Connect with us

Komentar

Miro Kovač: Za Hrvatsku arbitražni postupak više nije relevantan

Objavljeno

on

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač je rekao u četvrtak kako je Hrvatska izašla iz arbitražnog postupka za rješavanje graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije te da taj postupak za nju više nije relevantan, nakon što je arbitražni sud odlučio nastaviti arbitražu.

 [ad id=”93788″]

“Za Hrvatsku arbitražni postupak više nije relevantan. Hrvatska više nije stranka u postupku i izašla je iz postupka i, prema tome, mi više ne komentiramo nakane arbitražnog suda,” rekao je Kovač novinarima kasno poslijepodne u Split u stanci Ljetnje škole u “Mediteran -Geopolitika i Europske integracije, izazovi i prigode.”

Stalni arbitražni sud u Haagu priopćio je u četvrtak da će arbitražni sud nastaviti postupak o spornim dijelovima kopnene i morske granice između dviju zemalja iako je Slovenija kršila sporazum, jer smatra da to ne opravdava izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka.

Po tumačenju ministra Kovača arbitražni sud je svojim postupcima narušio vlastiti ugled na međunarodnom planu.

Na novinarsko pitanje kako komentira stjalište SDP-ovca Joška Klisovića da vlada u tehničkom mandatu ne treba mijenjati hrvatske veleposlanike, Kovač je kazao kako je Vlada već donijela odluku o njihovom opozivu.

“Mi očekujemo da u Hrvatskom saboru neki veleposlanici budu opozvani. Znači vlada je već donijela odluku o njihovom opozivu i sada je na saborskom odboru da i opozove veleposlanike i da se ta odluka potvrdi u Hrvatskom saboru,” rekao je Kovač. Po njegovim riječimo postoji u hrvatskoj vladi  i nekoliko odluka, prijedloga imenovanja.

“Bilo bi dobro da se taj proces nastavi, da se barem ono što se tiče Sabora odradi jer Hrvatski sabor nije raspušten, on će biti raspušten 15. srpnja,” kazao je Kovač.

Na pitanje kada će se izjasniti o svojoj eventualnoj kandidaturi za predsjednika HDZ-a i je li odustao od te kandidature, Kovač je kratko rekao: “Vrlo skoro ću se o tomu izjasniti.”

Na upit što misli u velikoj koaliciji između HDZ-a i SDP-a, on je rekao kako trenutačno o tomu ne misli ništa jer su sada izbori za predsjednika stranke nakon kojih će HDZ, po njegovim riječima, krenuti vrlo aktivno u izbornu kampanju.

“Želimo na izborima postići pobjednički rezultat,” dodao je.

“Vrlo skoro ću se o tome izjasniti”, rekao je na upit o kandidaturi za predsjednika HDZ-a. 

Kovač je u na zatvorenoj Ljetnjoj školi “Mediteran-Geopolitika i Europske integracije, izazovi i prigode”, održao govor o, kako je rekao novinarima, odnosima između Europske unije i Sjeverne Amerike i nužnosti suradnje EU, SAD i Kanade.

“Važno je da nastavimo surađivati jer mi smo jedna velika obitelj, dijelimo iste vrijednosti i povezani smo. Sjeverna Amerika je napučena ljudima podrijetlom iz Europe i moramo toga biti svjesni,” kazao je Kovač.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari