Pratite nas

Razgovor

Miro Kovač: Podržavam ideju promjena izbornog zakona

Objavljeno

na

Bivši međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, kojega je jučer zajedno s političkim tajnikom Davorom Ivom Stierom smijenio Andrej Plenković, kazao je da podržava izmjene izbornog zakona.

Na pitanje trebamo li mijenjati izborni zakon, Kovač je u intervju za Dnevnik Nove TV kazao: “apsolutno”.

“Podržavam ideju promjena izbornog zakona. Smatram da to treba biti sveobuhvatan model”, kazao je Kovač na pitanje podržava li referendumsku inicijativu te je dodao da tu referendumsku inicijativu nije potpisao.

“Smatram da je važno dati poticaj raspravi o izmjeni izbornog zakona. Ovo što je recimo danas rekao gospodin Sokol u jednom intervjuu – potpisujem. Napravite kombinaciju razmjernog modela i većinskog modela, znači fifty – fifty, pola-pola da jedan dio zastupnika bude izabran izravno od građana a drugi neka idu preko liste. To je nekako, čini mi se, najpravedniji model, to imaju u Njemačkoj. Ja sam za to”, kazao je Kovač.

Dodao je da je referendumska inicijativa “hvalevrijedna u smislu animiranja nas da mi izađemo kao ozbiljna stranka, kao najodgovornija stranka u Hrvatskoj sa svojim sveobuhvatnim modelom izmjena izbornog zakona neovisno o mogućem referendumu.

Imat ćemo sljedeće godine izbore za Europski parlament, imat ćemo nakog toga izbore za predsjednika Republike, nakon toga ćemo imati unutar stranačke izbore, imat ćemo nakon toga izbore za Hrvatski Sabor.

Za 2020. godinu ne mogu ništa prognozirati. Ali, ako mi budemo, u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, a ja to vjerujem, ja sam u to uvjeren, ako budedmo ozbiljno radili, a ja ću ozbiljno raditi u Hrvatskom Saboru kao član kluba zastupnika HDZ-a.

Ako budemo mijenjali stvari u Hrvatskoj, ako budemo provodili reforme, onda ćemo dobiti za dvije godine povjerenje građana na izborima za Hrvatski Sabor, piše Dnevnik.hr

 

Jandroković: Stier i Kovač i sami su trebali podnijeti ostavke

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Stjepan Lozo: Ideologija i propaganda velikosrpskoga genocida nad Hrvatima – projekt ‘Homogena Srbija’ 1941.

Objavljeno

na

Objavio

Ako postoje ratnici svjetla – a postoje (to su naši hrvatski branitelji) onda postoje i povjesničari svjetla.

To su pak znanstvenici koji po cijenu velikih životnih odricanja ispod debelih naslaga laži koje su širene u vrijeme komunističke Jugoslavije traže i nalaze istinu o povijesti Hrvata.

Jedan od “povjesničara svjetla” je i povjesničar sa splitskom adresom Stjepan Lozo. Nakon dugih 15 godina rudarenja po arhivima objavio je knjigu “Ideologija i propaganda velikosrpskoga genocida nad Hrvatima – projekt ‘Homogena Srbija’ 1941.”

Tek je objavljena a već je podigla popriličnu prašinu jer razotkriva kako su Srbi manipulirali vlastitim zločinima i prebacivali ih na hrvatski narod. Stjepan Lozo gost je Moje Hrvatske.

Emisijom se obilježila i stogodišnjica “Prosinačkih žrtava” – nasilnog i krvavog gušenja protivnika jugounitarizma koji se zbio u Zagrebu 5. prosinca 1918. godine.

“Moju Hrvatsku” uređuje i vodi Nada Prkačin.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Marin Strmota: Baltičke zemlje imaju dobru demografsku politiku

Objavljeno

na

Objavio

U hrvatskom medijskom prostoru o demografiji se uglavnom govori s domoljubnim nabojem i emocijama. Mlade obitelji se iseljavaju, rađa se sve manje djece, nacija stari i izumire. Može li ijedna ekonomska politika biti uspješna, a BDP rasti, uz manjak ljudi na tržištu rada?

O posljedicama demografske politike za gospodarstvo, mirovinski sustav i proračun u HRT-ovoj emisiji Druga strana govorio je doc. dr. sc. Marin Strmota s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

“Vrlo je nizak natalitet u cijeloj Europi i to je problem, ali je opasno reći da je Hrvatska kao i sve druge zemlje. Samo devet zemalja EU bilježi pad nataliteta. Hrvatska ima problem zato što su sve sastavnice demografskih kretanja negativne”, naglašava Strmota i dodaje kako je 2,1 dijete po obitelji “totalna stopa fertiliteta koja je potrebna da bi se mama i tata zamijenili”. “To u demografiji nazivamo jednostavnom reprodukcijom. U Hrvatskoj je to 1,4 djeteta po obitelji”, istaknuo je.

Strmota zaključuje kako je demografija nacionalni i ekonomski problem. Veliki je problem u Hrvatskoj, kaže, i obujam fertilne dobi žena. “Uslijed negativnih trendova, izgubili smo biološki potencijal. Da smo prije 15 godina pričali o ovom problemu, danas ne bismo bili u ovoj situaciji”, govori Strmota.

“Baltičke zemlje imaju dobru demografsku politiku. Oni su napravili iskorak u usklađivanju poslovnog i privatnog života. Najveći udio skraćenog radnog vremena je u tim zemljama. Tu je najveća ravnopravnost spolova”, naglašava Strmota.

Smatra i da je kod nas sramotno nizak iznos doplatka za djecu i da se osnovica za doplatak nije mijenjala 20 godina. “Toliko o mjerama obiteljske politike. Mi iz godine u godinu imamo uštede u proračunu za doplatak na djecu, a neke druge zemlje ulažu u to”, naglasio je.

Kaže i kako je izašao iz politike zato što nije bilo tragova ozbiljne populacijske politike. “Rekao bih – primitivan pristup ovoj ozbiljnoj temi o kojoj ovise svi sustavi. Populacijska politika u Hrvatskoj ne postoji ni u jednoj varijanti”, komentirao je, poručivši: “Ulaganje u djecu je jedina investicija koja je isplativa na dugi rok”.

 

Marin Strmota: Migranti i demografija su povijesni izazov opstanka Hrvatske

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari