Pratite nas

Razgovor

MIROSLAV TUĐMAN: Današnji SDP je pravna, kadrovska i materijalna sljednica Saveza komunista Hrvatske (SKH)

Objavljeno

na

Parlament EU-a i Vijeća Europe donijeli su tri rezolucije o uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih su­stava te o europskoj savjesti i totalitarizmu.

Činjenica je da su te rezolucije u Hrvatskoj prihvaćene samo formalno, bez ikakva učinka na političke odnose i bez odjeka u pravosuđu ili obrazovanju, podsjeća prof. dr. sc. Miroslav Tuđman u tekstu pod naslovom “Milanovićeva reakcija na presudu pokazuje da SDP još nije spreman osuditi komunističke zločine i totalitarni režim” u Hrvatskom tjedniku od 11. kolovoza 2016.

Svaki pokušaj uklanjanja komunističkoga na­sljeđa i provođenja lustracije SDP je u zadnjih 16 godina že­stoko odbijao, a zločine komunističkoga režima bagatelizirao.

Kada je prije pet godina Kukuriku koalicija došla na vlast, prvo je ukinula pokroviteljstvo nad Bleiburgom, a par dana prije ulaska RH u EU izglasala je Lex Perković.

Nakon prvostupanjskih presuda u Münchenu, Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, Milanović je grubo i besmisleno počeo ponavljati da SDP nema ništa ni s Perkovićem ni s Mustačem.

Budući da su i Perković i Mustač bili dio komunističkoga sustava i bivše države koja je bila u vlasništvu Partije, njegove izjave treba razumijeti kao poruku da SDP ni danas, nakon 26 godina od utemeljenja demokratske Hrvatske, nije spreman osuditi komunističke zločine i totalitarni režim.

Partijski vrh je bio taj koji je određivao koga treba eliminirati, a Udba je bila samo “štit i mač Partije”.

Jugoslavenske tajne službe od 1960. do 1990. ubile su u inozemstvu više disidenata nego što je to u istome razdoblju učinio KGB.

Amnesty International tvrdi da je 80-ih u Jugoslaviji bilo više političkih zatvorenika nego u SSSR-u (u odnosu na broj stanovnika).

Današnji SDP je pravna, kadrovska i materijalna sljednica Saveza komunista Hrvatske (SKH). Treba podsjetiti da se SDP odrekao imena SKH tek 1993. godine.

Od 1990. do 1993. SKH je samo modificirao svoj naziv u SKH-SDP (Stranka demokratskih promjena). Ivica Račan bio je pred­sjednik i SKH i SDP-a od 1989. do 2007. godine. Bio je član Predsjedništva CK SKH i Predsjedništva CK SKJ; 80-ih godina bio je direktor škole Saveza komunista Jugoslavije “Josip Broz Tito” u Kumrovcu.

A Milanović pak tvrdi: “Mi s time nemamo ništa.”

Kada bi u SDP-u postojalo svijesti o potrebi osude komunističkoga nasljeđa i totalitarističkoga režima, onda bi otvorili arhive SKH i učinili dostupnom građu koju su sada zaštitili na sve moguće načine. A među tom građom trebali bi biti i doku­menti partijske Komisije za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu, komisije koja je suodlučivala o ubojstvima koje je odrađivala Udba.

Došlo je vrijeme da Sabor donese odluku da se partijska arhiva učini dostupnom javnosti, zaključuje prof. dr. sc. Miroslav Tuđman.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Roko Antić – Čovjek koji je rekao ne politici nemorala i interesa

Objavljeno

na

Objavio

Ovaj čovjek je rekao ne politici nemorala, interesa i izdaje.

Gost emisije Agape bio je Roko Antić koji je dao ostavku na sve dužnosti u HDZ-u vidjevši što i kako rade. On je rekao ovo: “Ne možeš se pozivati na demokršćanstvo kad živiš neurednim bračnim životom, kad pobačaj smatraš “ljudskim pravom” žene, kad živiš s ljubavnicom, a pozdravljaš s “Hvaljen Isus i Marija”, kad se nazivaš kršćaninom – a djeluješ kao ateist. Uvijek sam se protivio lažnom predstavljanju. Ne moraš misliti i živjeti kao ja, ali nemoj se lažno predstavljati.”

Poslušajte emisiju i u sklopu nje vrlo zanimljive izjave: Davora Ive Štira, Efendije Izeta Čamdžića, Branimira Glavaša itd.

fratar.net

Roko Antić: HDZ je puno puta znao zastraniti, ali se od ovoga neće nikada moći oporaviti

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

(VIDEO) Zekanović: Srbiji ne bismo trebali pomagati, a koalicija HDZ – SDP je dogovorena!

Objavljeno

na

Objavio

Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik Hrasta, u emisiji Večernji TV, komentirao je incident Vojislava Šešelja u Beogradu, odnose Hrvatske sa Srbijom, a govorio je i o hrvatskoj Vladi, Istanbulskoj konvenciji, Hrastu…

– Mene nije iznenadio Šešeljev postupak u Beogradu jer cijela srbijanska politika je zadnjih 27 godina na istom tragu. Nikad nismo čuli njihovu ispriku za ratna događanja devedesetih, niti gdje su posmrtni ostaci brojnih branitelja. Nikad nije bilo riječi o ratnoj odšteti, a znamo tko je Šešelj i da je Aleksandar Vučić bio četnički vojvojda.

I onda se čudimo takvim događajima. Čudi me što uvijek mi trčimo ususret Srbiji. Neka plate odštetu i otkriju gdje su posmrtni ostaci branitelja pa onda mogu dobiti našu podršku za ulazak u EU – kazao je Zekanović na početku i dodao:

– Mi bismo trebali uspostaviti bratske odnose s Mađarima koji vodi Orban, ali on odgovara establišmentu u Bruxsellesu. A Srbiji ne bih pomagao u njezinom europskom putu jer Hrvatska od toga nema ništa.

Osvrnuo se i na Vladu.

– Nažalost ova Vlada će ostati na vlasti. Glasači HDZ-a sigurno su razačorani i Vlada ne bi trebala imati potporu, no mislim da će se ovo nastaviti još dvije godine – kazao je i dodao:

– Trudio sam se dok sam bio dio vladajuće većine, ali nije bilo odjeka. Hrvatska je izgubila suverenitet, gospodarski je na koljenima, a tisuće ljudi napustile su zemlju… Isto tako siguran sam da će doći i do koalicije HDZ-a i SDP-a, ona je već dogovorena!

Cijelu emisiju pogledajte u videu:

Večernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati