Pratite nas

Politika

Miroslav Tuđman: U velikim strankama kao što je HDZ realno je da postoji raspon u stajalištima

Objavljeno

na

Foto: MORH / J. Kopi

“HDZ je velika, središnja stranka koja je uvijek u sebi imala i lijevu i desnu opciju, lepezu stajališta. Očigledno je da danas u njoj postoji određeni stupanj nezadovoljstva, koji se može najbolje riješiti tako da sve te opcije ili frakcije imaju svoje predstavnike u vrhu stranke”, kaže u velikome intervjuu Globusu u povodu izbora u vladajućoj stranci prof. dr. Miroslav Tuđman, HDZ-ov saborski zastupnik.

Sin prvoga hrvatskog predsjednika i osnivača HDZ-a proteklih je dana privukao pozornost odlukom da svoju potporu dade obama, međusobno oštro suprotstavljenim, taborima – i Plenkovićevu timu s programom Odvažno za Hrvatsku i Kovač-Stier-Penavinoj Opciji za promjene.

Dok je njegov mlađi brat Stjepan javno podržao protivnike Andreja Plenkovića u utrci za novog šefa HDZ-a, Miroslav Tuđman je oprezniji. 
”Namjerno se nisam opredjeljivao upravo zato da ne podgrijavam razlike. Nisam zagovornik logike ili-ili unutar stranke čiji članovi dijele isti svjetonazor i zajedničke vrijednosti”, objašnjava Tuđman.

Kako će, po njegovu mišljenju, funkcionirati HDZ-ovo vodstvo nakon ovih sukoba i zašto se u stranci otvoreno ne prizna da su posrijedi frakcijska razilaženja? 
”Može se govoriti o frakcijama, i to samo po sebi nije ništa negativno”, smatra Tuđaman i podsjeća na dramatičnu epizodu iz prve polovice 90-ih, kad su se dvojica moćnih HDZ-ovih dužnosnika, Stjepan Mesić i Josip Manolić, pobunili protiv šefa stranke Franje Tuđmana i njegove politike. “Njima dvojici, koji su doveli gotovo do raskola u HDZ-u, predsjednik Tuđman ponudio je da budu legalna frakcija unutar HDZ-a. Oni to nisu prihvatili.”

Je li sazrelo vrijeme da se u HDZ-u potpuno i formalno legaliziraju frakcije, jer njihovo postojanje više nije moguće nijekati?

“Neke velike stranke u Europi imaju statutarno definirano kako frakcije mogu djelovati. U velikim strankama kao što je HDZ realno je da postoji raspon u stajalištima”, smatra Tuđman i napominje: “Čak nije nužno da se frakcije polariziraju po svim pitanjima i unaprijed predvidljivoj logici. Frakcije mogu nastati na razlikama od jednog do drugog pitanja.”

HDZ-u treba izbalansiran sastav vodstva stranke, trebaju mu zastupnici različitih mišljenja, ne samo u Predsjedništvu nego i u Nacionalnom odboru, kaže Tuđman, koji je uvjeren da takav pluralizam ne može štetiti, nego, naprotiv, pomoći stranci.

“Smatram da svakome treba dati šansu da u HDZ-u dobije poziciju ovisno o tome koliku snagu ima iza sebe. Stranka nema nikakve koristi ako se te razlike priguše ili prebrišu.”

Na pitanje jesu li i na njega vršili pritisak da se opredijeli za jednu ili za drugu stranu u HDZ-u Tuđman odgovara:
”Imam dovoljno iskustva i prestar sam da bi bilo tko mogao ili želio vršiti pritisak na mene. Iskreno, mislim da se s tim pričama o pritiscima pretjeruje.”

U intervju Miroslav Tuđman, između ostaloga, govori o suverenističkom pokretu u Hrvatskoj i obrazlaže zašto smatra da njegovi vođe ne mogu ponuditi nikakavo rješenje za zaštitu i unapređenje nacionalnih interesa; iznosi oštru kritiku na račun novoga predsjednika Republike Zorana Milanovića i njegova patriotizma; otkriva što je predsjednik Tuđman mislio kad je za rekao: “I ja bih bio socijaldemokrat”…

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Branko Bačić: Nove mjere u četvrtak na Vladi, brinemo o radnim mjestima i likvidnosti

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u utorak da će novi set Vladinih mjera za spas gospodarstva u četvrtak biti predstavljene na sjednici Vlade, a usmjerni su i dalje na očuvanje radnim mjesta i likvidnosti poduzetnika pogođenih pandemijom koronavirusa.

“U grubim crtama upoznali smo se s novim setom mjera koje će u četvrtak biti na Vladi, i s kojima će se ići dalje u olakšanje poslovanja poduzetnika, i brige za očuvanjem svakog radnog mjesta te kako bi se poboljšala likvidnost poduzetnika kojima je ova kriza otežala poslovanje”, rekao je Bačić novinarima nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima.

Govoreći o prethodno donesenim mjerama, Bačić je kazao da je oko 60.000 poduzetnika podnijelo zahtjev za isplatom minimalnih plaća, kod kojih je zaposleno oko 330.000 radnika te da je preko 30.000 poduzetnika zatražilo odgodu plaćanja poreza i dohotka.

Govorilo se i o aktivnošću banaka te njihovim moratorijima na kredite poduzetnika i građana.

“Još uvijek ne znamo koliko će trajati kriza, vrlo je važno da se i Vlada i Hrvatska znaju postaviti kako i na koji način iz ove krize izvući pouku, i kako i na koji način krenuti dalje u gospodarskom razvoju Hrvatske, oslanjajući se na snage u Hrvatskoj”, naglasio je Bačić.

O detaljima Bačić nije htio precizirati. “Pričekajmo do četvrtka, kada će na Vladi hrvatska javnost biti upoznata sa svim mjerama”, dodao je.

“Ne bih unaprijed htio reći nešto što će tijekom ova dva dana bit definirano. Još uvijek se rade projekcije u financijskom smislu, što to znači za likvidnost državnog proračuna, bilo je riječi i o načinu održavanja likvidnosti državnog proračuna s obzirom na smanjenje prihoda u proračunu Hrvatske, pa nas je premijer upoznao s načinom održavanja”, zaključio je Bačić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

SDP predlaže jednogodišnji moratorij na otplatu kredita

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnici SDP-a Peđa Grbin i Boris Lalovac predstavili su u utorak Prijedlog zakona o moratoriju na kreditne obveze dužnika kojim bi se, zbog epidemije koronavirusa, na godinu dana građanima i poduzetnicima obustavilo plaćanje kredita, a ne bi tekla ni kamata.

“Nakon što završi epidemija virusa, fokus će biti na borbi za gospodarstvo i kako građanima olakšati da financijski izdrže ovu godinu. Zato mi, umjesto da dužnici ovise o dobroj volji Vlade i banaka, predlažemo zakon o moratoriju na kreditne obveze dužnika na rok od godine dana”, poručio je Lalovac na konferenciji za novinare. Podsjetio je na krizu sa švicarskim frankom u kojoj je SDP-ova Vlada donijela zakon kojim su se na sličan način riješile dužnikove obaveze, zamrznuvši tečaj na godinu dana, iako su bankari govorili da bi dva do tri mjeseca bilo dovoljno.

Danas također slušamo da će dva do tri mjeseca biti dovoljno za rješavanje problema, međutim, mi smatramo da to treba biti zakonsko rješenje, da ne smije biti riječ o nečijoj dobroj volji ili milosti nekoga da dužnika uvrsti ili ne uvrsti u određenu kategoriju, pojasnio je Lalovac. Dodao je da kreditna zaduženost građana visoka, na što upozorava već godinu dana, i iznosi 110 milijardi kuna od čega su 53 gotovinski, a 57 milijardi stambeni krediti.

‘Tri mjeseca neće biti dovoljno’

“Ako se u narednim mjesecima očekuje vrlo visoka nezaposlenost i zaustavljanje svih gospodarskih aktivnosti, mislimo da tri mjeseca neće biti dovoljno, a građani će osjećati određeni pritisak kako će dalje otplaćivati svoje kreditne obaveze. Kako ne bi nastao stampedo i negativan psihički moment, vrlo važno je reći – ‘građani, imate godinu dana moratorija na kreditne obveze’. Nije riječ o otpisu nego o odgodi”, kazao je.

Napomenuo je da se financijskom sektoru neće ništa dogoditi nego će, štoviše, imati poboljšanu naplatu, što smo, kazao je, pokazali i konverzijom švicarskog franka. Istaknuo je da će sve ono što ide u korist građana u konačnici biti dobro i za banke. Građanima treba dati mir jer ova kriza neće trajati samo tri mjeseca, možda zdravstvena hoće, ali gospodarski će biti puno duža, upozorio je Lalovac.

I Grbin je istaknuo da je riječ o mjeri koja se mora donijeti zakonom i biti jednaka za sve hrvatske građane i poduzetnike. Najava mjera Hrvatske udruge banaka nije jednaka za sve jer oni definiraju kategorije dužnika koji bi mogli koristiti mjeru, rekao je Grbin. Odgoda otplate po ovom prijedlogu ne bi bila obavezna jer oni građani koji smatraju da im nije potrebna i imaju stabilne prihode i žele otplatiti kredit što prije neće je morati koristiti.

Mjera dobra za građane poduzetnike, državu, ali i banke

No, istaknuo je, za sve one koji će mjeru koristiti predvidjeli smo da se kredit godinu dana ne vraća i u tom razdoblju ne teku kamate na kredit, a kada se kredit po isteku godine dana počne vraćati, nastavlja se vraćati točno u onoj fazi, iznosu, obliku i ratama kao što bi bilo da odgode nije bilo. Grbin je ocijenio da će, ne uvede li se ova mjera, veliki broj kredita postati nenaplativ te ustvrdio da je ona dobra za građane poduzetnike, državu, ali i banke.

Kritizrao je Vladu da ne donosi konkretne mjere za saniranje krize jer, kaže, u dnevnom redu Sabora ovaj tjedan pet je zakona, od kojih samo jedan ima tek polovičnu vezu s ovom krizom te pozvao Vladu “da se zbroji, počne raditi svoj posao i slati mjere”.

Lalovac je apelirao na Hrvatsku narodnu banku da svaka dva tjedna izvještava koliko se novaca iz poslovnih banaka ‘upumpalo’ u likvidnost gospodarstva, odnosno, prema tvrtkama, upozorivši na posljedice za gospodarstvo ako firme prestanu plaćati jedna drugoj. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari