Connect with us

Razgovor

Miro Kovač: Rotacije u diplomaciji rade se u tišini, sve bi trebalo biti i sada riješeno u tišini

Objavljeno

-

Poslijepodne u Bruxellesu počinje dvodnevno, proljetno zasjedanje Europskog vijeća, odnosno šefova vlada 28 zemalja Europske unije. Ondje će biti i naš premijer Andrej Plenković.

 U povodu toga u emisiji Studio 4 gostovali su bivši ministar i bivši zamjenik ministra vanjskih poslova, a danas predsjednik i potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, Miro Kovač i Joško Klisović.

Najavljene su teme od investicija i zapošljavanja do vanjske i unutarnje sigurnosti i obrane, no prema riječima Mire Kovača, najvažnija je rasprava o hrvatskom susjedstvu, o zemljama tzv. zapadnog Balkana.

U BiH i Rusija i Turska šire svoj utjecaj, a na tom prostoru EU mora biti glavni čimbenik. BiH mora biti na putu prema članstvu i to će i tamošnjim Hrvatima jamčiti ravnopravnost, smatra Kovač.

Joško Klisović pozdravljamo raspravu o tim temama, no naglašava važnost razgovora o sigurnosti hrane. Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan promovira takve teme, kaže, pa je vrlo važno popratiti razvoj situacije.

Također ističe ispostavljanje europskog tužitelja. Korupcija cvate, posebno kada je riječ o europskim fondovima, europski tužitelj je iznimno važan za svakoga građanina Unije, smatra.

Danas je sjednica Odbora za vanjsku politiku. Odbor će davati mišljenja o postavljanju i opozivu šefova diplomatskih i konzularnih misija RH u inozemstvu. Navodno slijedi velik broja smjena.

Na pitanje hoće li biti mnogo promjena, Kovač je odgovorio da se provodi redovit proces zamjena šefova diplomatskih misija pa se može očekivati da će biti promjena. Ako netko ne poštuje hrvatske propise i zakone, to se sankcionira. U većini slučajeva to se događa u tišini i oko toga se ne rade skandali. Sve bi trebalo biti i sada riješeno u tišini, rekao je.

I Klisović se složio da je vrijeme kada istječu mandati pa treba doći do redovite rotacije u diplomaciji, ali je izrazio nezadovoljstvo napadima na diplomate i veleposlanike da ne rade svoj posao. Ako netko ne radi dobro, državni vrh – premijer i predsjednica – radi njegov opoziv i ako postoje razlozi za smjenu, mijenja ga.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari