Pratite nas

Intervju

Miroslav Tuđman: Koga je Turska pitala da po Bosporu diže mostove!?

Objavljeno

na

Prof. dr.sc Miroslav Tuđman, znanstvenik, sveučilišni profesor  i saborski zastupnik HDZ-a, predstavio je u Mostaru monografiju „Druga strana rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića“.

O monografiji, otvorenom hrvatskom nacionalnom pitanju u BiH, budućnosti BiH, te načinima za rješavanje jednakopravnosti Hrvata u BiH prof.dr.sc Miroslav Tuđman govori u intervjuu za portal politika24.net.

Možete li nam ukratko objasniti o čemu govori Vaša nova knjiga „Druga strana rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića“?

Teško je ukratko objasniti u par rečenica sadržaj ove knjige, jer je to pregled političke strategije Alije Izetbegovća  koja se onda reflektira na njegovu unutarnju i vanjsku politiku, odnosno međunarodnu, koja se potom referira na sve koncepte međunarodne zajednice koja je nudila planove za mirno rješavanje rata i sukoba u Bosni i Hercegovini, a ta se politika onda modificirala odnosno određivala prema svim tim planovima.  Ono što je presudno za razumjevanje te politike jeste da Alija Izetbegović nije poštivao elementarnu činjenicu da je Bosna i Hercegovina tronacionalna država, da u njoj žive tri ravnopravna suverena naroda, već je smatrao da su Muslimani prvenstveno vjerska zajednica,a ne nacija, ( pritom ne smatram da su svi Muslimani- Bošnjaci tog stajališta ), već govorim o Aliji Izetbegoviću i njegovoj službenoj politici  Izetbegović je negirao i srpske i hrvatske nacionalne interese smatrajući da su ti interesi nelegitimni u BiH. To je bilo devedesetih godina, a mislim da je to u velikoj mjeri i danas prisutno u djelu bošnjačke politike.

Rezolucija Europskoga parlamenta jasno je definirala da BiH mora biti uređena po načelima federalizma i jednakosti. Ali, Bošnjaci su izričito protiv?

Doktrina politike Alije Izetbegovića je suprotna demokratizaciji međunarodnog poretka i onoga što se zbivalo devedesetih godina kada je nastalo petnaest novih država na tlu Europe, ali i onoga što smo ovih dana svjedoci. Imate slučaj Katalonaca koji traže autonomiju u Španjolskoj, u Siriji Kurdi jednako tako traže autonomiju. Prema tome svaki narod traži svoje mjesto u međunarodnome poretku i u svijetu, a u Bosni i Hercegovini se ne pristaje, odnosno ne dozvoljava se da Hrvati budu jednakopravnni sa ostala dva naroda.

Kako rješiti otvoreno hrvatsko nacionalno pitanje u BiH?

Za rješavanje hrvatskog nacionalog pitanja u BiH poznato je da bez konsitutivnosti i ravnopravnosti sva tri naroda jednostavno nema sigurne i stabilne Bosne i Hercegovine. Za očekivati je da ako će službena politika Bošnjaka i Srba biti za proces europskih integracija Bosne i Hercegovine, bilo da je riječ o NATO –u ili Europskoj Uniji, da će  morati pristati na federalizaciju i pronalaženje najboljeg oblika suživota sva tri naroda.

Kakav je Vaš stav o Pelješkom mostu? Bošnjački političari se i u ovom slučaju protive

Pelješki most je budućnost, od njega Hrvatska ne može odustati. S druge strane nema nikakvih osnova da se to može osporiti. Možemo navesti primjer Turske. Koga je Turska pitala da po Bosporu diže mostove, a Pelješki most koristi gabarite, kao i tamošnji mostovi. Prema tome to su neozbiljne i da tako kažem zločeste prmjedbe.

Kako vidite BiH u bliskoj budućnosti?

Budućnost BiH u velikoj mjeri ovisi o tome kako će Bošnjačka elita definirati identitet svoga naroda; da li će se oni prikloniti tome da budu nacija- u tom slučaju biti će puno lakše doći do usklađivanja nacionalih interesa triju naroda, a ako će inzistirati na vjerskoj komponenti ( pritom ne smatram da vjersku komponentnu treba zanemariti i odbaciti, govorim o tome što je primarno u identifikaciji ) u tom slučaju će taj dogovor o budućnosti BiH biti daleko teži.

( politika24.net )

Što vi mislite o ovoj temi?

BiH

ČOVIĆ: Ne treba nama Izetbegović ‘pomagati’, mi svoja prava crpimo iz Ustava

Objavljeno

na

Objavio

Mislim da će se u narednih deset dana morati staviti na stol rješenja kojima dugo kalkuliramo i mislim da bi time relaksirali odnose u BiH, kazao je u Pressingu Ni televizije predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović komentirajući izmjene Izbornog zakona za koje se zalaže.

Na pitanje je li spreman za megdan sa Željkom Komšićem, Čović je poručio je da je ”to daleko od bilo kakvih megdana”.

“Ja govorim o hrvatskom članu Predsjedništva kojeg će birati Hrvati kao konstitutivni narod. Promjena Izbornog zakona bi se mogla dogoditi sukladno odluci Ustavnog suda. Činjenica da je netko mogao dobiti 337.000 glasova govori da su tada 99,99% za Komšića glasali Bošnjaci. Ako znate da sve skupa teoretski, među Hrvatima, može izaći oko 180.000 – 190.000 na izbore i ako je tadašnji hrvatski član Predsjedništva dobio više od 100.000 koji je predlagao HDZ, pa drugi kandidati koji su imali isključivo hrvatsku potporu, jasno je što je dobio gospodin Komšić”, rekao je Čović.

Ponovio je da vjeruje u pobjedu kandidata Hrvatske demokratske zajednice naglasivši da ”nitko ne brani bilo kome da se kandidira kao hrvatski član Predsjedništva.

“Zašto se on ne bi kandidirao? Naravno da će pobijediti HDZ-ov kandidat, ali nitko ne brani bilo kome da se kandidira kao hrvatski član Predsjedništva. Zašto bi netko vama ili gospodinu Komšiću uskratio da se kandidira? Suština je čiji legitimitet on nosi i koga predstavlja. Osnova Ustavnog suda je upravo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda”, kazao je on.

O izmjenama Izbornog zakona…

“Imamo dovoljno vremena za parlamentarnu proceduru. Jutros sam razgovarao s veleposlanicom SAD-a na njen zahtjev. Mislim da će se u narednih deset dana morati staviti na stol rješenja kojima dugo kalkuliramo i mislim da bi time relaksirali odnose u BiH, da se izbori održe i implementira izborni rezultat i da sve silne reforme konačno krenu. Uvjeren sam da će se to dogoditi, ali vidjet ćemo.”

Upiatn hoće li SDA pristati na to, Čović je kazao:

“Sa gospodinom Izetbegovićem sam se davno ispričao o izmjenama Izbornog zakona i kada smo shvatili da imaju taktiku zadržavanja statusa quo tada smo mi krenuli s idejom da u Parlament idemo sa svojim prijedlogom kako bi neke stvari riješili. Nažalost znamo kako je to završilo u parlamentarnoj proceduri. Danas pokušavamo kroz međunarodni čimbenik u BiH doći do onog broja glasova koji će biti dovoljan u Zastupničkom domu.”

Uptan zašto je odluka Ustavnog suda važniji od presude Sejdić-Finci, Čović je kazao kako ih je nemoguće zajedno provesti jer je “odluku Ustavnog suda moguće provesti kroz izmjene Izbornog zakona, dok presude Europskog suda u Strazburu traže dublje zahtjeve i intervencije u Ustav BiH, a tu dvotrećinsku većinu odavno nemamo.”

Na upit jesu li Hrvati povlašteni u BiH, Čović je kazao:

“Dao Bog da jesu, onda ne bi bilo potrebe da se ja bavim politikom ili bi se bavio s neke druge političke pozicije. Dok su ovako ustavno nejednakopravni, dok Ustavni sud mora izvan snage stavljati određene odredbe Izbornog zakona da bi se osiguralo legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda neću moći prihvatiti da je hrvatski narod jednakopravan.”

Na konstataciju voditelja da HDZ i on godinama govore da su Hrvati ugroženi, a da je Franjo Topić rekao da je Hrvatima u BiH bolje nego ostalima, nego Hrvatima u Austriji, Čović je kazao:

“Zašto bih se ja upoređivao s Hrvatom u Austriji? U Austriji je Hrvat ili grupa građana ne mogu dobaciti ni do nacionalne manjine. U BiH su Hrvati konstitutivni narod, a kome to ne leži on će morati mijenjati svoj pogled na BiH, pa i referendumsku pitnanje koje je jasno definirano, bacit će pogled i na zadnji popis stanovništva gdje se precizno definira koliko je jednog, drugog ili trećeg konstitutivnog naroda. Romi i Židovi i druge manjine, svi oni koji se nisu htjeli izjašnjavati kao predstavnici konstitutivnih naroda u BiH, su na razini oko 4 posto na razini BiH. Hrvata je 15,4 posto, a mislim da nas danas ima više jer je broj stanovnika značajno pao uz sve ove odlaske. Kome danas smeta da je danas Hrvat u BiH u težnji da ostvari svoju jednakopravnost, ja sam zabrinut za njega, kazao je Čović.

“Zašto ne bi netko iz SDP-a bio dobar Hrvat i da Hrvati glasaju za njega. Suština je da samo dominantno Hrvati glasaju za njega, kao što u RS dominantno Srbi glasaju za srpskog člana Predsjedništva. Bilo koji predstavnik Bošnjaka ima legitimitet Bošnjaka iz FBiH, jer je takva struktura FBiH, kazao je.

“Kada bi se ovo promjenilo HDZ bi izgubio svoju stožernost u vođenju politike jer bi bilo dozvoljena jedna prava utakmica na političkom tržištu. Zašto bi dobar Hrvat bio samo u HDZ-u, dodao je Čović.

Je li normalno da Hrvat iz Sarajeva i Tuzle nemaju ista prava kao Hrvat iz Širokog Brijega i Hrvat iz Viteza?- upitao je voditelj, na što je Čović odgovorio:

“Naravno da nije. Kako će to biti dobro? Recite mi zašto jedan Hrvat iz Sarajeva ne može biti direktor javnog poduzeća u Sarajevu, zašto Hrvat iz Tuzle ne može biti direktor neke tvornice, sveučilišta, zdravstvenog sustava… To je nedopustivo, zato se ja zalažem. Nađite jedan primjer gdje je Hrvat, nebitno iz koje je stranke, neki čimbenik u javnom sektoru Sarajevu ili Tuzli.”

Hrvatsko narodno vijeće optužuje HDZ da je podijelio Hrvate na bosanske i hercegovačke?

“To bi netko želio. Pretpostavljam da imaju dovoljno potpore Hrvata da bi se mogli tako predstavljati. U Vijeću ministara u ime Hrvata imamo ministricu Pendeš iz Novog Travnika ili Nove Bile, ministar pravde iz Rame, ministar financija iz Čitluka, zamjenik ministra prometa iz Mostara, zamjenik ministra sigurnosti iz Tuzle. U Domu naroda imate četiri predstavnika i vidite odakle su.”

U radnom materijalu CIK-a stoji da iz Sarajeva u kojem živi 17 hiljada Hrvata ili TK gdje ima 23 hiljade Hrvata neće biti nijednog delegata u Domu naroda, a iz SBK gdje živi 146.000 Bošnjaka i 97.000 Hrvata u Dom naroda ide jedan Bošnjak i četiri Hrvata?, kazao je Čović

“Koliko danas iz Tuzle ima Hrvata? Nema niti jedan. Ne možemo preći ni izborni prag, koliko ima iz Goražda ima Hrvata u Domu naroda, ne može se izborni prag preći. Na razini države to nama nije prepreka, prepreka je izborna baza županija. Iz Bihaća, Tuzle, Goražda i Sarajeva ne možete iz Hrvata izabrati da pređe u Dom naroda. Kada bi se svi Hrvati iz Sarajeva udružili, ne možete preći. To je tako nažalost. I sada ne dozvoljavamo da drugi biraju Hrvate, kazao je.

Bošnjaci bi izabrali 5-6 Hrvata u Domu naroda, Bošnjaci bi izabrali više od pola Srba u Domu naroda Federacije, sve ostale bi birali i izabrali bi sve Bošnjake i imali bi 80 posto strukture Doma naroda Federacije BiH. To naravno ne odgovara odluci Ustavnog suda o legitimnog predstavljanju konstitutivnih naroda, naglasio je Čović.

Upitan što je kompromis na koji ste spremni pristati?

“Dom naroda i njegova uloga je definirana Ustavom. Jednom smo prihvatili kod Travanjskog paketa, ja osobno, da prihvatimo neke preinake u funkcioniranju države, EU, razvoja i reformi, ali to nije prošlo. Danas za to ne postoje nikakvi preduvjeti. Hoće li se nekada pojaviti preduvjeti, našim ulaskom u EU, vjerujem da hoće, rekao je Čović

Bošnjaci iz građanskih stranaka kažu da je cilj ovakve hrvatske politike zapravo getoizacija Bošnjaka. Upitan je li to točno, Čović je kazao

“To je isto kao da neko kaže da je u ratu HVO zatvorio u geto Bošnjake u Središnjoj Bosni. I to sam slušao kako su Hrvati u Središnjoj Bosni getoizirali Bošnjake, kao da tamo nisu Hrvati bili u okruženi, a ne neko drugi. Volio bih razumjeti riječ getoizacije od strane onih koji imaju 15,5 posto strukture stanovništva ove države. Pokušajte mi kazati na praktičan način kako će netko getoizirati Bošnjake od strane malobrojnijeg naroda. Želi li se jedan narod želi odreći luksuza da drugom bira predstavnike, to je nešto drugo. U ovom trenutku to bošnjačka strana ne želi. Ako u BiH Hrvati, Bošnjaci i Srbi nisu jednakopravni, to neće funkcionirati.”

Bakir Izetbegović je rekao da treba pomoći Hrvatima, ali je kazao da se Čović boji iseljavanja Hrvata i da želite sačuvati supstancu time što se Hrvati grupiraju u Hercegovini?

“To je besmisleno, pa vidite brojke. Više Hrvata živi u Središnjoj Bosni, nego u Hercegovini. To je po službenoj statistici. Ne treba nama pomagati Izetbegović ni nitko drugi. Mi svoja prava treba crpiti isključivo iz Ustava BiH. E to je onda moja domovina Bosna i Hercegovina. Bude li netko davao vama ili meni nema od toga sreće. Jednom će se netko zasititi davanja ili takvog čina i to je sada ovo sadašnje stanje.”

Na konstataciju voditelja kako prema analizama ako se Hrvati nastave iseljavati ovom dinamikom, ovog naroda za 27 godina neće biti u BiH, Čović je kazao:

“Neće biti ni nas, ni BiH, ni Bošnjaka, ni Srba, ni Srbije ni Hrvatske. Jer se napravio pokret 20 i više milijuna ljudi ka nekom razvijenom svijetu.”

Upitan je li ga kao lidera u vlasti stid kada čuje šta su suštinski problemi ljudi, Čović je kazao kako svaki dan priča s tim ljudima o životnim problemima, bez obzira iz koje strukture dolaze.

-Ne trebam negdje dolaziti nakon godinu dana da bih čuo što mislite. Ja sam svaki dan u drugom mjestu u BiH. Želim biti među ljudima, želim čuti i pokušati udovoljiti zahtjevima ili prepoznati što je problem. Znam da su mnoge stvari mogle biti bolje, da smo mogli reforme uraditi bolje, da smo mogli danas biti članica EU, a ne da budem Mr. Optimist jer kažem da ćemo dobiti kandidatski status. A to je zato jer imamo kočničare koji će učiniti sve da BiH stoji, i oko Izbornog zakona i oko europskog puta. Bit ćemo u EU do 2025. godine, koliko god to neki kočili, kazao je Čović.

Čović je ranije izjavio da BiH može stići Srbiju i Crnu Goru.

“Naravno, samo treba raditi. Tko nas je spriječio da predamo Upitnik prošle godine, a ne ove. Učinili smo sve da pokažemo kako Mehanizam koordinacije ne funkcionira. Mi moramo početi vjerovati u svoju državu i početi raditi za nju.”

Upitanm postoji li većina za donošenje odluka, kazao je kako ne postoji

“Danas ne. Danas postoji od slučaja do slučaja, kao što su akcize. Ali opet srpske stranke na vlasti nisu glasali za to. Gdje nam je većina? Na razini FBiH i države nema većine. To je stanje bar godinu dana.”

Upitan hoće li biti blokade nakon nakon izbora, Čović je kazao kako neće.

“Mislim da neće. Održat ćemo izbore i cilj je napraviti što prije vlast kako bi uhvatili korak. Izbori se ne mogu održati po starom Izbornom zakonu, jer neki članovi ne postoje. Morat će se dopuniti kao takvi. Ustavni sud je za Mostar i druge stvari kazao da neke stvari su ništavne jer nisu u skladu sa Ustavom BiH.”

Upitan što je s Mostarom, zašto ljudi ne glasaju toliko godina, odgovorio je:

“Vlast imamo kakvu imamo, Vijeće nemamo već dugo vremena. To su aranžmani Visokog predstavnika i nikada poslije toga nismo imali dovoljno snage da promijenimo takve odluke. Ponudili smo deset koncepcija kako da popunimo Gradsko Vijeće Mostara. Zašto nismo imali partnere, ne znam, kazao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Intervju

Dr. Mladen Ančić: Evo zašto sam uvjeren da antifašizam treba izbaciti iz Ustava

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Jure Mišković/HANZA MEDIA

Među članovima Vijeća za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima koji su se javno ogradili od “Dokumenta dijaloga” našao se i profesor povijesti sa zadarskog Sveučilišta, dr. Mladen Ančić.

Što ga je potaklo na ovaj potez, kakve zamjerke ima prema kolegama lijevoga usmjerenja iz Vijeća, hoće li Vlada i premijer Andrej Plenković prihvatiti dokument, odnosno hoće li on izazvati još dublje podjele među Hrvatima, dr. Ančić pojašnjava u razgovoru za Spektar.

Je li bilo nerealno u jednom visoko ideologiziranom i podijeljenom društvu kakvo je hrvatsko očekivati da dođe do suglasja o temama iz burne prošlosti?

– Teško je odgovoriti na to pitanje. Činjenica je da su u Vijeću sjedili ljudi koji su uspjeli naći modus razgovara i da je to trajalo godinu dana. Doduše, u jednom trenutku došlo je do poremećaja te atmosfere, odnosno u trenutku kada je ovaj drugi dio dokumenta koji se sada pojavljuje u javnosti došao na dnevni red, odustalo se od procedure javnog pretresanja pojedinih formulacija, što je onda završilo jednom situacijom koja baš ne odgovara potpuno onome kako se javno predstavlja.

Na čemu je konkretno puklo?

– Formalno je puklo na vrijednosnim sudovima o simbolima totalitarnih režima. Ispod toga se zapravo krije strah vladajuće skupine u društvu da će se dirnuti u njihov identitet, odnosno utemeljiteljski mit, a to je antifašistička borba. To je identitetski mit današnjega hrvatskog vladajućeg sloja. Kako su ti ljudi došli do vlasti, to možete doznati iz knjiga Davora Marijana i Davorke Budimir, koji su pisali o toj tranziciji. Tu se najbolje može vidjeti kako su ljudi iz starog režima preuzeli novu državu nakon 1990. godine i kako su preuzeli nadzor nad civilnim društvom. Utemeljiteljski mit toga sloja je onaj isti koji je vrijedio u komunističkoj Jugoslaviji. Kada se dira u simbole o kojima je riječ, dira se upravo u taj mit. Tu je došlo do problema.

Jeste li vi i skupina vaših istomišljenika u Vijeću željeli izjednačiti komunizam i fašizam?

– To se ne može tako formulirati. Ono što mi govorimo i za što se zalažemo, jasno je i precizno rečeno u prvom dijelu dokumenta. Ne postoji politička ideja koja može opravdati masovne zločine i masovno kršenje ljudskih prava i to u trajanju od 45 godina. A to je modus operandi totalitarnih režima. Oni počivaju na ideji jednoobraznosti, jednoglasnosti, a za njihovo uspostavljanje potrebno je masovno nasilje, iza čega onda ostaje trag u obliku zločina. Značajka je to svih totalitarizama, neovisno je li to komunistički, fašistički, nacistički, odnosno, kakva god bila njegova varijanta. Ako imate moralnu i intelektualnu dosljednost, to morate priznati. E, to su onda nastali problemi.
Jer, kako se štiti taj mit o antifašizmu? Kroz priču o zaštiti Ustava, što je apsurd. U Ustavu RH jasno piše da je ona utemeljena nasuprot NDH i odbacivanjem komunizma. Dakle, moderna Hrvatska nema kontinuitete ni s NDH, ni s komunističkom Jugoslavijom, odnosno, SR Hrvatskom.

Po vama je onda trebalo staviti znak jednakosti između dva zla?

– To je kao da pitate jesu li kuga i kolera ista stvar – i jedno i drugo su pošasti koje predstavljaju pogubnu stvar i za pojedinca i za društvo, pa ipak nisu posve ista stvar. Ja sam shvatio, a tako je išla i rasprava da se mi moramo odrediti prema totalitarnim režimima i odrediti neku vrst stajališta o njihovu naslijeđu. Jesu li to totalitarni režimi ili nisu i što s njihovim naslijeđem? Mi smo postigli suglasnost oko toga da oni jesu totalitarni režimi, ali u izvođenju konzekvenci tog načelnog slaganja odjednom je došlo do jednog poremećaja.

U čemu se on konkretno ogledao?

– Ogledao se upravo u tom različitom vrjednovanju simbola totalitarnih režima.

Petokrake i…

– Nije samo ona. Imate čitav sklop tih simbola.

I pozdrava?

– Sve su to simboli. Zadržimo se na toj riječi. Znači, simboli tih totalitarnih poredaka ne smiju biti u javnoj uporabi u našem društvu, jer njihova uporaba podrazumijeva da se onaj tko to radi poziva na vrijednosti takvih režima. U privatnoj domeni, u dubini civilnog društva je svašta moguće. Ne možete vi kontrolirati cijelo civilno društvo. Pa nije to posao države. I onda je došlo do jedne neobične situacije u kojoj smo se mi složili jedino oko zaključaka.

To je jedini dokument koji je proizašao slaganjem svih članova Vijeća, a u njima jasno stoji da integralni dio dokumentacije o radu Vijeća predstavlja tzv. Dokument dijaloga. On se tako i zove jer nije usvojen. Integralni dio predstavljaju i mišljenja onih članova koji se nisu složili. Ispostavilo se da ima osam od ukupno 17 članova Vijeća koji se nisu složili oko cjeline toga dokumenta. To je daleko od slike stvorene u javnosti. Tko time i zašto manipulira, nije moja stvar da isljeđujem i određujem.

Ljevica iz usta Ive Goldsteina otvoreno likuje da je odnijela pobjedu, odnosno da petokraka ostaje, a “Za dom spremni” samo iznimno u sklopu HOS-ovih proslava. Kako to komentirate?

– Pa mene ništa ne čudi od Ive Goldsteina, a nisam ni siguran da se “ljevica“ s njime identificira. Ako je on u stanju izjaviti da je Tito u Ustavu RH, iako tamo nema njegovog imena, onda sve mogu očekivati od Goldsteina. On vjerojatno misli da smo mi igrali kakvu utakmicu basketa, ili da je ovo bilo nekakvo odmjeravanje snaga u kojemu je najvažnije koliko kojih ima.

Osjećate li se vi poraženo nakon svega?

– Kako poraženo?! Pa mi smo tamo došli kako bismo uspostavili društveni dijalog, da bismo izbjegli situaciju da se nasilnim poremećajima rješavaju ovi problemi. Moje je stajalište bilo i ostalo da taj utemeljiteljski mit jedne okoštale i sad već zastarjele strukture postupno treba dekonstruirati jer ako se to ne uradi doći će do jedne vrste revolucionarnog gibanja. Naime taj mit objašnjava društvenu stvarnost današnje Hrvatske – “antifašisti“ su “pobjednici“ pa se njihova današnja moć objašnjava pobjedom u onome davnom ratu; tome se krugu pripada ponajprije logikom biološkog naslijeđa (zato oni često i govore o “obiteljskoj tradiciji antifašizma“).

Njihovi protivnici su “poražene snage“, odnosno “ne-ljudi“, koje i danas represijom treba podsjećati kako ne smiju javno iskazivati svoj identitet. Golema većina pučanstva su obični “ostali“, koji se nikad zbog moralne odvratnosti spram praktičnih postupaka i “pobjednika“ i “poraženih snaga“ nisu mogli identificirati bilo s jednima, bilo s drugima. “Ostali“ su najbolji kad se pokupe i odu u Njemačku ili Irsku i odatle šalju novce čijim će trošenjem upravljati “antifašisti“. U takvim okolnostima golema većina onih koji koriste pozdrav “Za dom spremni” ne rade to jer vole ustaše. To je krik, pučki oblik prosvjeda protiv postojeće društvene strukture i nesposobnosti onih koji upravljaju ovom državom.

Ipak ne možete zanijekati da se javno veliča Pavelića, Luburića i druge kako kroz pjesme, tako i kape, majice…

– Pa naravno. Što vi očekujete? Da svi mislimo isto? Ima ljudi koji će veličati vještice, onih koji pristaju uz sotonističke sekte i veličaju ovog ili onog, ali je pitanje koliko tih ljudi ima. Koliko je tih da će se skupiti i pjevati o Paveliću i događa li se to u sklopu javnih skupova, ili je to privatna domena? Za razliku od toga privatnoga iskazivanja stajališta, postoje javni i službeni skupovi na kojima se veliča inspiratora i organizatora masovnih zločina, uporno se njegovo ime gura u javnu sferu, pa čak i veleposlanik ove zemlje u službenom prostoru drži njegovu sliku!

Je li dokument omogućio da se ove godine na proslavi Oluje u Kninu legalno nose majice recimo Crne legije i uzvikuje “Za dom…”?

– Dokument nije “omogućio“ ništa, to je neusuglašeni niz preporuka Vladi koje ona može prihvatiti ako hoće. Uvijek valja poći od toga da je Vijeće ono što se zove savjetodavno tijelo. Da je nešto usvojeno u smislu odluka, to se jednostavno rečeno nije dogodilo. Treba uvijek naglašavati, odluke nisu usvojene. Mi smo i odbili glasovanje da se konačno ne bi podijelili. Kako je poslije predstavljeno, to je drugi par rukava, ali ja vam govorim da odluke nije bilo na Vijeću. Znači, i da su donesene odluke, one bi tek bile savjet onome tko ima političku moć kako će postupati, dakle, onima koji imaju moć delegiranu od birača.

Kako će onda konkretno postupiti izvršna vlast i njezina tijela represije u Kninu 5. kolovoza?

– Ja to ne mogu ni naslutiti. Ono što mogu pretpostaviti jest da će se vlasti eventualno pokušavati pozvati na Dokument dijaloga kao nekakvu odluku Vijeća, što bi se onda moglo tumačiti kao „alibi“, ali to je stvar prosudbe. Vlast svoje odluke donosi neovisno o savjetodavnim tijelima. Isto tako, ona mora snositi odgovornost za svoje odluke. Nije odgovornost na 17 ljudi koji su tamo sjedili i koji nemaju nikakav demokratski mandat za bilo kakve obvezujuće odluke!

Navodno se upravo išlo s prebacivanjem loptice na sudsku vlast kako se ne bi upuštalo u novu zakonsku regulativu. Mi smo ionako preregulirani u ovoj tematici.

– Naravno da je sve to preregulirano i da je to posljedica naslijeđa onog bivšeg totalitarnog sustava. To je notorna činjenica. Ipak, strano mi je nagađati što iza čega stoji, “čitati tuđe misli“ kako je radila politička policija u komunizmu, pa se ne bih upuštao u takav posao.

Je li sada zabetonirana legalna uporaba petokrake za jedno duže vrijeme?

– Čujte, petokraka nikada nije bila dovedena u pitanje. Ona je dio tog utemeljiteljskog mita sadašnjeg vladajućeg sloja u Hrvatskoj. Ona je njihov simbol, koliko god to oni predstavljali na ovaj ili onaj način. Na Vijeću je to čak i prvi put dovedeno u pitanje. Prvi put se progovorilo o tome. U onom prvom dijelu dokumenta se eksplicitno govori o tomu da je taj poredak iz kojega oni i danas izvode svoj legitimitet bio totalitarni. Što će to u budućnosti značiti, tko će se na koji dio pozivati, vidjet ćemo.

U jednom tjedniku je ovaj tjedan izišao tekst u kojemu se oni koji su bili za ova rješenja nazivaju „ustavobranitelji“, a druga strana je dehumanizirana, pa smo proglašeni nekakvim „pobunjenicima“, odnosno nekakvim „ustašonostalgičarima“. Mi nismo, dakle, ljudi. To vam je stara komunistička taktika: svi koji nisu na našoj strani su neljudi! Pa se zbog toga prema „antifašističkoj“ logici mogu i ubiti, kako je to jasno i eksplicirano u dobro poznatom pokliču “Smrt fašizmu, sloboda narodu“.

Je li Jasna Omejec inzistirala da se ne ide u zabranu petokrake i upozoravala da bi to moglo dovesti do kolapsa hrvatskog društva?

– Da, to je istina. Čuo sam to iz njezinih usta najmanje dva puta. Sjedio sam u nekim prigodama pored nje i to sam doslovno čuo. Ja se potpuno slažem s gospođom Omejec u jednoj kvalifikaciji: dovođenje u pitanje petokrake jest znak jedne vrsti kolapsa, no tu je riječ o kraju tog utemeljiteljskog mita. To, međutim, ne remeti hrvatsko društvo, to remeti poziciju skupine u društvu čije interese gospođa brani i kako se čini zastupa.

Je li, s druge strane, konkretno od profesora Tanjića bilo prijedloga da i NDH uđe u izvorišne osnove Ustava?

– Niti slučajno, ni od gospodina Tanjića ni od bilo koga drugog. Pronošenje takvih glasina mogu tumačiti i kao još jedan pokušaj dehumanizacije onih koji drugačije misle i zastupaju drugačija stajališta. Te izvorišne osnove Ustava nastale su, inače, onog trenutka kada je trebalo pretvoriti SR Hrvatsku u nacionalnu državu u postojećim granicama. Gotovo svi smo se složili da su te izvorišne osnove nešto što je passe, nešto što je vrijeme pregazilo. To je tekst koji nema onu nomotetsku dimenziju, on ništa ne normira.

Što bi po vama trebalo stajati u tom dijelu Ustava?

– Pa ne treba ništa stajati. To je nepotrebno, jer je Ustav pravni akt koji regulira temeljna pitanja i način funkcioniranja jedne države. Taj je tekst trebao u onim okolnostima u kojima je postojala opasnost od stvaranja nacionalne države na nacionalnom teritoriju, a to bi bio način legaliziranja osvajačkoga rata koji je poveo Slobodan Milošević. To je bila poanta, time se potvrđivalo ono što je rečeno u nalazima Badinterove komisije da stare socijalističke postaju granicama novih država. To je svrha “izvorišnih osnova“, a ne uspostavljanje kontinuiteta u političkom i društvenom smislu. Kako ćete uspostaviti kontinuitet kada se odbacuje komunizam?!

Jesmo li nakon svega došli do apsurda, odnosno da je rad Vijeća koji je trebao dovesti do neke vrste pomirenja samo uzburkao duhove i potaknuo nove ideološke ratove u Hrvatskoj?

– Ja ne mislim da je to tako. Te su rasprave žestoke, one se pojavljuju na onoj razini šireg društva gdje ljudi nisu u stanju ili zainteresirani artikulirati na sofisticiran način svoje argumente, i tu se onda pojavljuje prosvjed protiv te “antifašističke“ ideologije kroz pozivanje na ono što je suprotno. Ipak mislim da smo mi dali dobar doprinos uspostavi dijaloga, ali je vjerojatno na drugoj strani prevagnulo shvaćanje poput Goldsteinovog da je to utakmica basketa, ili neki još jasniji oblik natjecanja ili čak i sukoba, pa da treba pobijediti. Tu nema pobjede. Računati u takvim kategorijama značilo bi da ljudi s kojima se ne slažete i koje ste “pobijedili“ i ne postoje ili ih se, kao što sam ranije rekao, može u krajnjoj konzekvenci kao “ne-ljude“ fizički ukloniti kako ne bi remetili iluziju “jedinstva”.

Varivode nisu isto što i Huda jama

Je li bilo pokušaja da se u dokumentu Vijeća navedu i hrvatski zločini iz Domovinskog rata?

– Da. To je meni bilo grozno. Uspoređivati zločine totalitarnog režima koji su planirani, koji su organizirano provođeni, i dovoditi ih u istu ravan s onim što se, recimo, dogodilo u Varivodama, to vam je isto kao kada biste rekli da su Varivode isto što i Huda jama ili pak Srebrenica. Na oba mjesta su ljudi u stotinama ili tisućama planski, organizirano poubijani, a ovo je pojedinačni zločin. Je li država dobro reagirala, je li napravila sve što je trebala, pa to je drugi par rukava. Ali ne možete tvrditi da su zločini nakon “Oluje” dio sustava, dio plana masovnih likvidacija koji je postojao na razini državne organizacije. Međutim, onome što su radili komunisti, pa i oni presvučeni u srpske nacionaliste 90-ih godina, ne može se zanijekati takva narav. Meni se često čini kako u Hrvatskoj postoji uvjerenje da živimo u svijetu Harryja Pottera, da čarobnim štapićem možete promijeniti stvari, pa kad netko utemeljeno dokaže da su komunisti pobili minimum 200 tisuća ljudi, potegnete taj štapić i ta brojka ubijenih nestane.

Tko je gurao ovo rješenje za zločinima iz posljednjeg rata? Jasna Omejec ili netko drugi?

– To je bilo u njezinom tekstu, ali je bilo puno glasova da se to makne.

I s jedne i s druge ideološke strane?

– Sigurno. Procjena kako je to nešto posve neumjesno nije bila ograničena.

Zoran Šagolj / Spektar

MI ŽELIMO SAMO ISTINU PA KAKVA GOD ONA BILA!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati