Pratite nas

Reagiranja

Prof. dr. sc. Matko Marušić: Poruka osobama koje vrijeđaju gđu Predsjednicu Republike Hrvatske – Mišad grize, ali po tlih gmiže

Objavljeno

na

Zgranut sam jer mi je uvijek bilo neshvatljivo da se civiliziran čovjek može rugati bilo kojoj ženi zbog izgleda

U naslovu je moja poruka svim neduhovitim, nenadarenim i nepristojnim osobama koje se rugaju hrvatskoj predsjednici gđi Kolindi Grabar Kitarović. Njome izražavam svoje ogorčenje njihovim ponašanjem, i to s tri pozicije: a) pozicije muškarca koji poštuje žene i brani njihovo dostojanstvo, b) s pozicije građanina Republike Hrvatske, koji se grozi čina vrijeđanja Predsjednice njegove države, c) pripadnika svjetonazora, glasača, filozofije i intelektualne pozicije osobe koja je vrlo zadovoljna radom Predsjednice, koja je za nju glasovala i koja će opet za nju glasovati, jer je Predsjednica svojim radom, pojavom, ponašanjem, postignućima i rezultatima u svim područjima u kojima je ikad radila, od škole, preko majčinstva i rada u NATO-u, do pozicije predsjednice države zaslužila da njome budemo zadovoljni, pa i više od toga.

Ovo pišem jer sam i zgranut ponašanjem tih ljudi jako ljut na njih. Zgranut sam je mi je uvijek bilo neshvatljivo da se civiliziran čovjek može rugati bilo kojoj ženi zbog izgleda. Ili zato što je „glupa“, ili to implicirati na bilo koji način; to se ne bi smjelo čak ni u „šalama o plavušama“, jer su one bijeda humora i tragedija kulture, a to što se upućuje gđi predsjednici još je bjednije i tragičnije! U svim školama u koje sam išao učili su nas da se to ne smije raditi, da je ružno, neprihvatljivo, čak i kažnjivo. Kod kuće je takvo nešto bilo nezamislivo, jer je bilo nezamislivo i u crkvi, vjeri i vjeronauku, a u društvu je bilo toliko neprihvatljivo, da sam – iako sam živio i u nerazvijenim sredinama i s neobrazovanim ljudima – takve sramote samo iznimno rijetko svjedočio. Takvo ružno ponašanje, danas bi se reklo „seksističko“, ali to je za ovaj slučaj preblag izraz, susretao sam jako rijetko, možda u nekakvu dalekom djetinjstvu, u kakvoj pokrajnjoj splitskoj ulici od kakve neodgojene, pijane budale, uvijek mlađe od 15 godina.
U vrijeme etablirane vladavine ljudskih prava, a u pitanjima prava i poštovanja žena u vrijeme sveprihvaćenog feminizma, ruganje ženama zbog izgleda, ili zbog toga „što su glupe“ potpuno je neprihvatljivo, čak i kažnjivo – kad bi feministice doista brinule za prava žena, a ne za prevlast SDP-a, a pravobraniteljice za ravnopravnost spolova radile svoj posao, a ne poslove feministica.

Nemoguće, neprihvatljivo i kažnjivo – osim kad se radi o slučaju predsjednice hrvatske države, gđi Kolindi Grabar Kitarović! Nevjerojatno!

Gledajući tko piše, gdje piše i što se govori, jasno se vidi da se radi se o komunističkoj, ljevičarskoj mržnji na hrvatsku državu. Posljedično onda i na HDZ, pa na Predsjednicu te iste hrvatske države, koja je došla iz HDZ-a i koja toliko dobro radi da joj ti mrzitelji nemaju što prigovoriti nego je vrijeđaju. Hrvatski su građani vidjeli što se piše, crta i izvikuje i ovdje to ne ću ponavljati, jer su ti uradci ispod razine civilizirana čovjeka, a svakako ispod razine i najprimitivnijeg humora, političke pismenosti i zdravorazumske logike. Zato ću autorima tih prostota, „analiza“ i „misli“ samo poručiti ono što je Ivan Mažuranić takvim likovima poručio prije mnogo godina:

Mišad grize, ali po tlih gmiže;
Sam sur oro pod nebo se diže…

(https://hr.wikisource.org/wiki/Smrt_Smail-age_%C4%8Cengi%C4%87a/Agovanje).

Mažuranić je tada vidio ono što mi vidimo danas, tu glodavačku prirodu koja zbog ljubomore, mržnje i nemoći ne zna i ne može ništa nego – gristi. Grize ali samo obuću, samo ono što se s prljavoga poda može dosegnuti, samo tim glodavačkim, podmuklim načinom najnižih motiva i najjadnije duhovitosti.

Sitni glodavci nikad ne će shvatiti da se „Sam sur oro pod nebo (se) diže, i ovime sam ih morao na to podsjetiti. Zato im poručujem da prestanu vrijeđati moral, ponos, dostojanstvo, lojalnost i zdrav um hrvatskih građana. Time ne mogu dobiti izbore, a samo zagađuju okružje u kojemu pretežno žive dobri i kulturni ljudi.

Prof. dr. sc. Matko Marušić/narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

MORH: Inzistiramo na poštivanju izraelske ponude u potpunosti, nikakva druga inačica F-16 nije moguća

Objavljeno

na

Objavio

Ministarstvo obrane poručilo je u utorak kako zahtjeva da se u potpunosti ispoštuje izraelska ponuda za zrakoplov F-16 Barak te da nije moguća nikakva druga inačica tog zrakoplova.

”Hrvatska inzistira da se poštuje sve što je bilo navedeno u ponudi Države Izrael za višenamjenski borbeni avion F-16 C/D Block 30 Barak, te stoga nije moguća nijedna druga inačica zrakoplova”, stoji u odgovoru MORH-a na upit Hine o novonastaloj situaciji oko zaustavljenog procesa nabave lovačkog aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Iz MORH-a poručuju kako je”Republika Hrvatska provela sustavan i temeljit, zakonit proces i donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F16 te ispoštovala sve obveze” te kako je ”proces i dalje u tijeku”.

Ministar obrane Damir Krstičević poručio je prošlog petka kako Hrvatska nije dobila nikakvu službenu obavijest da SAD blokira isporuku izraelskih vojnih zrakoplova, odnosno da Hrvatska nije upoznata s informacijom koju su objavili izraelski mediji, a po kojima američki ministar obrane James Mattis ne dopušta Izraelu da proda 12 aviona F-16 Hrvatskoj.

Izrael se pismeno obvezao da će ishoditi odobrenje Vlade SAD-a za isporuku borbenih aviona F-16 Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Izraela, priopćio je prošlog petka MORH, dodajući kako će, ukoliko dobije službenu informaciju, o svemu obavijestiti javnost.

Američko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je istog dana kako s Hrvatskom i Izraelom surađuje na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih zrakoplova F-16.

Iz američkog veleposlanstva poručuju kako surađuju s Izraelom već više od godinu dana vezano uz detalje predloženog ugovora o kupovini zrakoplova F-16. “Tijekom pregovora, bili smo dosljedni i jasni vezano za tehničke uvjete pod kojima bi pristali na sklapanje ugovora”, naglašava američka strana.

Iz veleposlanstva SAD-a nadodaju da u ovim trenucima aktivno surađuju s Izraelom i Hrvatskom, kako bi dogovorili prihvatljivu opciju koja ispunjava hrvatske potrebe unutar zadanog vremenskog razdoblja.

Hrvatska Vlada je 29. ožujka jednoglasno donijela odluku o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak starih tridesetak godina, koji bi Hrvatsku kroz deset godina trebali stajati 2,9 milijardi kuna.

(Hina)

 

Ako Hrvatska ne može kupiti F-16 Barak, a ni novi F-16, što je dakle alternativa?

 

 

Kohorst: Izrael mora prihvatiti tehničke uvjete za zrakoplove F-16 kako bi bili prodani Hrvatskoj

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Atak na Ministra financija Marića je čista destrukcija

Objavljeno

na

Objavio

Nemamo bogzna kakvu vlast, ali oporba je katastrofa – to bi u najkraćem bio rezime naše političke stvarnosti. I ovu je ocjenu s racionalnog stanovišta nemoguće opovrgnuti.

Kompletna strategija oporbe predvođene SDP-om (uz asistenciju MOST-a, Živog zida, IDS-a, HSS-a i drugih) svodi se isključivo na destrukciju. Glavni i jedini cilj je rušenje vlasti, kako bi se potom zasjelo na kormilo “propale države” u kojoj “vladaju ustaštvo, nered, mito, korupcija” i sve druge moguće i nemoguće pošasti.

Ovi zloguki proroci koji ovih dana traže čak i revoluciju – dakle primjenu izvan-parlamentarnih metoda, što će reći nasilja, po ugledu “Veliki Oktobar” (poput neslanog Kreše Beljaka, grobara HSS-a), nikako se ne mogu pomiriti s time da u ovoj vlasti (ma kakva ona bila) ima nekoliko sposobnih i stručnih ministara koji znaju što rade i iza kojih stoje rezultati.

I oni to otrpjeti ne mogu. Nikako ne mogu “progutati” kad bilo što u Hrvatskoj krene nabolje. I upravo je to najočitije kod ministra financija Zdravka Marića kojega bi svaka normalna zemlja poželjela za ministra financija.

Ministar Marić “kriv” je zato što je uspio konsolidirati državne financije i pokazati kako se iz gotovo nemoguće pozicije, kad si “po ledom” stvari mogu okrenuti u pozitivnom smjeru.

Osjetili su to naši “dični” oporbenjaci, još prije godinu i pol, kad ih je uhvatila panika od uspjeha vlade “briselskog ćate” na gospodarskom i ekonomskom polju, pa se svim silama navalilo na ministra Marića preko kojega se ciljalo na Plenkovića. Bili smo svjedoci neuspješne operacije Marasa i družine (ojačanih “MOST-ovcima” i drugim prirepcima SDP-a) i one tragikomične maratonske sjednice Sabora na kojoj je Božo Petrov u fotelji predsjednika parlamenta sjedio (ako se ne varam) više od 20 sati – samo kako se ne bi na to mjesto uvalio netko drugi i poremetio mu plan smjenjivanja ministra financija. (Vidi: https://croative.net/linc-nije-uspio-rulja-ostala-praznih-saka/).

Ova komedijaška predstava bila je samo nastavak ranijih operacija koje su se sastojale u planskom “odstrelu” ministara, jednog po jednog, kako bi se potom efektom domina urušila vlada, a bratija iz oporbe zajahala na vlast. A sve je započelo još u vrijeme onog kratkog “vladanja” premijera Oreškovića – s nesuđenim ministrom branitelja Mijom Crnojom koji je bio ministar s najkraćim mandatom na svijetu. Sjećate li se te halabuke, histerije, tog primitivizma, te medijske harange kojoj je ravna jedino gebelsovska ili miloševićevska propaganda iz 90-ih?

Pa se onda oštrica destrukcije usmjerila prema Tomislavu Karamarku. I opet grmljavina medija, atmosfera linča, zasjedanje “Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa” pod dirigentskom palicom Dalije Orešković kao izvršitelja naloga. Na kraju Karamarko odlazi zbog indicija o mogućem sukobu interesa koji nije dokazan, ali je za svaki slučaj u cijelu konstrukciju koja je trebala dokazati njegovu “krivnju” ugrađena i optužba vezano za mogući “sukob interesa” koji se stavlja na teret njegovoj nevjenčanoj supruzi!? što je zrelo za rubriku “s onu stranu pameti”…

Uglavnom, Karamarka su uspjeli “otpiliti”, pa se krenulo na ministra kulture Hasanbegovića, potom dalje, na Dalićku, sad opet na Zdravka Marića. Nekad “ubodu” nekad ne, ali naši oporbenjaci “ljuti”, uporni su do bola.

Kako već rekoh, ovih dana najavljuju i uličnu revoluciju, ne posustaju u svojoj destrukciji. I nema sumnje kako bi je izveli. Samo nemaju s kime, niti za takvo što imaju muda (da se i ja poslužim ovom već izlizanom metaforom, nije možda pristojno, ali slikovito jeste).

Kao da zaboravljaju da smo još uvijek – barem formalno, po Ustavu i zakonima zemlja parlamentarne demokracije i da se smjena vlasti događa nakon slobodnih, demokratskih, višestranačkih izbora.

Što god tko mislio o Vladi, Plenkoviću i današnjem trenutku u Hrvatskoj, ne može se opovrgnuti činjenica da je Zdravko Marić vrhunski financijski stručnjak koji je uspio napraviti ono o čemu su svi njegovi prethodnici od 1990. godine do danas mogli samo sanjati.

I zato ga sad treba progoniti dalje – putem nasljednice Dalije Orešković koja svoje zadaće odrađuje jednako politikantski, drsko, bezobrazno i namjenski kako je to činila njezina prethodnica. Zar nije tragikomično kad “Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa” donese službeni zaključak kako onaj tko je bio predmetom sumnje “nije bio u sukobu interesa”, ali (ima ali, ima, itekako) je zato “izvršio povredu obnašanja javne dužnosti” (kako, čime, kada i u kojem obliku, ne pojašnjava se).

Najkraće – Natašino “Povjerenstvo” nije našlo nikakvoga prekršaja iz svoje nadležnosti, ali zato postoji “nešto drugo”, na čemu su izrekli negativno mišljenje o Zdravku Mariću, a što nema veze sa “sukobom interesa”!?

Sad će Nataša Novaković u suradnji sa svojim političkim mentorima i naredbodavcima vjerojatno proširiti ingerencije, pa i sam naziv “Povjerenstva” i nazvati ga: “Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i utvrđivanje povrede obnašanja javne dužnosti”.

Pa kad se s “desnice” pojavi netko kod koga će se zaključiti da je “povrijedio” nešto što nije obuhvaćeno ni takvim (proširenim) ingerencijama, nema problema – proširit će se njegova nadležnost i to naravno, može tako u nedogled.

Ako ministar Marić ode, on svakako izgubiti neće ništa. Vratit će svoj mir, a posao pronaći prije nego siđe s Markovog trga, jer takvog stručnjaka treba svatko. Ali će Hrvatska izgubiti svakako.

No, koga briga za to? Marasa, Beljaka, Komadinu, Petrova, Anku Mrak-Taritaš…!? 

Jedino što kod nas funkcionira bez greške i savršeno je cirkus koji se odvija na javnoj sceni.

Samo što je to već malo komu smiješno – za razliku od onoga što se događa pod pravim cirkuskim šatrama.

Zlatko Pinter

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari