Pratite nas

Politika

Miro Kovač: Pupovčeve izjave su nedopustive, nadam se da će doći k sebi i povući ih

Objavljeno

na

Miro Kovač, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova i aktualni saborski zastupnik u Dnevniku Nove TV rekao je kako očekuje da će Milorad Pupovac svoje izjave povući.

Je li Vlada trebala oštrije reagirati na riječi Milorada Pupovca?

Ne možete nikada biti dovoljno oštri, kada se dovode u pitanje temelji naše države. Mi smo demokratska država zasnovana na vrednotama poput slobode, jednakosti, poštivanja ljudskih prava, manjinskih prava. Kada netko to dovede u pitanje, ne možete biti dovoljno oštri. Ovo je bilo jako loše, destabilizirajuće i za Vladu i za Hrvatsku i to treba najoštrije osuditi, što sam ja i učinio svojim javljanjem prije 24 sata.

Kako vi gledate na te njegove riječi da je Hrvatska faktor nestabilnosti i usporedbu s NDH?

To je nedopustivo. Zamislite jednog njemačkog političara koji je dio vladajuće koalicije koji dovodi današnju Njemačku u vezu s Trećim Reichom. Mislim da bi se diglo pola Njemačke, to osudilo, ne bi više mogao biti dio te koalicije. Očekujem da se Pupovac kao iskusan političar ogradi jasno i glasno od svoje izjave da ga današnja Hrvatska podsjeća na NDH. To je nedopustivo. Očekujem i da vrlo jasno kaže da je on predstavnik Srba u Hrvatskoj i da je ono što je rekao gospodin Vučić, predsjednik Srbije, da on razumije i time opravdava agresiju na Hrvatsku, tj. pobunu prije 30 godina, da se od toga ogradi.

Na taj bi način dao doprinos stabilnosti prilika u Hrvatskoj, stabilnost hrvatske Vlade i promijenila bi se klima u Hrvatskoj jer ne bi se više vukla slika o tome da je on nečiji eksponent, eksponent gospodina Vučića. Bilo bi ljekovito i za hrvatsku politiku i za odnose u hrvatskom društvu, da se gospodin Pupovac vrlo jasno ogradi i od gospodina Vučića, ali da ponajprije kaže da tu svoju izjavu o Hrvatskoj, povezanoj s NDH, da se od toga ograđuje, da je povlači.

Treba li Pupovac i dalje ostati u koaliciji s obzirom na takva ne slaganja?

Osobno očekujem da će gospodin Pupovac tu svoju izjavu povući, da će biti razuman, da će doći k sebi, da će biti trezven, racionalan. Bez povlačenja te izjave, usporedbe Hrvatske s NDH, bez povlačenja slike da je Hrvatska danas u susjedstvu faktor nestabilnosti, ne znam kako opravdati njegov status u koaliciji.

Ima li loše klime u društvu koja podgrijava međunacionalne sukobe?

Ako se pokušava prikupljati političke bodove na incidentima, naravno da pridonosite lošoj klimi u hrvatskom društvu. Gledao sam kako to izgleda drugdje. Svaki zločin iz mržnje treba osuditi, procesuirati, svaki zločin iz mržnje je jedan zločin previše. Ali, ako smo iskreni prema sebi i malo pogledamo podatke, onda ćemo konstatirati da Hrvatska ne spada u vrh Europe na tom planu.

Hrvatska je na dnu ljestvice kada je riječ o zločinima iz mržnje i volio bih da se takva slika o Hrvatskoj propagira. Znači, suzbijanje takvih zločina, apsolutno, prevencija, rad policije, pravosuđa, svakodnevna edukacija, ali ne prikupljati bodove na ovakvim incidentima. To je neodgovorno, to je loše za klimu u hrvatskom društvu. To treba promijeniti. Zato očekujem od gospodina Pupovca da bude konstruktivna, da tu svoju izjavu povuče, jer bi inače on zaista narušio klimu u Hrvatskoj.

Kakva je klima u HDZ-u i spremate li se za šefa stranke?

Sada je vrijeme kampanje za predsjedničke izbore. HDZ-u treba obnova i HDZ-u su potrebne pobjede na izborima. HDZ-u je potrebno jedinstvo, a ne traženje unutarstranačkih neprijatelja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Vlada razriješila dužnosti Rimac, Mandac i Njavro

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Vlada je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice razriješila dužnosti u nekim agencijama i komisijama Josipu Rimac, Anu Mandac i Ružicu Njavro, koje su osumnjičene u “aferi vjetroelektrane”.

Razriješena je dosadašnja članica Upravnog odbora Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Ana Mandac, priopćeno je iz Vlade.

Na osobni zahtjev, razriješena je dosadašnja članica Upravnoga vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ružica Njavro.

Ružica Njavro je, također na osobni zahtjev, razriješena i dužnosti članice Upravnoga vijeća Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Razriješene su dosadašnja članica Zajedničke komisije za tumačenje odredaba i praćenje primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike Josipa Rimac te zamjenica članice te komisije Višnja Tafra.

Višnja Tafra imenovana je potom vršiteljicom dužnosti člana, a Sandra Pipunić vršiteljicom dužnosti zamjenika člana.

Vlada je također imenovala članove iz Hrvatske u Europski gospodarsko-socijalni odbor, savjetodavno tijelo Europske unije, za mandatno razdoblje od 21. rujna 2020. do 20. rujna 2025.

Članovima Europskog gospodarsko-socijalnog odbora imenovani su Davor Majetić, Dragica Martinović Džamonja, Violeta Jelić, Marija Hanževački, Anica Milićević Pezelj, Vilim Ribić, Danko Relić, Svjetlana Marijon i Lidija Pavić-Rogošić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Zeleno-lijeva koalicija: Ne morate više začepiti nos i glasati za SDP, ne morate apstinirati od ovih izbora

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Nositelji izbornih lista i predstavnici Zeleno-lijeve koalicije predstavili su u četvrtak svoju koaliciju i ključne programske smjernice te su pozvali birače da izađu na izbore uz napomenu da sad napokon imaju za koga glasati.

“Ne morate više začepiti nos i glasati za SDP, ne morate apstinirati od ovih izbora”, poručio je Tomislav Tomašević ispred političke platforme Možemo! i Zagreb je naš! pozvavši birače lijevo-zelene političke orijentacije da izađu na izbore.

Uz njega su na Markovu trgu bili i drugi čelnici Zeleno-lijeve koalicije: Sandra Benčić (Možemo!), Rada Borić ispred Nove ljevice, Katarina Peović iz Radničke fronte te Zorislav Antun Petrović (ORaH).

Ta će koalicija stranka koju čine Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad na predstojeće parlamentarne izbore izaći u svim izbornim jedinicama, najavila je Rada Borić te dodala da je na njihovim izbornim listama, kao i među nositeljima lista, podjednak broj žena i muškaraca.

Nositelji lista u izbornim jedinicama su: Tomislav Tomašević (I. izborna jedinica), Vili Matula (II. izborna jedinica), Danijela Dolenec (VI. izborna jedinica), Rada Borić (VII. izborna jedinica), Katarina Peović (VIII. izborna jedinica), Atana Grbić-Martinović (IX. izborna jedinica), Tamara Visković (X. izborna jedinica), dok se za nositelja u III. izbornoj jedinici još nisu odlučili.

Tomašević je ustvrdio kako glas za ovu koaliciju neće biti bačen, jer koalicija, prema posljednjem istraživanju preferencija birača, predstavlja petu političku stranku, a izrazio je i sigurnost da će dobiti saborske mandate.

Benčić: Želimo zeleno gospodarstvo, prehrambenu samodostatnost i ukidanje prekarnog rada

“Korona kriza samo je razotkrila sve manjkavosti naše ekonomije koja dobiva sve više obilježja rentne ekonomije, koja se sve više zasniva na turizmu te nesigurnim i sezonskih oblicima rada”, poručila je Benčić.

Jedna od tri ključne točke programa je zeleno gospodarstvo i dostojanstveni uvjeti rada, kazala je dodavši da snažnim zaokretom na zeleno gospodarstvo i zelenu industrijalizaciju možemo krenuti u smjeru generiranja kvalitetnijih radnih mjesta.

Naglasila je i važnost postizanja prehrambene samodostatnosti kroz transformaciju sustava poticaja u poljoprivredi i planiranja poljoprivrede, uz stvaranje lokalnog tržišta kroz obveznu zelenu javnu nabavu.

“Želimo intervenirati u Zakon o radu i druge prateće zakone s ciljem ukidanja prekarnog rada te u gospodarstvu regulativu, koju treba prilagoditi veličini i snazi gospodarskih subjekata”, poručila je.

Na pitanje novinara s kime će koalirati nakon izbora, Tomašević je ustvrdio da to sigurno neće biti desna politička stranka.

“Kod nas članovi stranaka odlučuju o predizbornim, ali i postizbornim koalicijama. Mi ćemo dati sve od sebe da se ne formira desna vlada HDZ-a i crne desnice, a pronaći ćemo način suradnje s SDP-om”, poručio je dodavši da će ta suradnja biti uvjetovana konkretnim programima i politikama (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari