Pratite nas

Politika

Miroslav Škoro za hrvatsku federalnu jedinicu u Bosni i Hercegovini

Objavljeno

na

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro izjavio je u intervju za portral Dnevnik iz Mostara kako se zauzima za uspostavu hrvatske federalne jedinice u Bosni i Hercegovini kako bi taj narod postao jednakopravan, te je kritizirao odnos dosadašnjih vlasti u Zagrebu prema sunarodnjacima.

“Mi se ne zadovoljavamo pukim konstatacijama o jednakopravnosti i konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH, što slušamo već godinama, a niti su jednakopravni niti konstitutivni. Pravo i jedino rješenje koje bi zadovoljilo ta načela jeste federalna jedinica hrvatskog naroda u sklopu jedinstvene BiH”, rekao je Škoro.

Pojasnio je da bi takvo rješenje bilo najbolje za Bosnu i Hercegovinu, te same Hrvate čime ih se ne bi ‘guralo u zagrljaj Milorada Dodika, koji uopće ne krije svoje separatističke ambicije’. Pri tome je pozdravio Rezolucije Europskog parlamenta koje su poduprle federalizaciju Bosne i Hercegovine, no na čemu Zagreb ipak nije inzistirao.

Plenković: Hasanbegović nije ni trebao biti u HDZ-u, nismo ga nikad čuli riječ o položaju Hrvata u BiH

Naveo je kako su predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović pokazali nezainteresiranost te su radili protiv interesa Hrvata u BiH ‘na kursu bošnjačke politike, koja je činila sve da marginalizira hrvatsku sastavnicu države triju naroda’, dok je za HDZ-ovu Kolinda Grabar-Kitarović istaknuo kako je sve ostalo na ‘formalnoj potpori i nezamjeranju u odnosu na strane centre moći’.

Po Škorinim riječima, izvor neravnopravnosti Hrvata u BiH je u Daytonskom sporazumu kojim im je oduzeto konstitutivno pravo. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Politika

Svjetske agencije: utrka će se voditi između HDZ-a i SDP-a

Objavljeno

na

Objavio

Svjetske agencije izvještavaju u nedjelju o parlamentarnim izborima u RH, ističući da se održavaju u ozračju ekonomske krize i razbuktale epidemije koronavirusa te da se tijesna utrka vodi između vladajućeg konzervativnog HDZ-a i oporbenih socijaldemokrata.

Radi se o izvještavanju svjetskih agencija tijekom dana, prije nego su objavljeni rezultati izlaznih anketa po kojima je HDZ osvojio 61 mandat, a Restart koalicija predvođena SDP-om 44.

Agencija Reuters navodi u svom tekstu da je HDZ u većini anketa imao neznatnu prednost pred SDP-om te da se niti jedna stranka ne doima da bi mogla samostalno vladati.

“Hrvatska je u nedjelju održala izbore u trenutku rasta broja zaraženih koronavirusom i naglog pogoršanja gospodarstva uslijed pandemije, a najizgledniji ishod izbora je da će se oko formiranja nove vlade morati voditi politički pregovori”, ocjenjuje agencija.

Dodaje da će nova vlada imati težak zadatak držati koronavirus pod kontrolom te istovremeno raditi na oporavku svog gospodarstva koje će, prema najavama stručnjaka, zabilježiti pad od 10 posto, a prihodi od turizma bi mogli pasti za 70 posto.

Strani mediji prenose da su glasači na biralištima nosili maske, vlastite olovke i morali su poštivati ostale epidemiološke mjere.

Ističu da premijeru Andreju Plenkoviću za vratom pušu čelnik SDP-a Davor Bernardić i popularni pjevač Miroslav Škoro iz nacionalističkog i euroskeptičnog Domovinskog pokreta.

Prema anketama, HDZ i SDP bi mogli dobiti blizu 30 posto glasova biračkog tijela, a Domovinski pokret nešto iznad 10 posto.

Njemačka agencija dpa piše da je Plenković sazvao izbore nekoliko mjeseci ranije kako bi “kapitalizirao na, kako se čini, dobro obavljenom poslu u zauzdavanju epidemije covida-19 te prije nego se posljedice pada gospodarstva obruše svom silinom”.

“No, bolest se u međuvremenu vratila i HDZ je u anketama sada izgubio tu malu prednost”, navodi agencija.

Dodaje da će Domovinski pokret najvjerojatnije zauzeti treće mjesto i ta “krajnje desna stranka, koju mnogi vide kao prirodnog partnera HDZ-a”, bi se mogla pokazati odlučujućim čimbenikom u formiranju nove vlade.

France Presse također ističe da niti HDZ niti koalicija Restart predvođena Bernardićevim socijaldemokratima nemaju puno šanse osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu sa 151 zastupnikom te da bi se Škorin populistički Domovinski pokret mogao naći u ulozi arbitra.

AFP ocjenjuje da u zemlji vlada neizvjesnost zbog mogućeg kolapsa gospodarstva, uvelike ovisnog o turizmu i pada od čak 10 posto, što bi bio najveći pad u posljednjih nekoliko desetljeća.

Agencija piše da se 50-godišnji premijer nada da će teška vremena koja se najavljuju nagnati birače da ostanu vjerni stranci koja je na vlasti od 2016.

Također prenosi Plenkovićeve riječi da “sada nije vrijeme za eksperimente i šarlatane koji ne razumiju trenutak u svijetu, Europi i Hrvatskoj”.

Prema AFP-u, Škoro bi sa svojim Domovinskim pokretom mogao privući desno krilo konzervativnog HDZ-a koje je razočarano umjerenim politikama premijera Plenkovića.

Agencija također podsjeća da “tom odmjerenom poliglotu” suparnici zamjeraju da je više omiljen u Bruxellesu nego kod kuće, a desno krilo HDZ-a ga posprdno naziva “europskim tehnokratom”.

Tanjug piše da se na 10. parlamentarnim izborima od stjecanja samostalnosti, na kojima sudjeluju 192 liste s 2700 kandidata, glavna borba za mandate vodila između lista HDZ-a i SDP-a, dok je u anketama treće mjesto zauzeo Domovinski pokret.

U 10 izbornih jedinica, prenosi Tanjug, u Hrvatskoj se bira po 14 zastupnika, dijaspora bira tri, a pripadnici manjina osam saborskih zastupnika te ističe da srpska manjina ima zajamčena tri mjesta u Hrvatskom saboru.

Slovenska agencija STA je prenijela da je na izbore bilo pozvano 3,8 milijuna birača, a da je želju da izađu na izbore iskazalo oko 500 ljudi koji su zbog covida-19 u samoizolaciji i to su mogli učiniti pred vratima svojih domova te su morali obavezno nositi maske.

STA predviđa tijesnu utrku između dvije vodeće stranke. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Prve izlazne ankete: Premoćna pobjeda HDZ-a, Restart koalicija debelo zaostaje

Objavljeno

na

Objavio

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

Prema prvim izbornim anketama HDZ osvaja 61 mandata, Restart koalicija 44, Domovinski pokret 16, Možemo 8, Most 8, Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus 3 mandata.

Izborna jedinica 1

MOŽEMO! 4
HDZ 4
RESTART KOALICIJA 3
MOST 1
DOMOVINSKI POKRET 1
SSIP-PAMETNO-FOKUS 1

Izborna jedinica 2

HDZ 6
RESTART KOALICIJA 5
DOMOVINSKI POKRET 2
MOST 1

Izborna jedinica 3

RESTART KOALICIJA 7
HDZ 5
DOMOVINSKI POKRET 1
MOŽEMO! 1

Izborna jedinica 4

HDZ 8
RESTART KOALICIJA 3
DOMOVINSKI POKRET 3

Izborna jedinica 5

HDZ 8
RESTART KOALICIJA 3
DOMOVINSKI POKRET 3

ANKETE Izborna jedinica 6

HDZ 6
RESTART KOALICIJA 4
DOMOVINSKI POKRET 2
MOŽEMO! 1
MOST 1

Izborna jedinica 7

HDZ 6
RESTART KOALICIJA 4
MOŽEMO! 1
DOMOVINSKI POKRET 1
SSIP-PAMETNO-FOKUS 1
MOST 1

Izborna jedinica 8

RESTART KOALICIJA 9
HDZ 3
MOŽEMO! 1
MOST 1

ANKETE Izborna jedinica 9

HDZ 8
RESTART KOALICIJA 3
DOMOVINSKI POKRET 2
MOST 1

ANKETE Izborna jedinica 10

HDZ 7
RESTART KOALICIJA 3
MOST 2
DOMOVINSKI POKRET 1
SSIP-PAMETNO-FOKUS 1

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari