Pratite nas

Reagiranja

Prof. dr. sc. Matko Marušić: Poruka osobama koje vrijeđaju gđu Predsjednicu Republike Hrvatske – Mišad grize, ali po tlih gmiže

Objavljeno

na

Zgranut sam jer mi je uvijek bilo neshvatljivo da se civiliziran čovjek može rugati bilo kojoj ženi zbog izgleda

U naslovu je moja poruka svim neduhovitim, nenadarenim i nepristojnim osobama koje se rugaju hrvatskoj predsjednici gđi Kolindi Grabar Kitarović. Njome izražavam svoje ogorčenje njihovim ponašanjem, i to s tri pozicije: a) pozicije muškarca koji poštuje žene i brani njihovo dostojanstvo, b) s pozicije građanina Republike Hrvatske, koji se grozi čina vrijeđanja Predsjednice njegove države, c) pripadnika svjetonazora, glasača, filozofije i intelektualne pozicije osobe koja je vrlo zadovoljna radom Predsjednice, koja je za nju glasovala i koja će opet za nju glasovati, jer je Predsjednica svojim radom, pojavom, ponašanjem, postignućima i rezultatima u svim područjima u kojima je ikad radila, od škole, preko majčinstva i rada u NATO-u, do pozicije predsjednice države zaslužila da njome budemo zadovoljni, pa i više od toga.

Ovo pišem jer sam i zgranut ponašanjem tih ljudi jako ljut na njih. Zgranut sam je mi je uvijek bilo neshvatljivo da se civiliziran čovjek može rugati bilo kojoj ženi zbog izgleda. Ili zato što je „glupa“, ili to implicirati na bilo koji način; to se ne bi smjelo čak ni u „šalama o plavušama“, jer su one bijeda humora i tragedija kulture, a to što se upućuje gđi predsjednici još je bjednije i tragičnije! U svim školama u koje sam išao učili su nas da se to ne smije raditi, da je ružno, neprihvatljivo, čak i kažnjivo. Kod kuće je takvo nešto bilo nezamislivo, jer je bilo nezamislivo i u crkvi, vjeri i vjeronauku, a u društvu je bilo toliko neprihvatljivo, da sam – iako sam živio i u nerazvijenim sredinama i s neobrazovanim ljudima – takve sramote samo iznimno rijetko svjedočio. Takvo ružno ponašanje, danas bi se reklo „seksističko“, ali to je za ovaj slučaj preblag izraz, susretao sam jako rijetko, možda u nekakvu dalekom djetinjstvu, u kakvoj pokrajnjoj splitskoj ulici od kakve neodgojene, pijane budale, uvijek mlađe od 15 godina.
U vrijeme etablirane vladavine ljudskih prava, a u pitanjima prava i poštovanja žena u vrijeme sveprihvaćenog feminizma, ruganje ženama zbog izgleda, ili zbog toga „što su glupe“ potpuno je neprihvatljivo, čak i kažnjivo – kad bi feministice doista brinule za prava žena, a ne za prevlast SDP-a, a pravobraniteljice za ravnopravnost spolova radile svoj posao, a ne poslove feministica.

Nemoguće, neprihvatljivo i kažnjivo – osim kad se radi o slučaju predsjednice hrvatske države, gđi Kolindi Grabar Kitarović! Nevjerojatno!

Gledajući tko piše, gdje piše i što se govori, jasno se vidi da se radi se o komunističkoj, ljevičarskoj mržnji na hrvatsku državu. Posljedično onda i na HDZ, pa na Predsjednicu te iste hrvatske države, koja je došla iz HDZ-a i koja toliko dobro radi da joj ti mrzitelji nemaju što prigovoriti nego je vrijeđaju. Hrvatski su građani vidjeli što se piše, crta i izvikuje i ovdje to ne ću ponavljati, jer su ti uradci ispod razine civilizirana čovjeka, a svakako ispod razine i najprimitivnijeg humora, političke pismenosti i zdravorazumske logike. Zato ću autorima tih prostota, „analiza“ i „misli“ samo poručiti ono što je Ivan Mažuranić takvim likovima poručio prije mnogo godina:

Mišad grize, ali po tlih gmiže;
Sam sur oro pod nebo se diže…

(https://hr.wikisource.org/wiki/Smrt_Smail-age_%C4%8Cengi%C4%87a/Agovanje).

Mažuranić je tada vidio ono što mi vidimo danas, tu glodavačku prirodu koja zbog ljubomore, mržnje i nemoći ne zna i ne može ništa nego – gristi. Grize ali samo obuću, samo ono što se s prljavoga poda može dosegnuti, samo tim glodavačkim, podmuklim načinom najnižih motiva i najjadnije duhovitosti.

Sitni glodavci nikad ne će shvatiti da se „Sam sur oro pod nebo (se) diže, i ovime sam ih morao na to podsjetiti. Zato im poručujem da prestanu vrijeđati moral, ponos, dostojanstvo, lojalnost i zdrav um hrvatskih građana. Time ne mogu dobiti izbore, a samo zagađuju okružje u kojemu pretežno žive dobri i kulturni ljudi.

Prof. dr. sc. Matko Marušić/narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Hod za život glas je razuma i savjesti, a ne ulaženje u bilo čiju intimu

Objavljeno

na

Objavio

Neki bi zabranili izlazak na ulice onima koji se za očuvanje života bore mirnim dostojanstvenim šetnjama. Zatvarali bi, tukli, osuđivali i tko zna što sve ne.

U ime “demokracije”, “slobode” i “ljudskih prava”.

Čudna neka mjerila. Kad se LGBTIQ aktivisti okupe, skidaju na javnim mjestima, ližu se i ljube po trgovima gradova, viču, vrijeđaju i nose skaredne transparente (poput onoga “ŽIVJELA PERVERZIJA!”), za neke je to “super”, “krasno”, “napredno”, “cool”. Takve povorke čuvaju stotine policajaca i budno paze da im tko ne bi dobacio kakvu ružnu riječ – iako rade na javnim mjestima ono što je inače kažnjivo zakonom kao “narušavanje javnog reda i mira”.

Čujemo, čak i od javnih osoba (koje sad neću imenovati zbog izborne šutnje) kako mi koji se zalažemo ZA ŽIVOT, zamislite, “ULAZIMO U INTIMU ONIH DRUGIH!”.

Od svih objeda i nebuloza koje izriču protivnici života, ovo je jedna od najvećih.

Narod koji izlazi na ulice hodajući za život nema iza sebe nikakvu instituciju, niti je riječ o hijerarhijski organiziranoj manifestaciji u kojoj bilo tko odozgo “vuče konce”. Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ jeste organizator, ali ona nije nikakav vrhovni arbitar niti redatelj ovih akcija. Nije to kazališna scena. To je moralni stav širokih slojeva našeg naroda prema najvažnijem od svih pitanja: PRAVU NA ŽIVOT ONIH NEROĐENIH KOJI NEMAJU MOGUĆNOSTI OGLASITI SE, A ČIJI SE ŽIVOTI TAKO BEŠĆUTNO SVAKODNEVNO GASE VOLJOM ONIH KOJI DO ŽIVOTA NE DRŽE.

Jako je dobro poznato kakav je stav naše Crkve, pa i svih dosadašnjih papa (uključujući i aktualnog papa Franju) o ovom pitanju. To su OZAKONJENA UBOJSTVA. To je zločin protiv Boga, Čovjeka i ljudske naravi.

Narod koji izlazi na ulice – diljem svijeta, ne samo u Hrvatskoj – u ime očuvanja života ne diže nikakve revolucije, ne traži nasilne prevrate, ne zagovara progone, nitko ne ulazi u bilo čiju intimu i pravo odlučivanja o sebi i svome tijelu.

To je GLAS RAZUMA I SAVJESTI  i na volju svakomu hoće li ga prihvatiti ili neće.

Izađimo na ulice uvijek kad osjetimo da su ljudski život ili prava nerođenih ugroženi.

Nitko nam to neće niti može zabraniti!

Ponosan sam što ZA ŽIVOT hodaju deseci tisuća ljudi.

Veličanstveni su to skupovi koji dokazuju da još uvijek nije sve izgubljeno ni za nas, mali hrvatski narod.

Na agresiju i riječi mržnje nećemo odgovarati istom mjerom.

Nas je Krist Spasitelj podučio moralnim načelima i vrijednostima života i ljudskog bitka, to znamo i toga se držimo.

Upravo zato i HODAMO…ZA ŽIVOT, jer veće i dragocjenije vrijednosti od ljudskoga života nema.

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

NZH: Nikakvim jugozomboidima, njihovim sljednicima i zaštitnicima se nećemo ispričati

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Neovisni za Hrvatsku reagirali su na facebooku na zahtjev Etičkog povjerenstva koji zahtjevaju da Glasnović i Neovisni za Hrvatsku s mrežnih stranica uklone “spornu” fotografiju u obliku predizbornog plakata na kojemu Glasnović pozira u boksačkom stavu uz poruku: “Jugozomboidi imaju plan za Hrvatsku” i “Svaki ima plan dok ne dobije šaku u glavu”. Naloženo im je i da se tom fotografijom prestanu koristiti u bilo koje svrhe te da se javno ispričaju.

NEOSNOVANO UPOZORENJE ETIČKOG POVJERENSTVA

– Na prijavu Državnoga izbornog povjerenstva i novovjekog AFŽ-a (Mreže antifašistkinja Zagreba), Etičko povjerenstvo uputilo je upozorenje NEOVISNIMA ZA HRVATSKU i našemu kandidatu, generalu Željku Glasnoviću zbog fotografije u obliku predizbornog plakata na kojem se general Glasnović obraća „jugozomboidima“.

Etičko povjerenstvo, odreda sastavljeno od dičnih antifašista i naprednih mislilaca stasalih u samoupravnome socijalizmu, zahtijeva da se taj plakat ukloni i da se i mi kao stranka i general Glasnović „javno ispričamo“ zbog njegova objavljivanja.

Upozorenje otklanjamo s indignacijom. Fotografija i plakat generala Glasnovića upravljen je jugozomboidima (što je termin koji je general Glasnović bezbroj puta bez ikakve sankcije upotrijebio u Hrvatskome saboru, a i inače u javnome životu!), te ima jasnu obrambenu poruku: „Jugozomboidi imaju plan za Hrvatsku“, ali će se taj njihov plan razbiti o hrvatsku šaku. Tako je bilo i 1991./92., a tako će biti i sada.

Prema tome, nikakvim jugozomboidima, njihovim sljednicima i zaštitnicima se ne ćemo ispričati (nego ponavljamo: njihov će se plan nasukati i danas i sutra!), a hrvatskomu se narodu nemamo zašto ispričavati.

On je uz nas, a mi smo uz njega – vrijeme je za Hrvatsku!

Neovisni za Hrvatsku

Etičko povjerenstvo traži da Glasnović ukloni izborni plakat

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari