Pratite nas

Komentar

Miro Kovač: Želimo da Hrvati budu “motor” europskih integracija BiH

Objavljeno

na

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač odabrao je Bosnu i Hercegovinu za prvi službeni posjet nakon imenovanja na tu funkciju. Nakon serije političkih razgovora koje je imao u Sarajevu, ministar Kovač je dao intervju za Fenu u kome govori o odnosima dvije zemlje, europskom putu BiH i odnosu nove hrvatske vlade prema bh. Hrvatima.

[ad id=”68099″]

Govoreći o ključnim političkim problemom u odnosima Hrvatske i BiH te što će biti prioritet nove hrvatske vlade u rješavanju otvorenih pitanja, kaže kako sada žele podržati kandidaturu BiH za članstvo u Europskoj uniji i misle da će kandidatura biti pozitivna za Reformsku agendu koja je u BiH u opticaju.

Sama kandidatura će pomoći i dati života državnoj administraciji da se radi efikasno. Kada su u pitanju odnosi naših dviju zemalja ići ćemo na potpisivanje sporazuma o europskom partnerstvu kako bismo mogli pružati tehničku potporu BiH nakon podnošenja kandidature. Tu mislim na administrativne prve korake kao što je ispunjavanje upitnika, a bit će važno i da se stvori jedan novi radni odnos između dvije vlada odnosno Vlade Hrvatske i Vijeća ministara kako bismo postupno rješavali sva otvorena pitanja i dijalogom između izvršne vlasti u dvije zemlje, istaknuo je Kovač.

Na upit hoće li se održavati zajedničke sjednice dvije vlade, kaže kako bi volio da se to ostvari. A govoreći što su glavni aduti za dodatni napredak u odnosima BiH i Hrvatske, naglašava kako će on uvijek naglašavati one stvari koje su pozitivne.

Imamo vrlo razvijene ekonomske odnose. Jako puno građana BiH ljetuje u Hrvatskoj, ima rodbinu u Hrvatskoj, a puno Hrvata iz  Hrvatske ima također rodbinu u BiH. Mi smo tijesno povezani i treba naglašavati sve ono što je dobro na planu kulture, glazbe, znanosti. Imamo pregršt kontakata i ja ne znam zemlju s kojom je Hrvatska povezanija nego što je s Bosnom i Hercegovinom. Budimo ponosni na to i naglašavajmo one stvari koje su pozitivne u odnosima, a rješavajmo one stvari koje su problematične s jednim pozitivnim, konstruktivnim i prijateljskim stavom. Tako ćemo ih i uspjeti riješiti, kaže Kovač.

Najavio je da će se u hrvatskoj vanjskoj politici prestati koristiti termin „regija“, što je u dijelu javnosti protumačeno i kao svojevrsni politički zaokret Hrvatske kada su u pitanju susjedne zemlje, no Kovač ističe kako je zapravo rekao da je „regija“ nejasan pojam, jer je regija sve ono što nas okružuje.

Koristit ćemo termin „susjedstvo“ koji je vrlo precizan. Hrvatska je sjecište vertikalne suradnje središnje Europe i horizontalne suradnje prostora jugoistočne Europe i Hrvatska mora iskoristiti taj svoj položaj koji je vrlo specifičan, pojasnio je.

Na upit kako gleda na trenutačnu poziciju bh. Hrvata i odnos Hrvatske prema bh. Hrvatima te hoće li se taj odnos promijeniti nakon smjene vlasti u Hrvatskoj, ministar Kovač ističe kako su Hrvati u BiH jedan od triju konstitutivnih naroda i žele da ostvare punu ravnopravnost.

Želimo da u dijalogu s Bošnjacima i Srbima nađu najbolji mogući model funkcioniranja BiH. Želimo da kao takvi Hrvati budu najbolji mogući „motor“ europskih integracija BiH, ali i da BiH krene putem uključenja u Europsku uniju te da se dogode potrebne ekonomske i socijalne reforme kako bi društvo bilo što prosperitetnije, naglasio je Kovač.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

prof. Ante Nazor: Ništa u Tajanijevoj izjavi nije dvosmisleno. Sve je jasno

Objavljeno

na

Objavio

Povijesničar Ante Nazor je za dnevnik.hr prokomentirao je rasplet nakon skandalozne izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, njegovu usmenu i pisanu ispriku te pouke koje Hrvatska može ili mora izvući iz svega toga. Nazor je poručio da Tajanijeva izjava ostaje kao upozorenje Hrvatskoj, a Jakovina navodi tri razloga zbog kojih će ona pasti u zaborav.

“Tajani se ispričao i to je lijepo, ali on je to rekao i to ostaje kao upozorenje. Ne smijemo sigurno prijeći preko toga kao da je to bio lapsus”, kaže Nazor.

Upitali smo Nazora što je to izvučeno iz širega konteksta izjave, kao što sam Tajani tvrdi, a što je zapravo nedvosmisleno.

“Sve je rečeno, sve je jasno. Radi se o pretenzijama i radi se o jednoj grupaciji u Italiji koja ima te želje. Imamo iz Domovinskog rata dokumente gdje su pojedinci bili čak i sa Srbima u Kninu. To su bile, rekao bih, tragikomične situacije, a dokumente o tome također smo objavili”, odgovara Nazor.

“Ništa u Tajanijevoj izjavi nije dvosmisleno. Sve je jasno. To je isto što misli i Vučić, samo se sad ne usudi reći. Govorio je da je Glina srpska. Ista je sad situacija, nemamo se što čuditi”, dodaje.

Premijer Andrej Plenković i na sjednici Vlade u četvrtak osvrnuo se na pisanu ispriku Antonija Tajanija te izrazio zadovoljstvo tim činom, ali i nadanje da će to biti dovoljno da takvih i sličnih izjava više ne bude. Nazor to isto tako smatra korektnim.

“To je politički korektno. Što je trebao? Objaviti rat Italiji?” kaže.

“Čovjek kaže ‘živjela talijanska Dalmacija’. Meni je drago da se ispričao i da je ostalo na tome, jer bi u protivnom to doista značilo zaoštravanje odnosa. Tajani je i pisano i javno dao obrazloženje pa ćemo do sljedećeg puta vidjeti”, smatra Nazor.

Ipak, reakcije na Tajanijevu izjavu u Sloveniji su bile još žešće, a u europarlamentu su njihovi zastupnici zatražili i Tajanijevu ostavku na mjesto predsjednika EU parlamenta. Nazor smatra da je Hrvatska primjereno reagirala.

“Svi su reagirali, od Sabora, svih stranka, Vlade i Predsjednice”, kaže.

S obzirom na to da Tajanijeva izjava nije endemska pojava u Italiji, zanimalo nas je jesu li takve i slične izjave zapravo dio talijanske politike. Nazor smatra da je ta izjava rezultat zanosa i specifičnih političkih opcija.

“Ne mogu reći da je to dio talijanske politike. Tamo postoje stranke s različitim programima. Ova je izjava jasna, ona je bila u zanosu. Sad će se politički stvari nastojati ispeglati i to je korektno. Međutim, meni tu ništa nije nedvosmisleno. Ipak, diplomacija ima svoj način djelovanja”, rekao je Nazor za dnevnik.hr

 

Prof. Ante Nazor o ulozi Budimira Lončara u procesu osamostaljenja RH

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Milorade, delijo, bolje biti neostvareni i neiživljeni, nego ostvareni i iživljeni peder

Objavljeno

na

Objavio

Hrvati su u šoku! Osupnuti! Zbunjeni! Ne vjeruju svojim očima i ušima! I pitaju se, je li to u pitanju neka montaža, ili je gosp. Milorad Pupovac (saborski zastupnik s 25-godišnjim stažom u parlamentu, dr. sc., lingvist, elokventni, uravnoteženi – povremeno, doduše, ciničan i bezobrazan, ali u granicama podnošljivog – lider onih par postotaka Srba koji ga biraju za “narodnog” zastupnika, predsjednik i potpredsjednik svega i svačega, od SDSS-a, preko SNV-a do saborskog Kluba manjina) doista izgovorio onaj traktat o “pederima” i to ni manje ni više, nego za saborskom govornicom i pred TV kamerama!?

Eeeeeeeej, bre, Milorade, što ti bi!? Ma, jesi li to ti, buraz, ili neki dubler!? Jesu li to počeli točiti “šljivu – prepečenicu” u saborskom kafiću, je l’ te kakva kriška limuna (možda) u glavu strefila, ili si iznenada dobio vrućicu!?

Gledam snimku i ne mogu vjerovati!

Zar ti Milorade da ovo izgovoriš:

“Kao što smo čuli danas ovdje, i prošlo je kao da nitko ništa nije rekao, a sve veliki kršćani, sve iznimni katolici i hrvatski suverenisti, koje ugrožavaju pederi, Srbi i ne znam tko drugi! A tko ih ugrožava? Oni sami! Neostvareni, neiživljeni pederi! U moralnom i svakom drugom smislu te riječi! Neostvareni Hrvati koji nisu u stanju shvatiti da im nisu Srbi koji su ostali živjeti u Hrvatskoj i koji predstavljaju Srbe problem, problem su oni sami. Ne znaju tko su, što su, kuda će i kako sa sobom. Pa tako kao što su jučer pljuvali po Beogradu, danas pljuju po Bruxellesu. A sebe nikako da pogledaju tamo gdje se treba pogledati – u očima drugih ili u ogledalu.” – itd., itd. (https://kamenjar.com/milorad-pupovac-pobjesnio-u-sabornici-neostvareni-neizivljeni-peeri-u-moralnom-i-svakom-drugom-smislu-video/)

Pa kako, bre Milorade, delijo, ako si pri zdravoj svijesti (nemaš temperaturu i nisi pri piću) možeš dopustiti da te sitni provokatori poput Pernara i Zekanovića dovedu na rub strpljenja – pa čak i korak dalje!? Tebe bre da isprovociraju, a imaš utakmica u nogama više nego Luka Modrić i Ivan Rakitić zajedno!? Nemoj to da nam radiš!

‘Ajd što se nabacuješ blatom na Hrvate, kršćane, suvereniste, na to smo navikli i nitko normalan više ne trza na te fore koje prosipate ti i tvoje “Novosti”, ali gdje ćeš bre bratko koristiti tako vulgarne i uvredljive izraze za našu ionako ugroženu gej populaciju (iliti homoseksualce)!? Ima da te tuže, bre! I još da ih stavljaš u isti kontekst sa Zekanovićem i sličnima!?

Ma ‘ko je bre peder!? Kome ti to!? Znaš li ti Milorade koliko si zakona, preporuka, deklaracija (EU, VE, UN-a) prekršio, da ne govorim o hrvatskom ustavu, Zakonu o istospolnim zajednicama. o životnom partnerstvu i da ne nabrajam dalje!?

I nemoj molim te da se vadiš na satiru! Nema tu satire kad se radi o vitalno ugroženim seksualnim manjinama! Satira može kad se sprdaš s Hrvatima, katolicima, braniteljima, državom, himnom, zastavom, vojskom, ali u drugim slučajevima ne! To je čista homofobija! I ne mogu te oprati sve rijeke (i pritoke) bivše Juge.

Evo, po tko zna koji put pregledavam snimku i analiziram je.

I nešto mislim…Onako, iskreno (među nama), u dosta sam nezgodnoj situaciji. Osjećam se izgubljeno i zbunjeno. Ali, totalno! Naime ja, Milorade (oprosti, ali tako je) nisam ni peder ni Srbin. I kud ću, što ću? Na koju stranu se okrenuti?

Nema mi druge, nego među suvereniste. Pa taman ostao “neostvareni” i “neiživljeni” peder!

Eto!

P.S. Nego, čuj Milorade, bekrijo, da ti ipak probaš malo hladnih obloga baciti na glavuču i potegnut’ jedno litar – dva rasola, uz šaku Andola – možda te popusti!?

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari