Pratite nas

Komentar

Miro Kovač: SDP strančari i svrstava se na slovensku stranu

Objavljeno

na

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač optužio je u subotu SDP za “strančarenje” i svrstavanje na slovensku stranu nakon što su oporbeni zastupnici ocijenili da je suodgovoran za propuste oko prekida granične arbitraže sa Slovenijom zbog čega je Hrvatska dovedena u izrazito loš položaj.

SDP-ovci smatraju da je Arbitražni sporazum formalno i dalje na snazi, što tvrdi i službena Ljubljana, jer sadašnja i bivša vlada u kojoj je Kovač bio ministar nisu pokrenule postupak mirenja pred glavnim tajnikom UN-a, što je pogreška koja bi mogla Hrvatsku skupo koštati, prenijeli su hrvatski mediji.

“Ne želim vjerovati da kolege iz SDP-a u ovom pitanju od životnog nacionalnog interesa imaju namjeru stati na stranu argumentacije slovenske strane”, rekao je Kovač Hini.

“Nacionalni interes je iznad svega i ne smije biti predmet strančarenja”, dodao je Kovač, visoki dužnosnik vladajućeg HDZ-a i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku.

Dužnosnica hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić također je odbacila tvrdnje SDP-a, rekavši da je Hrvatska učinila sve što je bilo potrebno za izlazak iz arbitražnog postupka sa Slovenijom, a mehanizam mirenja pod okriljem UN-a može se, ali i ne mora pokrenuti.

I hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo-Stier istaknuo je da je izlazeći iz sporazuma sa Slovenijom Hrvatska učinila sve što je bilo potrebno u skladu s Bečkom konvencijom, ali ne i pokušaj medijacije koja prema konvenciji nije nužna.

Kovač kaže da je vlada u njegovom ministarskom mandatu slovenskoj strani nudila bilateralne pregovore za rješavanje graničnog spora, na isti način na koji su ga riješile Njemačka i Nizozemska te Rusija i Norveška. Također ističe da je ispitala mogućnost rješavanja graničnog sporazuma na temelju međunarodnog prava, pred međunarodnim sudovima.

“Na sve to se slovenska strana, nažalost, oglušila. Inzistirala je na arbitražnom sporazumu, iz kojeg je Hrvatska zbog njegove nepovratne kompromitacije, na temelju jednoglasnog zaključka Hrvatskog sabora, morala izaći”, rekao je Kovač.

Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora. Unatoč tome, Arbitražni sud u Den Haagu je krajem travnja objavio da je postupak završen i da će odluku o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije objaviti za nekoliko mjeseci.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Višnja Starešina: Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom

Objavljeno

na

Objavio

Doživotna kazna zatvora prvostupanjska je presuda Ratku Mladiću na suđenju u Haagu za zločine u Bosni i Hercegovini.

Težina nijedne kazne ne može se izjednačiti sa strahotama počinjenim pod njegovim zapovjedništvom, no okrivljujuća presuda barem nosi zadovoljštinu.

O presudi, njezinom značenju i odjecima u Temi dana na HRT-u govorili su novinarka Višnja Starešina i
predsjednik Upravnog vijeća Memorijalnog centra Srebrenica Sadik Ahmetović.

“To je potpuno očekivana presuda i to ne samo nakon presude Radovanu Karadžiću, već i nakon presude u predmetu Srebrenica, osobito generalima Tolimiru i Popoviću koje su potpuno rekonstruirale mehanizam genocida i mehanizam likvidacija u Srebrenici.

Dakle, Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom i jedno od najvećih postignuća tih suđenja je to što je utvrdila kako izgleda mehanizam likvidacije”, rekla je Višnja Starešina.

“Ako i doživi drugostupanjsku pravomoćnu presudu, ona je svakako ‘zabetonirana’. Zašto Mladić nije suđen za Škabrnju? To je također zabetonirano već samom optužnicom. Zdravko Tolimir je bio s njim u Škabrnji, cijelo vrijeme je bio s njim od Knina do Srebrenice. I Zdravko Tolimir je mozak zločina”, kazala je Starešina.

Na pitanje zašto nije djelovalo hrvatsko pravosuđe istaknula je da ono može još uvijek djelovati. “Pitanje je zašto se ne organiziraju suđenja u odsutnosti, barem zbog istine, da nam se ne nameće teza da su neki lokalni zli ljudi upravljali svime”, naglasila je Starešina.

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Slijedi masovna beatifikacija ‘novog sveca’ u njihovom kalendaru. Nebeskom!

Objavljeno

na

Objavio

Ratko Mladić ide na doživotnu.

Razmišljam nešto da nitko ni u snu nije mislio da itko ima šanse protiv udruženih terorista i JNA.

Nikada ni pomislili nisu da mogu izgubiti rat.
Od tu iživljavanje i bestijalnosti bez mjere .
Mučenja, klanja, silovanja.
A iza njih armija!

Sve si mislim kako je to biti pripadnik naroda koji se nikada nije suočio sa svojom kolektivnom psihologijom.

Psihologijom naroda koji je potpuno kopirao svog dugogodišnjeg gazdu, Turke , u baš svakoj bestijalnosti koju su oni njima činili.
Sindrom zlostavljanog zlostavljača.

Pokušali su pronaći spas u mitologiji.
Proslavi izgubljenih bitaka.

Nametnuti se kao direktori, oficiri, žandari i milicionari, šefovi i nadređeni. Njihov zločin u poraću 45 ostao je nekažnjen. Priklonili se pobjednicima. Da bi pokazali sav sjaj svoje impotencije 91.
Primitivno, krvožderno.

Srdžba onih koji su šetali opanke stoljećima.
A svoj sram nikada racionalizirali.
Nadmeno agresivni.

I kada prijateljuju i kada ratuju .

Tek nad civilima i zarobljenicima postajali su moćni.

Govoreći o nasilju i kakve konkretne posljedice kontinuirano nasilje može ostaviti na čovjeka, sa zgražanjem gledam kako se odražava na jedan narod.

Koji je odlučio živjeti u mitologiji .

U negaciju kao najprimitivnijem obliku obrambenog mehanizma .

Zato je gotivo nemoguće uspostaviti racionalni dijalog s njima. Unatoč tome što je jezik sličan, a i zemljopisna širina.

Dijelovi mozga koji komuniciraju su potpuno različiti.

Duboko usađen u bazalne ganglije, mitologiju i odmak od stvarnosti ovaj narod na Balkanu treba godine da bi se otrijeznio.
Unatoč tome što je za lidere birao psihijatre. Koji su manipulirali ovom spoznajom.

Slijedi masovna beatifikacija novog sveca u njihovom kalendaru. Nebeskom, na lunatički način .

dr. Gordana Zelenika / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari