrvatske i podrška Hrvatske procesu evropskih integracija BiH u svjetlu novousvojene strategije EU za zemlje zapadnog Balkana bili su ciljevi dvodnevne zvanične posjete delegacije Odbora Hrvatskog sabora za spoljnu politiku Bosni i Hercegovini.

Kovač je kazao da su razgovori protekli dobro, i da generalno dijalogom trebaju rješavati nesuglasice.

“Imali smo razgovor sa kolegama iz Komisije za vanjske posjete. Pozvali smo ih u uzvratnu posjetu Hrvatskoj prije ljeta”, izjavio je Kovač.

On je kazao da između BiH i Hrvatske ima otvorenih pitanja (granica, Pelješki most) – ali probleme treba rješavati poštenim dijalogom.

Za N1 je kazao da ne razumije cijelu hajku oko Pelješkog mosta jer je to rješenje koje će biti dobro i korisno i za Hrvatsku i za BiH, odnosno građane tih zemalja.

“Nebuloze su da će BiH izgubiti izlaz na more. BiH ima svoje granice, mnogo netočnih stvari se lansira. Svima kojima nije jasno – neka uzmu papire i dokumente, pročitaju ih i svima će biti jasno”, dodao je.

“BiH bi se trebala zalagati za Pelješki most isto kao što se Hrvatska zalaže za Koridor 5C”, izjavio je Kovač, koji je istaknuo da ranije nitko nije problematizirao izgradnju mosta.

Političarima u BiH je poručio da Europska komisija prema novoj strategiji želi BiH i ostale zemlje regije u EU – ali da se za taj podvig mora podnijeti mnogo žrtava.

Najvažnijim u kompletom procesu je ocijenio to da postoji volja naroda u BiH za EU.

facebook komentari

Nastavi čitati