Connect with us

Komentar

Miroslav Tuđman: Očigledno je da ova Vlada nije spremna za izbjeglički val

Objavljeno

on

Suprotno uvjeravanjima ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i premijera Zorana Milanovića da je Hrvatska spremna za izbjeglički val, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman u razgovoru za portal Direktno.hr istaknuo je kako to očigledno nije istina.

[ad id=”68099″]

”Milanović je rekao da nema strategije, jer je nema ni Europa. Sada je problem u tome da da vladajuća garnitura nema samosvijesti da je članica EU i NATO-a. Premijer ne može reći da Europa nema rješenje za problem koji je pred hrvatskim vratima. Vlada mora biti aktivna u kreiranju rješenja. Međutim, ova Vlada za to nije ni sposobna, niti razumije, a niti je spremna za takvo nešto”, istaknuo je Tuđman.

Međutim, upozorio je kako se ne radi  samo o hrvatskom problemu već i europskom, odnosno, problemu Vijeća sigurnosti i UN-a. Svakako, radi se o problemu koji će imati dalekosežne posljedice.

”Zapravo, postoje dva problema. Jedan je humanitarni, ljudski, u smislu pomaganja ljudima i taj problem se može riješiti. Drugi je dugoročni problem naseljavanja. Može li se on riješiti i pod kojim kriterijima, pretpostavlja promjenu pravila međunarodnih postojećih političkih i zakonskih normi”, rekao je Tuđman.

Kao primjer istaknuo je problem s izbjeglicama u Mađarskoj.

 ”Ta zemlja se ponaša po postojećim pravilima. Ako izbjeglice ne daju podatke, druge zemlje ih mogu vratiti od kuda su one došle, a to je Mađarska.  EU je sama nametnula to pravilo i te stvari treba redefinirati na drugi način”, upozorio je predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Problem useljavanja, dodao je Tuđman, dugoročno je vezan s tim da Europa odumire. ”Europi nedostaje radne snage, pitanje je kako će to riješiti. To nije pitanje samo jedne zemlje, nego cijele Europe”, rekao je Tuđman.

Mišljenja je kako će pritisci biti sve veći.

”Ne zna se točno mogu li se izbjeglice naseljavati gdje žele ili će za to postojati kriteriji. Nadalje, koji god kriterij se bude uvažio, moguće je da se istakne kao diskriminacija. Međutim, neka pravila trebaju postojati”, zaključio je Tuđman.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR