Pratite nas

Komentar

Miro Kovač: Želimo da Hrvati budu “motor” europskih integracija BiH

Objavljeno

na

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač odabrao je Bosnu i Hercegovinu za prvi službeni posjet nakon imenovanja na tu funkciju. Nakon serije političkih razgovora koje je imao u Sarajevu, ministar Kovač je dao intervju za Fenu u kome govori o odnosima dvije zemlje, europskom putu BiH i odnosu nove hrvatske vlade prema bh. Hrvatima.

[ad id=”68099″]

Govoreći o ključnim političkim problemom u odnosima Hrvatske i BiH te što će biti prioritet nove hrvatske vlade u rješavanju otvorenih pitanja, kaže kako sada žele podržati kandidaturu BiH za članstvo u Europskoj uniji i misle da će kandidatura biti pozitivna za Reformsku agendu koja je u BiH u opticaju.

Sama kandidatura će pomoći i dati života državnoj administraciji da se radi efikasno. Kada su u pitanju odnosi naših dviju zemalja ići ćemo na potpisivanje sporazuma o europskom partnerstvu kako bismo mogli pružati tehničku potporu BiH nakon podnošenja kandidature. Tu mislim na administrativne prve korake kao što je ispunjavanje upitnika, a bit će važno i da se stvori jedan novi radni odnos između dvije vlada odnosno Vlade Hrvatske i Vijeća ministara kako bismo postupno rješavali sva otvorena pitanja i dijalogom između izvršne vlasti u dvije zemlje, istaknuo je Kovač.

Na upit hoće li se održavati zajedničke sjednice dvije vlade, kaže kako bi volio da se to ostvari. A govoreći što su glavni aduti za dodatni napredak u odnosima BiH i Hrvatske, naglašava kako će on uvijek naglašavati one stvari koje su pozitivne.

Imamo vrlo razvijene ekonomske odnose. Jako puno građana BiH ljetuje u Hrvatskoj, ima rodbinu u Hrvatskoj, a puno Hrvata iz  Hrvatske ima također rodbinu u BiH. Mi smo tijesno povezani i treba naglašavati sve ono što je dobro na planu kulture, glazbe, znanosti. Imamo pregršt kontakata i ja ne znam zemlju s kojom je Hrvatska povezanija nego što je s Bosnom i Hercegovinom. Budimo ponosni na to i naglašavajmo one stvari koje su pozitivne u odnosima, a rješavajmo one stvari koje su problematične s jednim pozitivnim, konstruktivnim i prijateljskim stavom. Tako ćemo ih i uspjeti riješiti, kaže Kovač.

Najavio je da će se u hrvatskoj vanjskoj politici prestati koristiti termin „regija“, što je u dijelu javnosti protumačeno i kao svojevrsni politički zaokret Hrvatske kada su u pitanju susjedne zemlje, no Kovač ističe kako je zapravo rekao da je „regija“ nejasan pojam, jer je regija sve ono što nas okružuje.

Koristit ćemo termin „susjedstvo“ koji je vrlo precizan. Hrvatska je sjecište vertikalne suradnje središnje Europe i horizontalne suradnje prostora jugoistočne Europe i Hrvatska mora iskoristiti taj svoj položaj koji je vrlo specifičan, pojasnio je.

Na upit kako gleda na trenutačnu poziciju bh. Hrvata i odnos Hrvatske prema bh. Hrvatima te hoće li se taj odnos promijeniti nakon smjene vlasti u Hrvatskoj, ministar Kovač ističe kako su Hrvati u BiH jedan od triju konstitutivnih naroda i žele da ostvare punu ravnopravnost.

Želimo da u dijalogu s Bošnjacima i Srbima nađu najbolji mogući model funkcioniranja BiH. Želimo da kao takvi Hrvati budu najbolji mogući „motor“ europskih integracija BiH, ali i da BiH krene putem uključenja u Europsku uniju te da se dogode potrebne ekonomske i socijalne reforme kako bi društvo bilo što prosperitetnije, naglasio je Kovač.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marko Ljubić: Plenković i ‘Merasi’

Objavljeno

na

Objavio

Šaljiva fotomontaža

Kako sam i predvidio u svojoj analizi na početku predizborne kampanje, jedan od ključnih pravaca natjeravanja naroda pod okrilje HDZ-a na predstojećim europarlamentarnim izborima je davanje što više medijskog prostora rigidnoj antifi. Taj prostor imaju djelomično osiguran u Saboru, samo je potrebno uključiti kamere i igrokaz može krenuti. Što bi se Plenković mučio ili izlagao problemima s listom kandidata kad se uvijek može osloniti na gospodina “Merasa”?

Svaki aktualac je savršena prigoda za demonstraciju nadmoći, pa i duhovitosti, jer kad imaš toliko “merasa”, nema šanse da ti se ne stvori stotinjak prilika za poentiranje, u kojima možeš birati kakvim se želiš predstaviti. Hoćeš duhovitošću, hoćeš razumom i mudrošću, hoćeš pronicavošću, hoćeš kršćanstvom, hoćeš hrvatstvom. Samo se poslužiš pri tolikom izboru prilika i ponude. Jer Beljak, Maras, Grmoja nude šanse toliko uvjerljivo, da i legendarni “Cigo” prodajući konja prema njima izgleda kao početnik na buvljacima. Uz to što od takvih genijalaca nikada nitko neće čuti bilo što iole pametno, što je doduše i logično jer se ne zovu Puljak, djeluju u trenutcima polemike toliko ushićeno, oduševljeno do mjere da šalju poljupce u kameru gledajući se ili zamišljajući žene i ljubavnice, pardon, ljubavnike, kako sklopljenih ruku i uzdignutih očiju nebesima zahvaljuju na providnosti koja ih je spojila s takvim velikanima, jedva čekajući istrčati susjedima po komplimente.

Čisto predizborno savršenstvo, a tek kada im Plenković kaže Meras, Buljak ili Grdoja, stvar dolazi do ushita. Odmah se traži pisar koji će se požaliti službenici N., iz američkog veleposlanstva da naredne godine njihova imena dospiju na popis ugroženih vrsta State Departmenta. Jer, od Pupovčevih ne smiju tražiti pomoć, oni su Plenkovićevi. Taj predizborno kampanjski model djeluje iscjeliteljski na umorne hadezeovske dušice, pa po kuloarima nastane milozvučno šaptanje, ne konjima naravno, kako ipak Plenki nije toliko loš koliko jest. Pronosi se glas – jes vidio što im radi, a?

Ne može se reći da ni manje rigidna opozicija, ona “naša” svojski ne pridonosi natjeravanju naroda. Evo, primjerice Bruna Esih. Žena svjesna opasnosti pred islamskim terorizmom čisto državnički ne pristaje biti “Meras”, pa pita kako ćemo Hrvatsku obraniti od ilegalnih migranata? Pa joj Plenković odgovori – policijom i obranom europskih granica. Niti Bruna pita, niti Plenkoviću pada na pamet da hrvatska država ne treba braniti Europu, jer ju Europa nije stvarala, nego mora štititi hrvatski narod, koji je državu stvarao, a hrvatski narod se ne štiti u Zagrebu, nego na granici BiH sa Srbijom. Umjesto da pita što država poduzima na zaštiti hrvatskih životnih interesa u BiH, tako pokaže da je stvarni hrvatski nacionalist koji brine o ukupnoj hrvatskoj naciji, Bruna nabacuje volej Plenkoviću, gubeći šanse u izbornom tijelu Hrvata u BiH, ali i u svijetu.

Kada ovim scenama dodamo krvoločnog Josipovića koji ničim izazvan pokazuje da je klanje fratara kulturološko naslijeđe, ili Čička kome su po drugi put spale gaće zbog američkog izvještaja, Plenković može doslovno ležati ispod asvaltiranog Biokova, a orasi će mu sami padati u krilo, kako je davno navijestio jedan partizanski komesar, komentirao je Marko Ljubić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Domazet Lošo: Selefije nisu slučajno klanjale u Splitu! Trebalo ih je odmah privesti!

Objavljeno

na

Objavio

Umirovljeni admiral, poznati vojni strateg i poznavatelj geopolitičkih prilika, Davor Domazet – Lošo, izuzetno je nervozno reagirao na vijest o skupini muslimana koji su usred dana klanjali u Splitu.

Podsjetimo, jučer su sedam muškaraca odjevenih u kraće hlače i tunike, s dugačkim bradama i bijelim kapama na glavi, na splitsku Tolstojevu ulicu iznijeli šarene sagove na kojima su izveli obred klanjanja.

Koliko je ovo uobičajeno u svijetu, je li riječ o bezazlenoj molitvi ili je pak činjenica da su muškarci obzirom na odjeću vrlo vjerojatno pripadnici selefija (radikalni islamisti) zabrinjavajuća, pitanja su na koja je za dnevno.hr odgovorio Davor Domazet – Lošo:

Ovim su željeli reći: Nastavljamo ono što je započeo Dioklecijan

“To što se dogodilo vrlo je zabrinjavajuće i uznemirujuće! Apsolutno je neprihvatljivo da se ovakvo što dogodilo, a da država nije reagirala. Naše sigurnosne službe spavaju ili dangube fotografirajući i prisluškujući nebitne ljude na kavama, umjesto da su ODMAH priveli osobe koje su klanjale”, izjavio je Lošo u dahu i objasnio razlog svoje zabrinutosti.

“Kod radikalnih islamista ništa nije slučajno, sve je prožeto simbolikom. Notre Dame nije slučajno gorio uoči Uskrsa, Šri Lanka u kojem su na sam Uskrs ubijeni kršćani nije slučajna, kao što ni ovo klanjanje nakon Uskrsa u Splitu nije slučajno. Tvrdim sa stopostotnom sigurnošću da Split nije slučajno odabran!

Ovim su činom željeli reći ‘mi ćemo nastaviti tamo gdje je započeo Dioklecijan’, a znamo kakav je zločin nad kršćanima činio Dioklecijan i kako ih je progonio”, kazao je za dnevno.hr Davor Domazet Lošo.

Foto: Dalmatinski portal

 

Davor Domazet Lošo: Ništa ovdje nije slučajno! Ovo je prava istina o požaru u Parizu…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari