Connect with us

Komentar

Miroslav Tuđman: Presuda dokida stare i još uvijek prisutne velikosrpske pretenzije

Objavljeno

-

HDZ je opet najjača stranka u Hrvatskoj i opravdano očekujemo da će sa svojom koalicijom pobijediti na parlamentarnim izborima najkasnije krajem godine, rekao je Tuđman

Saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman  izjavio je za ljubljansko »Delo« da presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) koji je odbio hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid i srbijansku kontratužbu jest razočaravajuća za hrvatsku javnost, ali da ona istodobno donosi »povijesno otrežnjenje« i dokida stare i još uvijek prisutne velikosrpske pretenzije.

»Jedna od povijesnih posljedica te presude je da će dvije države sve odnose regulirati s pozicije državnih interesa. U dugoročnom smislu radi se i o povijesnom otrežnjenju – presuda stavlja točku na i na srpske mitove i nadnacionalne, jugoslavenske ideologije. Konačno, i granica velikosrpskih ambicija zauvijek je zacrtana na Dunavu i ne može više prijeći na hrvatsku stranu«, kazao je Tuđman u opširnom razgovoru za vodeći slovenski list u kojemu je najviše govorio o političkoj i društvenoj situaciji u Hrvatskoj, te očekivanju svoje stranke od slijedećih parlamentarnih izbora.

HDZ je opet najjača stranka u Hrvatskoj i opravdano očekujemo da će sa svojom koalicijom pobijediti na parlamentarnim izborima najkasnije krajem godine, rekao je Tuđman, dodavši da više od tisuću ljudi radi na planovima i programu koji se sprema za vrijeme nakon što se formira nova vlada.

Pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima donosi nadu u bolju budućnost Hrvatske, rekao je Tuđman, dodavši da se njena politička filozofija vrlo razlikuje od one Stipe Mesića i Ive Josipovića, te da je Hrvatska »umorna od kriminalnih postupaka nekih parlamentarnih stranaka s Pantovčaka čemu smo svjedočili zadnjih 15 godina«.

Već i sama najava partnerskih i normalnih, konkurentskih odnosa donosi velik napredak zbog čega možemo očekivati rješavanje zapletenih gospodarskih i političkih teškoća, ocjena je Tuđmana.

On je u razgovoru kritički govorio i o vanjskoj politici sadašnje vlade za koju smatra da previše inzistira na regionalnoj suradnji sa zemljama na području bivše Jugoslavije, zanemarujući EU i srednjeeuropsko susjedstvo, te o »jugonostalgiji«, a to sve po njegovim riječima predstavlja »balast koji onemogućava gospodarski i društveni razvoj Hrvatske«.

Tuđman kaže da se sadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić više angažira na suradnji s Beogradom nego s EU-om, a da je Hrvatska kao srednjeeuropska i sredozemna država, pa treba više jačati suradnju sa državama kao što su Italija, Slovenjija, Austrija i Madžarska, a ne pristajati na situiranja u balkansku regiju.

No, HDZ se ne boji nikakve nove Jugoslavije koju se ne može obnoviti, a Hrvatska mora imati dobre odnose sa susjedima, te konkurirati i dokazivati se na europskom tržištu sa drugim članicama.

Pri uspostavljanju društvenih i političkih standarda Hrvatskoj mora biti uzor Europa, a ne tzv. regija, kazao je u razgovoru za »Delo« Miroslav Tuđman, a komentirao je i pitanje granice na moru između Slovenije, što će riješiti međunarodna arbitraža.

Određivanje morske granice neće ugroziti pravo pristupa Slovenije otvorenim vodama i to je pitanje pogrešno povezivati sa sudbinom slovenske luke Kopar i njenim odnosom s riječkom lukom, kazao je Tuđman.

Po njegovim riječima samo pet posto tereta koji u Europu dolazi kroz Sueski kanal završi u jadranskim lukama, pa bi zapravo strateški cilj Hrvatske i Slovenije u tom pogledu trebao biti isti – da Rijeka i Koper privuku što više tereta koji je namijenjen u srednjeeuropske zemlje, a koje prirodno gravitiraju prema Jadranskom moru.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari