Connect with us

Komentar

MISAO DANA ČUVARA DOMOVINE I NAŠIH PREDAKA

Objavljeno

on

Svako Vam dobro dobri ljudi, Hrvatice i Hrvati…Blagoslovljeni bili.

I dok Hrvate u srbiji prebijaju i tuku Srbi u hrvatskoj uživaju, lažirajući povijest, praveći nered i dižući buku…Znadete li za to gđo.”Predsjednice” svih “građana”? Jeste li za to potpisala “Deklaraciju” kako bi izdala hrvatsku naciju? Pitate li Pusiće,Pupovce i ostale proračunske parazite zašto šute nad tim nasiljem nad Hrvatima i baš poput Vas Srbiju i njenu politiku štite? I da gđo. Predsjednice namjerno pišem Vam u stihu kako biste možda i shvatila poantu, bit i hrvatsku “spiku”… 😉

[ad id=”93788″]

Eto…. prijeti se nama i Lijepoj Našoj opet i iznova, od istih onih od kojih Hrvatska nikad ni kruha ni ljubavi vidjela nije. Prijeti se od strane kojekakvih sinova i kćeri Orjunaša, srba etno-biznismena, aboliranih dojučerašnjih koljača ali i onih takozvanih “hrvatskih” više EU.ropskih političkih podrepaša…. I te prijetnje valja ozbiljno shvatiti. Kazuju neki kako će ih doći u još većem broju pljuvati na povijest ,zemlju i ćaćevinu tvoju i moju…I zato nam valja razviti stjegove pa nek` opet bježe tamo gdje im je najbolje, valja nam zbiti redove, osnovati rojeve pa nek` takvi u što većem broju opet krenu u svoje poznate zbjegove… Put majčice im Srbije.

I kako ne ovaj moj uvod i pozdrav Vama ne bi bio bez smisla, pouke i argumenta evo činjenice iz povijesnog dokumenta…

Maks

Maks

Prilike u Zagrebu u prvim godinama postojanja Kraljevine SHS opisao je hrvatski slikar Jozo Kljaković u svojoj knjizi U suvremenom kaosu:


Sedam godina sam izbivao iz Zagreba. I kad usporedim onaj Zagreb, čisti, uredan i bijeli od prije sedam godina, i ovaj današnji prljavi, smrdljivi i crni, čovjeku postane teško oko srca. Zagreb je bio pun nekog čudnovatog svijeta, koji je naljegao iz svih krajeva države Srba, Hrvata i Slovenaca. Uglavnom, neki svijet, koji je švercao i bavio se verižnom trgovinom. Kada još dodate srpske vojnike s razvaganjenim šajkačama (…), srpske oficire s fizionomijama “pobedioca” i „osloboditelja”, onda vam je jasno ovo čudnovato šarenilo, koje je ispunjavalo zagrebačku ulicu, zagrebačke javne lokale i zagrebačka zabavišta.

Stanovnici Zagreba su se povukli u svoje stanove, u svoje kuće i u svoju unutrašnjost. Oni nisu mrzili te došljake, ali nisu imali, niti mogli imati nikakve zajednice s tim strancima. Zagreb je po svojoj tradiciji bio skladan, po svojim školama klasičan, a po svojem srcu romantičan. Sedamdeset godina prije nego su svi ovi Balkanci provalili ovamo, školovani svijet se je dopisivao na latinskom jeziku. Još prije toga bio je pozvan Beethoven, neka gostuje u Zagrebu.

Sada, mjesto latinskoga jezika ćoškasta ćirilica, mjesto Beethovena ciganska muzika. Po ulicama smrad luka i ćevapčića i prostakluci, koji prije preko Dunava, Save i Drine nisu prelazili. Nisu prelazili, jer ih uljudba Zapada nije mogla prihvatiti, nije ih mogla podnijeti. Sada su ih „osloboditelji” donijeli u sebi, kao dio sebe i to pronosili našom zemljom. Sve ono, što sam u svoje vrijeme gledao i doživljavao u Nišu, Negotinu i Beogradu, sada vidim na ulici zagrebačkoj, u kavani, restauraciji, kinu i teatru zagrebačkom. Gdje će se to zaustaviti, pitam se ja, i zašto smo to uradili, pitam se ja…


Izvor: Jozo Kljaković, U suvremenom kaosu, Naklada autorovih prijatelja, Buenos Aires, 1952.

BOGU VJERNI – ZA DOM SPREMNI !

U ime H.V.R ČUVARI DOMOVINE

          Slaviček Maks Mario

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari