Connect with us

Politika

Miroslav Škoro, Slaven Dobrović i Vlado Klasan protiv zbrinjavanja zagrebačkog otpada u Novskoj

Objavljeno

-

Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta i kandidat za gradonačelnika grada Zagreba, Slaven Dobrović, kandidat  za zamjenika gradonačelnika Zagreba i Vlado Klasan, predsjednik Demokratske lokalne stranke Novske i kandidat za gradonačelnika Grada Novske, održali su danas u Starom Grabovcu konferenciju za medije na kojoj su izrazili svoje protivljenje zbrinjavanju zagrebačkog otpada u Novskoj.

„Udružili smo se u borbi protiv samovolje gradonačelnika Novske da od Novske napravi smetlište za smeće iz Zagreba. Odbili su nam pravo na referendum, a na našu žalbu Ustavni sud se proglasio nenadležnim. Međutim, mi ne odustajemo i ovi izbori su zapravo referendum na kojem će građani, dajući glas koaliciji Domovinskog pokreta i Demokratske lokalne stranke Novske, izglasati da zagrebački otpad neće doći u Novsku. Glas za Klasana je glas protiv zagrebačkog smeća u Novskoj“, istaknuo je Vlado Klasan, predsjednik Demokratske lokalne stranke Novske i kandidat za gradonačelnika Novske.

Dodao je da se ovim projektom, zbog političke trgovine,  ugrožava čista voda za 100 tisuća ljudi zbog blizine crpilišta grada Novske, a time i poljoprivreda i šumarstvo o kojoj ovisi ovaj kraj.

„Nitko razuman ne vozi otpad 100 kilometara da bi ga kompostirao. Mi trebamo u Zagrebu svoj bio otpad na uredan način prikupiti i tamo ga kompostirati. Imamo potencijala za 25 tisuća tona godišnje komposta koji vrijedi više od 30 milijuna kuna. Samo loš sustav skuplja na neuredan način i onda ga nastoji poslati negdje gdje će ga sa smradom dovesti u lokalnu sredinu. Kompostiranje ne treba pratiti smrad i to se mora činiti bez smrada i to ćemo u Zagrebu i napraviti“, istaknuo je Slaven Dobrović, kandidat za zamjenika gradonačelnika grada Zagreba.

Miroslav Škoro je istaknuo kako Domovinski pokret, koji je u Novskoj u koaliciji s Demokratskom lokalnom strankom Novske, nudi kvalitetnije rješenje za zbrinjavanje otpada koje se temelji na kružnom gospodarenju.

„Imati ideju da se nekih 60 tisuća tona biorazgradivog otpada zbrinjava u Novskoj, a pritom još investirati u procese prihvatilišta i transport, dokaz je da se kod gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu čine nesuvisle stvari. Mi smo ponudili kvalitetan pristup u kojem ćemo za četiri godine zatvoriti Jakuševac, od plastičnog otpada generirati na desetke milijuna kuna prihoda te od 60 tisuća tona biorazgradivog otpada generirati 35 milijuna kuna prihoda za grad Zagreb.

To je kružno gospodarenje. Moramo vratiti povjerenje građana i pretvoriti građane u partnere. Gospodarenje otpadom je gospodarenje novcem građana Zagreba i oni moraju znati što se događa i koje su koristi. Obećavam da će Novska biti čist grad koji neće zbrinjavati tuđi otpad, a Zagreb će biti čist grad koji će gospodariti svojim otpadom“, rekao je Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta i kandidat za gradonačelnika grada Zagreba.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari