Connect with us

Razgovor

Miro Kovač: RH ne smije i neće pustiti Srbiju u EU s ovakvim zakonom

Objavljeno

on

U debati u ‘Točki na tjedan’ kod Nataše Božić nove napetosti između Hrvatske i Srbije komentirali su ministar vanjskih poslova Miro Kovač i bivši zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović.

Ministar Kovač komentirao je izjavu srpskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da “Hrvatska rehabilitira NDH i zločince iz zadnjeg rata”.

Poručio je vlastima u Beogradu da se odmaknu od velikosrpske retorike kakvu je vodio Milošević.

“Jasno smo poručili vlastima u Srbiji da prestanu s propagandom koja podsjeća na devedesete godine i Miloševićevu agresiju. Prestanite s tim! Nikome nećemo dopuštati, a posebno ne nasaljednicama agresora, da nam takve poruke upućuju. To neće ići, počnite raditi na europizaciji društva. Uhvatite se posla”, oštar je Kovač.

I Klisović je također osudio zadnje izjave koje su stigle iz Beograda.

“To su grube poruke iz Srbije, to dolazi od ljudi koji su tolerirali Šešelja kada se vratio iz Haaga i koji nisu osudili postupak kojim se rehabilitaira Draža Mihaljević. Ali to ne znači da mi možemo tolerirati da se po ulicama i stadionima uzvikuju pozdravi poput “Za dom spremni!”. NDH nije u našem Ustavu, niti je vjekova težnja hrvatskog naroda, to nije ono što je stoji u našem Ustavu”, kazao je Klisović.

Kovač je jasno kazao da Hrvatska, ako Srbija ne izmijeni Zakon o regionalnoj jurisdikciji koji je, smatra protivan regionalnoj suradnji, neće dopustiti da ta zemlja nastavi pregovore s Europskom unijim.

Na pitanje hoće li Hrvatska Srbiji dopustiti zatvaranje poglavlja 23 i 24, Kovač je odgovorio: “Neće i ne smije.”

“Konačno smo uspjeli taj zahtjev za izmjenom Zakona uvrstiti u sklopu pregovora Srbije s EU. Srbija sada mora taj problem riješiti, jer inače neće moći napredovati na putu u EU. Ugradili smo ga kao zahtjev Europskoj uniji i sada u Srbiji moraju izmijeniti taj zakon u smislu da ukinu članak 2. i 3. Zakona”, kazao je šef diplomacije.

“Novi zakon koji je Srbija donijela je nepotreban i smatramo da je donesen iz političkih razloga”, komentirao je Klisović.

“Srbija više neće moći diskreditirati hrvatsko pravosuđe, gledat ćemo što rade”, poručio je Kovač.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari