Pratite nas

Komentar

Miroslav Tuđman: Presuda dokida stare i još uvijek prisutne velikosrpske pretenzije

Objavljeno

na

HDZ je opet najjača stranka u Hrvatskoj i opravdano očekujemo da će sa svojom koalicijom pobijediti na parlamentarnim izborima najkasnije krajem godine, rekao je Tuđman

Saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman  izjavio je za ljubljansko »Delo« da presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) koji je odbio hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid i srbijansku kontratužbu jest razočaravajuća za hrvatsku javnost, ali da ona istodobno donosi »povijesno otrežnjenje« i dokida stare i još uvijek prisutne velikosrpske pretenzije.

»Jedna od povijesnih posljedica te presude je da će dvije države sve odnose regulirati s pozicije državnih interesa. U dugoročnom smislu radi se i o povijesnom otrežnjenju – presuda stavlja točku na i na srpske mitove i nadnacionalne, jugoslavenske ideologije. Konačno, i granica velikosrpskih ambicija zauvijek je zacrtana na Dunavu i ne može više prijeći na hrvatsku stranu«, kazao je Tuđman u opširnom razgovoru za vodeći slovenski list u kojemu je najviše govorio o političkoj i društvenoj situaciji u Hrvatskoj, te očekivanju svoje stranke od slijedećih parlamentarnih izbora.

HDZ je opet najjača stranka u Hrvatskoj i opravdano očekujemo da će sa svojom koalicijom pobijediti na parlamentarnim izborima najkasnije krajem godine, rekao je Tuđman, dodavši da više od tisuću ljudi radi na planovima i programu koji se sprema za vrijeme nakon što se formira nova vlada.

Pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima donosi nadu u bolju budućnost Hrvatske, rekao je Tuđman, dodavši da se njena politička filozofija vrlo razlikuje od one Stipe Mesića i Ive Josipovića, te da je Hrvatska »umorna od kriminalnih postupaka nekih parlamentarnih stranaka s Pantovčaka čemu smo svjedočili zadnjih 15 godina«.

Već i sama najava partnerskih i normalnih, konkurentskih odnosa donosi velik napredak zbog čega možemo očekivati rješavanje zapletenih gospodarskih i političkih teškoća, ocjena je Tuđmana.

On je u razgovoru kritički govorio i o vanjskoj politici sadašnje vlade za koju smatra da previše inzistira na regionalnoj suradnji sa zemljama na području bivše Jugoslavije, zanemarujući EU i srednjeeuropsko susjedstvo, te o »jugonostalgiji«, a to sve po njegovim riječima predstavlja »balast koji onemogućava gospodarski i društveni razvoj Hrvatske«.

Tuđman kaže da se sadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić više angažira na suradnji s Beogradom nego s EU-om, a da je Hrvatska kao srednjeeuropska i sredozemna država, pa treba više jačati suradnju sa državama kao što su Italija, Slovenjija, Austrija i Madžarska, a ne pristajati na situiranja u balkansku regiju.

No, HDZ se ne boji nikakve nove Jugoslavije koju se ne može obnoviti, a Hrvatska mora imati dobre odnose sa susjedima, te konkurirati i dokazivati se na europskom tržištu sa drugim članicama.

Pri uspostavljanju društvenih i političkih standarda Hrvatskoj mora biti uzor Europa, a ne tzv. regija, kazao je u razgovoru za »Delo« Miroslav Tuđman, a komentirao je i pitanje granice na moru između Slovenije, što će riješiti međunarodna arbitraža.

Određivanje morske granice neće ugroziti pravo pristupa Slovenije otvorenim vodama i to je pitanje pogrešno povezivati sa sudbinom slovenske luke Kopar i njenim odnosom s riječkom lukom, kazao je Tuđman.

Po njegovim riječima samo pet posto tereta koji u Europu dolazi kroz Sueski kanal završi u jadranskim lukama, pa bi zapravo strateški cilj Hrvatske i Slovenije u tom pogledu trebao biti isti – da Rijeka i Koper privuku što više tereta koji je namijenjen u srednjeeuropske zemlje, a koje prirodno gravitiraju prema Jadranskom moru.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Dok god bi u Srbiji birali obuću predsjednici, prijateljstvo je iluzija

Objavljeno

na

Objavio

Utjecajni mediji u Srbiji koje, nije tajna, nadzire svemoćni Aleksandar Vučić, prepoznali su da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Koloni sjećanja u Vukovaru ove godine nosila “ustaške” čizme, tzv. zenge, i time zasigurno neželjeno puno poradili na njezinoj popularnosti u Hrvatskoj.

Oni bolje informirani Hrvati, naravno, shvatili su odmah simboliku tog predsjedničina stajlinga, no većina Hrvata, pogotovo onih mlađih, ne bi bez ove “pomoći” iz Srbije prepoznala značenje žutih Borovo čizama iz Vukovara iz 1991. Sada će moći saznati da je riječ o robusnim, uzgred muškim, gležnjačama, koje smo tada nazivali “kanađanke”, jer su rađene za kanadsko tržište i jako su podsjećale na svjetski hit Timberland, piše Davor Ivanković/VL

Kako su hrvatski branitelji u Vukovaru oskudijevali u svemu, pa i vojničkoj obući, netko se sjetio i podijelio im te žute čizme i time proizveo ovu legendu. Popularnost im je zajamčena i zbog toga što su i najpoznatiji vukovarski razarači tenkova nosili iste čizme pa su ih vojnici JNA iz Srbije i pobunjeni lokalni četnici jako dobro zapamtili. Nažalost, nakon okupacije Vukovara priča o žutim čizmama poprimila je tragičan ton jer su one koji su ih nosili i prilikom zarobljavanja ili predaje izdvajali iz kolone i potom likvidirali. Tragikomično je da i nakon 26 godina u Srbiji na te čizme i dalje gledaju kao na ustaške i jedina je razlika u tome što sada ne mogu one koji ih nose likvidirati bez suđenja. Takve poruke iz Srbije, naravno, i dalje raspršuje iluzije o normalizaciji i građenju kakvog-takvog prijateljstva između Hrvatske i Srbije. Ne može biti prijateljstva dok bi se u Srbiji brinuli o stajlingu hrvatske predsjednice i dok bi joj oni birali što će nositi u Vukovaru.

Pri tome je hrvatska predsjednica, naravno, izborom da za Kolonu sjećanja obuje znamenite zenge znala da će to izazvati pozornost, no svakako da nije očekivala da će je zbog toga Vučićevi mediji u Srbiji proglasiti ustašicom. Vjerojatno bi je, da nije bilo ovakve reakcije iz Srbije, u Hrvatskoj neki i kritizirali zbog populističkog čina, no ovako to uglavnom sada neće činiti i odustat će od toga iz čistog hrvatskog inata. Koji se u Hrvatskoj uvijek probudi kad nas iz Srbije ovako glupo napadaju. Stariji Hrvati pamte te optužbe iz Beograda tijekom Domovinskog rata o “pijanim i drogiranim ustašama koji ručne bombe bacaju 300 metara daleko”. Pamte ta i slična pripisivanja nadnaravnih sposobnosti Hrvatima-ustašama. A nisu te ručne bombe tako daleko letjele zato što su “ustaše” bili drogirani, nego zato što su onako nenaoružani morali smisliti mehanički dodatak na puški koji je omogućio lansiranje ručnih bombi na toliku daljinu. Kao što su od bojlera radili bombe i potom ih bacali iz poljoprivrednih aviona na okupatorske snage. Takvim pričama o pijanim ustašama i žutim čizmama Beograd je sam stvarao mitove koji su u konačnici i rezultirali time da su od Hrvata izgubili rat. Nevjerojatno je da moćni srbijanski mediji i dalje njeguju te mitove.

Kada su predsjednicu u Vukovaru novinari pitali zašto je obula zenge, ona je rekla da time “želi poručiti kako su Vukovaru potrebna radna mjesta za bolju budućnost”. Taj odgovor, naravno, bio je “plenkovićevski” i diplomatski. Grabar-Kitarović sigurno nije tako obuvena u Vukovar došla kao manekenka Borova, nego stoga što jako dobro zna mnogi Hrvati odmah prepoznati simboliku i da će na predsjednicu biti ponosni jer da je prava Hrvatica. Time se ona odmah istaknula u društvu troje predsjednika, premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i predsjednice Republike, koji su zajedno koračali u Koloni sjećanja. Reakcija iz Srbije kasnije je postigla i to da i za Plenkovića i Jandrokovića potpuno padne medijski interes. I, ako joj je to bio cilj, predsjednica ga je i postigla. Što se službenog Beograda tiče, njima ustvari ne smetaju predsjedničine zenge, nego ponavljanje njezina stava kako će “puno vode proteći Dunavom prije nego što Hrvatska i Srbija budu mogle govoriti da su prijateljske države”. Ono što mi vidimo kao glavnu poruku, koju bi i u Beogradu trebali shvatiti, jest da će Kolona sjećanja u Vukovaru trajati dokle god i Dunav bude tekao, piše Davor Ivanković/VL

Predsjednica objasnila zašto je u Kolonu sjećanja došla u žutim ‘zengama’

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Dragan Čović: Da nije bilo Herceg Bosne Hrvati ne bi opstali u BiH

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i hrvatski član državnoga vrha, izjavio je u subotu u Mostaru da su utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne na današnji dan 1991. Hrvati osigurali opstanak u BiH te je poručio kako će se razočarati oni koji očekuju da će Haaški tribunal pravomoćnom presudom šestorici dužnosnika Herceg Bosne kriminalizirati sve Hrvate.

“Da nije bilo toga (Herceg Bosne) teško da bi bilo hrvatskog naroda. Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti da donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, rekao je Čović u izjavi za medije.

On je sa čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, te predstavnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosne položio vijence i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. Hrvatska zajednica Herceg Bosne je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”, rekao je Čović.

Upitan što očekuje od drugostupanjske presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne, Čović je kazao kako se radi o časnim ljudima koji osobno nisu počinili nijedan zločin ili udruženi zločinački pothvat.

Izrazio je očekivanje kako će u sudskom pravorijeku biti uklonjeni navodi o kolektivnoj krivnji bh. Hrvata. “Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze sa hrvatskim narodom, no bit će razočarani”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari