Pratite nas

Hrvatska

Miroslav Tuđman: VRO Maslenica ’93 bila je poruka da Hrvatska ne može trpjeti neizvršavanje zadaća UNPROFOR-a

Objavljeno

na

Sudionici svečanog obilježavanja 25. obljetnice vojnoredarstvene operacije “Maslenica ’93” u ponedjeljak poslijepodne su na zadarskoj Rivi obišli izložbu naoružanja i opreme Oružanih snaga Republike Hrvatske, a tom je prigodom skupina helikoptera “Pilatus” nekoliko puta nadlijetala prostor iznad Rive.

U vrijeme dok je mimohod ratnih postrojbi sa 188 zastava prelazio Gradski most u Zadru iznad tog mosta su svečani prelet obavila tri helikoptera Kiowa Warrior.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov je tijekom obilaska izložbe naoružanja i opreme na zadarskoj Rivi istaknuo kako i ta izložba pokazuje da se Hrvatska vojska modernizira i razvija.

“Vojno redarstvenom operacijom ‘Maslenica ’93” pokazali smo neprijatelju što ga čeka u našim osloboditeljskim akcijama koje su uslijedile, a našem smo narodu i političkom vodstvu pokazali da imaju vojsku na koju mogu računati i koja je spremna izvršiti zadaće koje joj se dodijele,” kazao je general Šundov. I međunarodnoj zajednici “koja je na nas gledala malo s podsmjehom” operacijom “Maslenica ’93” pokazali smo da smo organizirana vojska, kazao je.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je za obilaska izložbe izjavio kako je u strateškom smislu operacija “Maslenica ’93” bila prekretnica u Domovinskom ratu jer je njom spojen sjever i jug Hrvatske. Tom operacijom smo dali našem tadašnjem političkom vodstvu na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom “snažnu polugu u jačanju naše političke pozicija na međunarodnoj sceni,” a svim hrvatskim braniteljima i cijelom hrvatskom narodu “osnažili smo vjeru u pobjednički karakter Hrvatske vojske,” istaknuo je.

Ministar unutarnjih polova Davor Božinović je rekao kako je opracija “Maslenica ’93” bila prekretnica i u moralu hrvatskih ljudi. “Tad smo svi shvatili kako su u zajedništvu Hrvatska vojska i hrvatska policija bili nezaustavljivi na putu oslobađanja naše domovine,” rekao je Božinović.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je istaknuo kako je ponosan na ulogu policije u Domovinskom ratu, u koji se uključila od početka. “Zajedništvo vojske i policije u operaciji ‘Maslenica ’93’ doprinijelo je prekretnici za sljedeće, Bljesak i Oluju,” kazao je Milina.

Saborski zastupnik Miroslav Tuđman je istaknuo kako je operacija “Maslenica ’93” bila poruka da Hrvatska ne može trpjeti “neizvršavanje zadaća UNPROFOR-a.”
“UNPROFOR je imao zadaću razoružati i demilitarizirati okupirana područja Hrvatske i omogućiti mir i povratak prognanika. No, to se nije dogodilo te je onda Hrvatska počela s operacijom da prisili pobunjene Srbe ali i međunarodnu zajednicu da se drži ugovora koji su potpisani prilikom dolaska UNPROFOR-a,” rekao je Tuđman.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Sindikat policije Hrvatske obilježio 20. obljetnicu osnutka

Objavljeno

na

Objavio

Sindikat policije Hrvatske (SPH) svečanom je akademijom obilježio 20. godišnjica osnutka, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović složio se kako su plaće policajaca premale te je najavio daljnje napore Ministarstva po pitanju povećanja plaća i opremanja policajaca.

Božinović je, kako se navodi u nedjelju u priopćenju SPH, naglasio i kako je Sindikat prepoznat kao najbrojniji i najjači sindikat državnih službi i to ne samo od Ministarstva već i od mnogih drugih ministarstava i Vlade.

Suradnja sa Sindikatom policije Hrvatske iznimno je bitna zbog stvaranja pozitivnog radnog okruženja u Ministarstvu te u tom pogledu podupirem sindikalno stajalište kako je jedino zadovoljan policajac i dobar policajac”,rekao je Božinović.

Tijekom dva desetljeća predanog rada i brige o pravima i interesima policijskih službenika, Sindikat je postao simbol za nepokolebljivo nastojanje da policijski službenici dobiju zaslužena prava, uvjete rada i naknadu za rad kojom će se adekvatno vrednovati posao koji požrtvovno obavljaju, istaknuto je u priopćenju sa svečanosti tog prvog sindikata u okviru MUP-a i prvog sindikata u javnim službama.

U kontinuiranom socijalnom dijalogu s MUP-om

Podsjećaju kako je SPH osnovan je 24. kolovoza 1999. godine u Zagrebu, a bila je to prva neovisna, apolitična interesna udruga zaposlenih u Ministarstvu unutarnjih poslova RH. Na osnivačkoj skupštini za predsjednika sindikata izabran je Dubravko Jagić.

U vrijeme osnivanja SPH nije dočekan sa odobravanjem od strane tadašnje vlasti i ministra unutarnjih poslova, no danas se situacija promijenila te zahvaljujući svom radu i naporima, u kontinuiranom socijalnom dijalogu s MUP-om radi na rješavanju gorućih pitanja hrvatskih policajaca – od plaće do školovanja novih kolega, stoji u priopćenju.

“Položaj policajca nakon rata bio je sve gori, dok se ostatak društva polako vraćao normalnom životu. Dok se zemlja obnavljala, policajci su još uvijek primali izrazito niske plaće, a posebni uvjeti rada nisu se nagrađivali. Politika kao da nam je rekla – u ratu ste nam bili dobri, a sad vas više ne trebamo”, kazao je na svečanosti predsjednik Sindikata Jagić.

Iz SPH-a takođe poručuju kako će ustrajati na vraćanju dostojanstva i sigurnostu hrvatskim policajkama i policajcima, a samim time i hrvatskom narodu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Žuta Lokva: 28. obljetnica pogibije četvorice hrvatskih redarstvenika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

U Žutoj Lokvi je u subotu obilježena 28. obljetnica pogibije četvorice hrvatskih policajaca, a potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tom je prigodom poručio kako je upravo policija u prvim danima rata podnijela najveći teret jer je simbolizirala novonastalu hrvatsku državu.

Još su 1991. i 1992. godine Državnom odvjetništvu podnešene prijave za pogibiju četvorice hrvatskih redarstvenika – Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića, Drage Toljana i Milana Vranića, ali do danas, naglasio je Božinović, nitko nije odgovarao.

“Stradali su obavljajući svoj posao nadzora prometa, kada je na njih iz zasjede krenula rafalna paljba iz dugog rafarnog naoružanja i ručnih raketnih bacača terorista i paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, a sve osobe koje su se dovodile u vezu s ovim strašnim događajem do danas nisu dostupne hrvatskom pravosuđu, te se ne nalaze na teritoriju RH”, rekao je Božinović.

U ophodnji s poginulima bio je i Darko Murat, koji se uspio spasiti i danas svjedoči o tom događaju te je zajedno s obiteljima svojih poginulih suboraca položio vijenac i zapalio svijeće nedaleko od mjesta pogibije, na kojem danas njima u čast stoji kapelica.

Murat je opisao novinarima kako su oni na današnji dan 1991. godine regulirali promet na staroj cesti, tada polukružnom djelu raskrižja te su sjeli u auto. Nisu ni krenuli kada je na njih počela rafalna paljba. Pamti, kaže, već 28 godina krv, lomljavu, guranje po autu, ‘stojadinu’ na kojem je tada još pisalo ‘Milicija’ te je ogorčen što se još uvijek dolazi tamo, a da nitko nije odgovarao, “tim prije što se navodno i zna tko je to učinio“.

Blaževac na misi kritizirao političare

Kapelan Ivan Blaževac je u svojoj propovjedi na misi zadušnici kritizirao političare “koji se dolaze slikati i skupiti političke poene”, a novinare je prozvao jer “nisu 1991. godine izvještavali s takvih mjesta na kojima su ljudi davali svoje živote”.

“Kiša metaka nije vam dala ni da se branite, a pisali ste povijest svojom krvlju, sanjajući slobodu. Tada su novinari i političari govorili o vama sa sigurne udaljenosti, a vaše je stradanje znak povijesti iz koje svi mi moramo učiti, jer slobodu nismo dobili na pladnju, za nju se bilo potrebno krvavo boriti, rekao je kapelan Blaževac obraćajući se pokojnim redarstvenicima.

U ime policajki i policajaca glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević rekla je da su poginuli hrvatski redarstvenici zadužili sve kako se njihova žrtva nikada ne bi zaboravila.

Cvijećem i paljenjem svijeća počast poginulim redarstvenicima odali su i izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja predvođeno Markom Ratkovućem, ličko-senjski župan Darko Milinović te predstavnici gradova, općina i braniteljskih udruga. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari