Connect with us

Najave

Misa zadušnica za sve Zagrepčane žrtve komunističkih zločina 1945. godine

Objavljeno

-

U srijedu 8. svibnja 2024. u župnoj crkvi sv. Jeronima u Zagrebu, Maksimirska cesta 125, u 18,30 sati po prvi puta služit će se sv. Misa zadušnica za sve Zagrepčane koji su, ostavši u Zagrebu, stradali kao žrtve komunističkih zločina 1945. godine.

Izabran je upravo 8. svibnja jer su toga dana počele po zagrebačkim ulicama teći „crvene rijeke krvi“ nedužnih naših sugrađana koji su ostali u gradu misleći da im se ne može ništa dogoditi. A dogodilo im se ono najgore, kao i mnogima koji su se povlačili prema Zapadu!

Prema podacima Ministarstva branitelja računa se da je u tim prvim mjesecima nakon ulaska partizana u Zagreb 8. svibnja 1945. ubijeno preko 10.000 Zagrepčana i ostalih Hrvata koji su se u njemu zatekli (brojni ranjenici po bolnicama itd.). Posmrtni ostaci ubijenih žrtava počivaju u preko 130 masovnih grobnica i jama po Zagrebu i okolici od kojih većina još nije obilježena.

Ovaj dužni spomen našim sugrađanima-žrtvama kao i sv. Misu za njih organizira Hrvatsko žrtvoslovno društvo i srodne udruge. Poziva se u prvom redu rodbina ubijenih Zagrepčana koji ni do danas ne znaju gdje počivaju njihovi najbliži ubijeni 1945.

Za ovaj godišnji spomen našim sugrađanima izabrana je crkva sv. Jeronima u Maksimiru jer je u centru grada i jer se nalazi odmah kraj brojnih još uvijek neobilježenih obližnjih jama i masovnih grobnica kojima je ispunjen park Maksimir, sam Zagreb i njegova okolica.

O žrtvama komunističkih zločina u Zagrebu objavljene su do sada već dvije dokumentirane knjige čije naslove ovdje navodimo:
Milan Marušić: Žrtve komunističkih zlodjela u Zagrebu, svibanj 1945. g. Izdavač: Hrvatsko žrtvoslovno društvo, Zagreb 2001., 318 stranica.
Petar Mamić i Fabijan Dumančić: Jugoslavenski komunistički zločini – strijeljane osobe u Zagrebu 1945. – 1946. Izdavač: Hrvatsko društvo političkih zatvorenika, Zagreb 2022., 446 str.

HRVATSKO ŽRTVOSLOVNO DRUŠTVO

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas