Pratite nas

Komentar

Miro Kovač: Sve ovo mene podsjeća na jugoslavenske propagandne filmove, ali loše kvalitete

Objavljeno

na

Čedo Čolović proglašen je krivim za špijunažu u korist Hrvatske. Nakon njegova priznanja i nagodbe s tužiteljstvom, Viši sud u Beogradu osudio ga je na tri godine zatvora. Dok državni vrh Srbije o svemu šuti, hrvatski negira povezanost s Čolovićem, tvrde da je riječ o nametanju diplomatskog rata.

O ovoj temi za Dnevnik Nove TV, prokomentirao je tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Čedo Čolović je osuđen na tri godine. Planira li Hrvatska uopće reagirati na ovu aferu?

Sve to skupa je jako smiješno. Mi smo o svemu tome čitali samo u medijima i nikakvu službenu obavijest kao Hrvatska država, kao Ministarstvo vanjskih poslova o tome nemamo. Sve ovo mene podsjeća na jugoslavenske propagandne filmove nakon Drugog svjetskog rata, ali loše kvalitete. I to je jedan film koji se nameće hrvatskoj javnosti, a mi ga uopće ne želimo gledati. To je jedan proizvod, taj film, koji se nama nameće, ali hrvatsku javnost, čini mi se, to previše ne zanima.

Što je bio cilj Srbije kada je objavila aferu s Čedom Čolovićem?

Ja ne znam što na kraju kolege u Srbiji s time žele postići. Ako žele nastaviti s nekakvom agresijom diplomatskom na Hrvatsku, to je osuđeno na propast. Mi smo više puta rekli, mi smo jedna stabilna zemlja koja želi surađivati sa susjedima pa tako i sa Srbijom. Srbija ima sada šansu s Hrvatskom surađivati u europskom duhu, u duhu dobrosusjedstva, prihvatiti se posla. Ima puno toga obaviti na planu reformi u okviru pregovora s EU. Puno toga za izvršiti. Neka Srbija počne s izvršavanjem svojih obveza u pregovorima s EU, a neka manje filmova snima ove vrste, to je onaj stari tip filmova iz bivše Jugoslavije, propagandnih filmova.

A sad pitanje kao međunarodnom tajniku HDZ-a. Vučičeva stranka danas nije primljena u obitelj Europskih pučana. Zašto?

To morate pitati predsjedništvo Europske pučke stranke. HDZ kao stranka do sada nije podržavao primanje Srpske napredne stranke kao promatrača. Mi smo ozbiljna stranka, mi nismo kao gospodin Milanović koji je s gospođom Pusić prije nekoliko godina prihvatio da Srbija bez ikakvih uvjeta počne pregovarati o članstvu u EU.

A hoćete li dići ruku za primanje Vučičeve stranke u EPP u studenom?

Kažem vam, do sada se HDZ za to nije zalagao, HDZ za to nije bio, a čuli ste danas i predsjednika HDZ-a, gospodina Plenkovića, što je o tome rekao.

Niste nam odgovorili na pitanje hoćete li dići ruku za primanje Vučičeve stranke u EPP u studenom?

Ne možemo o tome govoriti kad to nije na dnevnom redu. Rekao sam, do sada se HDZ za to nije zalagao. HDZ do sada nije bio za to.

Kakav je vaš stav?

Jesam vam jasno odgovorio, HDZ do sada nije bio za to.

Ali kada bude na dnevnom redu hoćete li dići ruku za primanje Vučićeve stranke?

Najprije mora biti na dnevnom redu, a ja lijepo molim da isto tako poštujete što je do sada rekao gospodin Plenković vrlo jasno. Mi do sada nismo bili za to. A koliko ja znam, koliko sam upućen to nije bilo na dnevnom redu skupštine EPP-a. Mi smo stranka koja je ozbiljna. Tako funkcioniramo u okviru Hrvatske vlade, kao najsnažnija komponentna. Mi smo jasno rekli, pregovori da, uz određene uvjete. I na ovaj način tražimo da to bude jedna stranka koja će poštivati i živjeti europske vrijednosti jer mi želimo sa susjedima razvijati odnose na bazi dobrosusjedstva i europskih vrijednosti.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Thompson: Nikakva autorska prava nisam ustupio niti me je itko kontaktirao vezano za film “Ministarstvo ljubavi”

Objavljeno

na

Objavio

Dragi prijatelji,

ponukan tvrdnjama medija i Vašim učestalim upitima, a vezano za ustupanje mojih autorskih prava za film “Ministarstvo ljubavi” redatelja Pave Marinkovića, slobodan sam priopćiti sljedeće:

Nikakva autorska prava nisam ustupio niti me je itko kontaktirao vezano za taj film.

Film o kojem je riječ osobno nisam gledao ali ako je istina da koriste moju glazbu za koju je potrebna privola mene kao autora to rade protuzakonito i na prevaru.

Marko Perković Thompson

Javor Novak o filmu „Ministarstvo ljubavi“ koji vrijeđa udovice poginulih branitelja

 

Marko Ljubić: „Ministarstvo ljubavi“ ili kako paradržava postaje – država?

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Mladen Pavković: Mara Bareza bila je – čudo od žene!

Objavljeno

na

Prije dvije godine (19. siječnja 2016.) umrla je jedna od Junakinja hrvatskog Domovinskoga rata – Marija Mara Bareza.

Bila je djelatnica koprivničkog Belupa. Pamtimo je kao veliku i požrtvovnu humanitarnu djelatnicu koja je početkom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata samo za Grad Osijek sakupila i dostavila preko 200 kamiona humanitarne pomoći!

Bilo je tu svega, uglavnom ono što je u to vrijeme najviše trebalo, od lijekova, odjeće, prehrambenih proizvoda do naoružanja. Tadašnji zapovjednik obrane Osijeka Branimir Glavaš nam priča da je gospođa Bareza jednog dana sama došla u njegov ured i ponudila pomoć. Nije, kaže, vjerovao da to ta žena može i ostvariti, jer su po Osijeku svakodnevno padale granate i svirale sirene za uzbunu.

Međutim, sa svakim konvojem došla je i ona, pa nije ni čudo što je nazivali i „dobra vila“ ovoga grada.
U svim tim njezinim velikim humanitarnim akcijama iznimnu pomoć imala je od i od Podravke i Belupa. Stoga se je sa zahvalnošću sjećaju i Koprivničanci. Jednoj obitelji umrlog branitelja sagradila je i obiteljsku kuću. Pomagala je gotovo na sve strane, pa i u podizanju spomenika hrvatskim stradalim braniteljima.

O njoj je Hrvatska radiotelevizija (HRT), pod naslovom „Mara Bareza – Koprivnička darovateljica“, snimila i dokumentarni film (režija Marijan Hodak, scenario Mladen Pavković).

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) neprestano ističe da su neopravdano zapostavljene žene koje su, poput Bareze, sudjelovale u Domovinskome ratu, tim više što je njihov doprinos iznimno veliki. Ona je zaslužila i da se jedna ulica ili trg nazove njenim imenom u Osijeku i Koprivnici, ali zasad se o tome niti ne izjašnjavaju oni koji bi trebali.

A baš Mara Bareza bila je u vrijeme rata – čudo od žene!
Ne, takve se ljude ne smije zaboraviti!

Mladen Pavković / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari