Connect with us

Razgovor

Miro Kovač: U Hrvatskoj nema nikakve fašizacije, to su izmišljotine

Objavljeno

-

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u Dnevniku HRT-a govorio je o problemu hrvatske diplomacije.

[ad id=”93788″]

O prozivci predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović 
Gospođa predsjednica i moja malenkost, kao i cijela vlada, jako dobro surađujemo. Možemo biti zadovoljni suradnjom koju imamo na planu vanjske politike. Slažemo se oko toga da je Hrvatska tolerantno, napredno društvo koje štiti interese i prava pojedinca i manjina. Možemo biti ponosni u Hrvatskoj na ono što smo ostvarili, smatra ministar Kovač.
U Hrvatskoj nema nikakve fašizacije, to su izmišljotine. Ali ako i postoji bilo koja pojava ekstremizma, moramo to jasno prozvati. Vrlo često u svijetu imate situaciju da su zemlje opterećene ekstremizmima, ali se njihovi političari oprema tome jasno određuju, kazao je.
Tko stoji iza teze fašizacije Hrvatske?
Određene interesne skupine. Strani veleposlanici komuniciraju i ja nisam nikada čuo da je neki veleposlanik rekao kako nešto u Hrvatskoj nije na visokoj razini. Vrlo često im kažem da smo mi napredniji od njihovih zemlja, odgovorio je Kovač.

Kada će doći do smjene u veleposlanstvima?

Riješili smo pomoćnike na temelju novog ustroja. Radimo organizirano, strukturirano, prema pravilima. Dok sam ja ministar nema osveta i revanšizma, nego postoji kriteriji – učinkovitost, profesionalnost, odanost državi. Novi veleposlanika i generalnih konzula bit će 20-ak i to ovog ljeta, najavio je ministar.

O blokadi Srbije
Hrvatska ima jasnu poziciju. Ona je poznata partnerima, predsjedništvu Europske unije, Europskoj komisiji i Hrvatska aktivno aktivno pomaže pronaći rješenje za napredovanje Srbije prema članstvu prema EU, kazao je.
Sto dana Vlade – o vanjskoj politici
Napravili smo velike iskorake. U odnosima sa susjedima prevladava normalan ton, i što je vrlo važno, formirali smo upravu za gospodarske poslove. Dat ćemo naglasak na gospodarstvo. Služba vanjskih poslova bit će u funkciji jačanja hrvatskog gospodarstva i imat ću pomoćnika za taj segment. Želimo biti prepoznatljivi u svijetu i po uvjetima ulaganju u Hrvatsku. To će činiti naši diplomati u svijetu, rekao je.

Odgođen sastanak Kovača i Kerryja

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač nije se jučer sastao s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem iako je sastanak bio najavljen i uvršten u službeni protokol. Umjesto s Kerryjem, Kovač se susreo s njegovim zamjenikom Thomasom Shannonom, što je i objavljeno na internetskoj stranici State Departmenta.

U svom priopćenju Veleposlanstvo SAD-a potvrdilo je da je jedini razlog odgode sastanka nemogućnost obiju strana da pronađu odgovarajući termin. U Veleposlanstvu su naveli da su odnosi između Sjedinjenih Država i Hrvatske i dalje čvrsti te će se ugovoriti novi termin za bilateralni posjet, stoji u priopćenju.

Ministar Kovač sastao se danas u Pragu s predsjednikom Senata Parlamenta Česke Republike Milanom Štechom..

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari