Pratite nas

Mirsad Kebo traži zaštitu vitalnog interesa hrvatskog naroda?!

Objavljeno

na

Potpredsjednik Vlade Federacije BiH Mirsad Kebo najavio je da će zatražiti zaštitu vitalnog interesa hrvatskog naroda ako ne bude postignuta suglasnost o izboru novog ministra financija FBiH, umjesto Ante Krajine, koga je smijenio predsjednik Federacije Živko Budimir.

[quote]”Vlada FBiH ne može raditi bez Ustavom određenog broja ministara iz reda hrvatskog naroda. To bi dovelo do ozbiljnih političkih posljedica. Moraju biti respektirani svi relevantni politički interesi i političke snage u FBiH”, istaknuo je Kebo i podsjetio da bez njegovog potpisa nijedan prijedlog ne može ići pred Parlament FBiH.[/quote]

Kebo smatra da izbor nasljednika Ante Krajine neće proći lako kako to neki misle, te da će trebati vremena da se smiri situacija u vezi sa smjenom ministra Krajine, tim prije jer je riječ o vrlo osjetljivoj dužnosti i što se tu sudaraju različiti politički i drugi razlozi.

On tvrdi da će Budimirova odluka o smjeni Krajine, u svakom slučaju samo dalje zakomplicirati situaciju u FBiH, zbog toga što toj odluci nisu prethodile političke konzultacije, jer nije riječ ni o kakvom kriminalu ministra financija.

“Iznenađen sam takvom Budimirovom odlukom, kao i izborom ministra koji je smijenjen. Mislim da ni razlozi za smjenu nisu dovoljno snažni da bi to moglo biti protumačeno kao principijelan stav”, rekao je Kebo za “Večernji list”.

On je iznenađen i ponašanjem predsjednika Vlade FBiH Nermina Nikšića koji nije povukao svoj raniji zahtjev za smjenu osam ministara čime je Budimiru omogućio da smijeni Krajinu.

Srna/foto:avaz

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Marijan Knezović: Uz mlade, svijet neće moći ostati gluh

Objavljeno

na

Objavio

Predstavka s potpisima više od 6 000 građana je predana.

Idući korak je informiranje studentske populacije iz cijele EU o najvećem gaženju prava u Europi, degradiranja Hrvata u BiH. Uz mlade, svijet neće moći ostati gluh.

Hvala i Indexu na live prijenosu i medijskom praćenju. Ipak nam je žao njihovog cijenjenog novinara koji je od šoka jer je sve prošlo dostojanstveno i časno zaboravio nadodati jednu nulu kada je pisao o odazivu. Mi studenti mu to nećemo zamjeriti! Poslije kiše dolazi sunce. 

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

 

Velik broj studenata na skupu solidarnosti s Hrvatima u BiH: Zatražili od vlasti jasnu politiku prema Hrvatima u BiH

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari