Connect with us

Komentar

MIRO KOVAČ: Sastav vlade do kraja idućeg tjedna

Published

on

O raspodjeli ministarstava u novoj vladi još se pregovara s Mostom. Što će na kraju biti i koji ljudi će činiti vladu znat će se potkraj idućeg tjedna. Sada ne mogu i ne želim reći, kazao je Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”, a u kojoj je gostovala i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja u tehničkoj vladi Anka Mrak Taritaš, prenosi HRT

[ad id=”68099″]

Ministrica Mrak Taritaš preporučila je novoj vladi da odmah krene u promjene ako želi smanjivati broj ministarstava i da ne čeka šest mjeseci. Treba se pro prije dogovoriti. Ako treba smanjiti broj ministarstava onda treba to odmah napraviti, kazala je.

Kovač je podsjetio da je Domoljubna koalicija u ponedjeljak dala kolegama iz Mosta prijedlog ustroja vlade. Imali smo dva ministarstva manje i prezentaciju kako smanjiti broj agencija. U utorak je donijeta odluka da će se krenuti s postojećim ustrojem vlade, a u šest mjeseci će se još analizirati što se treba napraviti. Trebamo biti brzi i uspješni u reformama, naglasio je Kovač. Mi imamo svoje prijedloge, a Most svoje. Mandatar Orešković imat će mogućnost odabrati najbolje ljude od onih  koji su ponuđeni. Pustimo vremena pregovaračima da do kraja idućeg tjedna formiraju vladu, istaknuo je.

Nije jasno odgovorio je li on kandidat za ministra vanjskih poslova, već je tek kazao da bi svakome u vladi trebala ministarska funkcija biti čast. To je čast i dar koji je vremenski ograničen, istaknuo je. Dodao je da s predstavnicima nacionalnih manjina razgovori još traju, ali podsjeća da su potporu Željku Reineru za predsjednika Hrvatskog sabora dala tri pripadnika nacioalnih manjina. Želio je i naglasiti da Hrvatska nije bila dovoljno vješta u reklamiranju sebe na europskoj razini jer kako kaže, pripadnicima nacionalnih manjina daje mnogo više prava nego što ih daju druge države u EU.
Odgovarajući na pitanje o definiranju suradnje s Mostom naglasio je da će to biti sporazum o suradnji.

Sva razvijena društva imaju dva temeljna zadatka – biti u stanju servisirati svoje dugove kako bi bile kamatne stope što niže te biti kvalitetean i toliko atraktivan da dobijemo što više investicija. Ako ne budemo dovoljno atraktivni nastavit ćemo sa stagnacijom, kazao je Kovač procjenjujući što bi trebali biti temeljni ciljevi i hrvatskoga društva.

Sugovornici su dotaknuli i često spominjanu temu – smanjenje broja agencija po uzoru na austrijski model. Mrak Taritaš je kazala da mi imamo hrvatski model koji nije baš nešto naročito uspješna, ali bi bilo neozbiljno kazati je li poželjan austrijski model samo zato što je u Austriji dobar. Kovač je tak rekao da se neće zvati holding.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari