Pratite nas

Politika

Miro Kovač: Pupovčeve izjave su nedopustive, nadam se da će doći k sebi i povući ih

Objavljeno

na

Miro Kovač, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova i aktualni saborski zastupnik u Dnevniku Nove TV rekao je kako očekuje da će Milorad Pupovac svoje izjave povući.

Je li Vlada trebala oštrije reagirati na riječi Milorada Pupovca?

Ne možete nikada biti dovoljno oštri, kada se dovode u pitanje temelji naše države. Mi smo demokratska država zasnovana na vrednotama poput slobode, jednakosti, poštivanja ljudskih prava, manjinskih prava. Kada netko to dovede u pitanje, ne možete biti dovoljno oštri. Ovo je bilo jako loše, destabilizirajuće i za Vladu i za Hrvatsku i to treba najoštrije osuditi, što sam ja i učinio svojim javljanjem prije 24 sata.

Kako vi gledate na te njegove riječi da je Hrvatska faktor nestabilnosti i usporedbu s NDH?

To je nedopustivo. Zamislite jednog njemačkog političara koji je dio vladajuće koalicije koji dovodi današnju Njemačku u vezu s Trećim Reichom. Mislim da bi se diglo pola Njemačke, to osudilo, ne bi više mogao biti dio te koalicije. Očekujem da se Pupovac kao iskusan političar ogradi jasno i glasno od svoje izjave da ga današnja Hrvatska podsjeća na NDH. To je nedopustivo. Očekujem i da vrlo jasno kaže da je on predstavnik Srba u Hrvatskoj i da je ono što je rekao gospodin Vučić, predsjednik Srbije, da on razumije i time opravdava agresiju na Hrvatsku, tj. pobunu prije 30 godina, da se od toga ogradi.

Na taj bi način dao doprinos stabilnosti prilika u Hrvatskoj, stabilnost hrvatske Vlade i promijenila bi se klima u Hrvatskoj jer ne bi se više vukla slika o tome da je on nečiji eksponent, eksponent gospodina Vučića. Bilo bi ljekovito i za hrvatsku politiku i za odnose u hrvatskom društvu, da se gospodin Pupovac vrlo jasno ogradi i od gospodina Vučića, ali da ponajprije kaže da tu svoju izjavu o Hrvatskoj, povezanoj s NDH, da se od toga ograđuje, da je povlači.

Treba li Pupovac i dalje ostati u koaliciji s obzirom na takva ne slaganja?

Osobno očekujem da će gospodin Pupovac tu svoju izjavu povući, da će biti razuman, da će doći k sebi, da će biti trezven, racionalan. Bez povlačenja te izjave, usporedbe Hrvatske s NDH, bez povlačenja slike da je Hrvatska danas u susjedstvu faktor nestabilnosti, ne znam kako opravdati njegov status u koaliciji.

Ima li loše klime u društvu koja podgrijava međunacionalne sukobe?

Ako se pokušava prikupljati političke bodove na incidentima, naravno da pridonosite lošoj klimi u hrvatskom društvu. Gledao sam kako to izgleda drugdje. Svaki zločin iz mržnje treba osuditi, procesuirati, svaki zločin iz mržnje je jedan zločin previše. Ali, ako smo iskreni prema sebi i malo pogledamo podatke, onda ćemo konstatirati da Hrvatska ne spada u vrh Europe na tom planu.

Hrvatska je na dnu ljestvice kada je riječ o zločinima iz mržnje i volio bih da se takva slika o Hrvatskoj propagira. Znači, suzbijanje takvih zločina, apsolutno, prevencija, rad policije, pravosuđa, svakodnevna edukacija, ali ne prikupljati bodove na ovakvim incidentima. To je neodgovorno, to je loše za klimu u hrvatskom društvu. To treba promijeniti. Zato očekujem od gospodina Pupovca da bude konstruktivna, da tu svoju izjavu povuče, jer bi inače on zaista narušio klimu u Hrvatskoj.

Kakva je klima u HDZ-u i spremate li se za šefa stranke?

Sada je vrijeme kampanje za predsjedničke izbore. HDZ-u treba obnova i HDZ-u su potrebne pobjede na izborima. HDZ-u je potrebno jedinstvo, a ne traženje unutarstranačkih neprijatelja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

HRejting: Da su danas izbori za Sabor, vlast bi mogli formirati samo SDP i HDZ zajedno; Evo kako stoje predsjednički kandidati

Objavljeno

na

Objavio

Dnevnik HTV-a

Kao i svakog 20. u mjesecu, Dnevnik HTV-a ekskluzivno donosi rezultate redovitog mjesečnog istraživanja HRejting. Anketu je za HRT provela agencija Promocija plus od 14. do 18. listopada na najvećem uzorku od čak 1400 ispitanika prema načelu cijela Hrvatska – jedna izborna jedinica. Statistička je pogreška samo +/- 2,62%, a razina pouzdanosti 95%.

Hrvatska je jučer ušla u izbornu godinu tako da je danas već manje od godinu dana do redovitih parlamentarnih izbora. Dnevnik HTV-a donosi stanje na hrvatskoj političkoj sceni.

● Stranačke preferencije

Da se sada glasovalo, DIP bi nakon prebrojavanja glasova objavio da je HDZ relativni pobjednik izbora. Osvojio bi 27,4%. Ali za vrat mu puše SDP, koji je trenutačno na 24,6%. U odnosu na rujan obje su stranke, zanemarivo, ali ipak pale. HDZ za 0,27%, a SDP za 0,19%.

Prema HRejtingu, dvije vodeće stranke vlast bi mogle sastaviti samo zajedno, takozvanom velikom koalicijom. Jer, oni koji još prelaze izborni prag zajedno osvajaju 11,6%. To su Neovisna lista, u javnosti nevidljivoga Mislava Kolakušića koja je trenutačno na 6% i Most 5,6%. Za razliku od dvije vodeće stranke, Kolakušić i Most rastu. No minimalno. Kao i HSS koji s 3,3% predvodi golemu skupinu stranaka koje ne prelaze izborni prag.

Raskol između Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića odražava se, čini se, na rejting Neovisnih za Hrvatsku. Pali su u odnosu na rujan i sad imaju 2,2%. Prva među onima ispod 2% je stranka Milana Bandića s 1,9% koja uživa istu potporu kao Ivan Pernar 1,9%. Pernarova bivša stranka Živi zid od nekad treće političke snage u zemlji, spala je na samo 1,8% biračke potpore. Još manje dobivaju vladajući HNS (1,7%) i HSU (1,6%) koji je od svih stranaka ovaj mjesec najviše rastao. Ali samo malo više od 0,5%.

Bez ikakvih izgleda da ponovno imaju svog zastupnika bez koaliranja je i Hrast (1,4%), kao i IDS s 1,3%. Ali treba napomenuti, prema HRejtingu Hrvatska je tretirana kao jedna izborna jedinica.

Više od 1% biračke potpore imaju još „konzervativci” Ruže Tomašić (1,2%) i  Start Dalije Orešković (1,1%). Ispod su Glas (0,9%), HSLS (0,8%) i Pametno (0,7%) Svi ostali iz hrvatskog registra političkih stranaka podijelili bi manje od 3,4% glasova.

Broj neodlučnih birača ovaj je mjesec uspio pasti na 10,9%, ali ih je ipak znatno više nego u proljetnom istraživanju HRejtinga.

● Predsjednički izbori, prvi krug

Sve smo bliže predsjedničkim izborima. U prosincu nas očekuje prvi krug. Evo kako prema HRejtingu stoje oni koji su dosad iskazali namjeru da se natječu za šefa države.

Redoslijed potencijalnih kandidata potpuno je isti kao u rujnu. Potpora vodećem dvojcu više-manje raste, pa proizlazi da ćemo, ne napravi li netko od njih kardinalnu pogrešku u kampanji, imati jednu od najneizvjesnijih predsjedničkih utrka dosad. U odnosu na rujan Kolinda Grabar-Kitarović porasla je za 1,3% i sad ima potporu 29,8% birača. Točno 4% za njom zaostaje drugoplasirani Zoran Milanović kojega je rast od 1,1% doveo na 25,8%. Za 10,7% manje od aktualne predsjednice i 6,7% manje od SDP-ova kandidata ima trećeplasirani Miroslav Škoro – 19,1%. Njegova je potpora malo porasla u odnosu na rujan, za razliku od četvrtog Mislava Kolakušića, kojega je pad od 1,5% sveo na samo 7,1% biračke potpore.

Svi ostali potencijalni predsjednički kandidati ne uspijevaju doseći ni 5%. Tako je HSLS-ov Dejan Kovač trenutačno na 3%, Dalija Orešković na 2,6%, a Ivan Pernar na 1,9%.  Na točno 1% je Vlaho Orepić, a ispod njega su Ante Simonić (0,6%) i Anto Đapić (0,6%). Svi ostali koji su u nekom trenutku javno poželjeli biti predsjednik ili predsjednica dijele 1,9% glasova.

I za kraj treba istaknuti pozitivan trend koji pokazuje HRejting vezano uz neodlučne birače. Za razliku od parlamentarnih izbora, na predsjedničkima broj neopredijeljenih konstantno pada, pa je tako, primjerice sa svibanjskih više od 9%, ovaj mjesec došao na 6,7%.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Anušić: Nema razloga da I. Radić ne bude kandidat za osječkog gradonačelnika

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a i župan Ivan Anušić izjavio je u nedjelju kako nema razloga da predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić ne bude kandidat za gradonačelnika Osijeka na lokalnim izborima 2021. godine.

Tijekom druženja s članovima stranke, u osječkom prigradskom naselju Višnjevcu, Anušić je na novinarski upit ima li HDZ već svoga kandidata kazao kako će “kandidat biti onaj tko će biti izabran od strane osječkog Gradskog odbora HDZ-a”.
“U ovome trenutku predsjednik HDZ-a u gradu Osijeku je Ivan Radić, i nema apsolutno nikakvog razloga da to ne bude upravo on”, poručio je Anušić.

Ocijenio kako je Županija krenula u kvalitetnom, dobrom i produktivnom smjeru, ali da je u tome ključan grad Osijek, kao četvrti grad po veličini u Hrvatskoj te centar svih društvenih, gospodarskih i drugih događanja na istoku Hrvatske.

Zato je potrebno da grad Osijek napokon posloži priču, u vidu nove uprave i novoga gradonačelnika.

HDZ želi 2021. godine preuzeti odgovornost za vođenje grada Osijeka i pokazati koliko puno potencijala već godinama stoji sa strane, a mogli su se upotrijebiti za razvoj grada, na korist svih građana Osijeka, Županije, a posredno i istoka Hrvatske, poručio je Anušić.

Radić je izjavio kako, nakon pobjede Ivana Anušića na izborima za župana 2017. godine, HDZ sada ide na pobjedu u gradu Osijeku gdje je u protekle dvije godine “snažna i konstruktivna oporba, koja ukazuje na sve probleme i nudi konkretna rješenja”, a uvjereni su da će 2021. godine imati gradonačelnika Osijeka.

Na upit novinara je li spreman prihvatiti odgovornost ako ga Gradski odbor HDZ-a službeno kandidira za osječkog gradonačelnika, Radić je uzvratio: “Naravno da jesam. Ne bih se prije dvije godine prihvatio dužnosti predsjednika osječkog HDZ-a da nisam spreman”.

“Apsolutno sam spreman, to će mi bit čast, i uvjeren sam da će HDZ pobijediti”, poručio je Radić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari