Connect with us

Herceg Bosna

Mišetić: Bez operacije Oluja Bihaćka enklava ne bi opstala

Objavljeno

-

Oluja je prisilila Srbe na potpisivanje Daytona, pred sudovima nije raspravljano je li Hrvatska izvršila agresiju na BiH

-Kao što znate, VRO Oluja pokrenuta je i iz BiH – dakle nakon Operacije „Ljeto 95“ s teritorija Bosanskog Grahova, Glamoča i Dinare. S druge strane, Operacija Oluja omogućila je oslobađanje Bihaća i prekid opkoljavanja Bihaćkog džepa. Mislim da bez operacije Oluja Bihaćka enklava ne bi opstala, rekao je za Dnevnik RTV Herceg Bosne ugledni američki odvjetnik hrvatskih korijena Luka Mišetić, piše Hrvatski Medijski Servis.

Mišetić je podsjetio da je general Ratko Mladić kazao da će Bihać doživjeti sudbinu Srebrenice te je istaknuo da bi se to vjerojatno i dogodilo da nije bilo akcija Hrvatske vojske, prvo ‘Ljeto 95’, a kasnije i ‘Oluja.’

-Sama operacija Oluja od velikog je značaja za oslobađanje Bosne i Hercegovine. Ona je stvorila pretpostavke za daljnje vojne akcije ‘Maestral’ i ‘Južni potez’ u kojima su, u suradnji s HVO-om i ABIH, oslobođeni veliki dijelovi zapadne Bosne, istaknuo je Mišetić.

Mišetić je mišljenja da je Oluja prisilila Srbe da u Daytonu sjednu za pregovarački stol.

– U to vrijeme međunarodni pregovarački okvir tražio je da odnos u BiH bude 51:49 u korist Federacije BiH. Međutim, realno stanje na terenu je bilo da Republika Srpska i Vojska RS drže skoro 70 posto teritorija. Potrebno je bilo da HV uđe na teritorij BiH, da promijeni odnos snaga na terenu i da se približava tom odnosu 51:49. To je bila pretpostavka za pregovore u Daytonu, rekao je Mišetić i dodao da bi bez tih vojnih operacija bilo nemoguće Miloševića, Karadžića i Mladića dovesti za pregovarački stol, a što je kasnije osiguralo potpisivanje Daytona i uspostavu mira.

Upitan kakav su značaj imale Sjedinjene Američke države u Operaciji Oluja, Mišetić je istaknuo da su oni imali veliki značaj, ali u diplomatskom dijelu.

-Ako se mogu tako izraziti, Amerikanci su dali diplomatsko pokriće Hrvatskoj da uopće može pokrenuti takvu operaciju jer su ostale velike sile, Velika Britanija, Rusija, i Francuska prvenstveno, htjeli izglasati rezoluciju pred Vijećem sigurnosti UN-a koja osuđuje Hrvatsku za takvu vojnu u operaciju, rekao je Mišetić i dodao:

– SAD nisu dopustile da Vijeće sigurnosti donese takvu rezoluciju i tako su de facto omogućile da Hrvatska može izvesti Oluju i osloboditi vlastiti teritorij bez težih diplomatskih posljedica.

Haaški sud nije nadležan proglasiti državu agresorom

U dijelu bošnjačke javnosti umanjuje se značaj akcija HV-a u BiH i Republiku Hrvatsku pokušava se prikazati agresorom.

Upitan spominje li se u iti jednoj presudi Haaškog suda da je Hrvatska bila agresor u BiH, Mišetić je kazao da je sam sud kazao da nije nadležan suditi za agresiju.

-Haaški sud je sam naglasio da sudi samo pojedincima, a ne državama. Konkretno, kada je u predmetu Prlić Republika Hrvatska pokušala ući u predmet kao prijatelj suda, upravo s obrazloženjem da se RH ima pravo izjasniti o određenim pitanjima u predmetu Prlić, žalbeno vijeće je naglasio da nikada nije donijelo nikakve konkretne zaključke o Republici Hrvatskoj niti o njenim dužnosnicima jer nije nadležno, rekao je Mišetić te dodao:

“Prema tome, nije točno tvrditi da je Hrvatska proglašena agresorom u BiH. Druga je stvar to što je agresija jedan sasvim drugi pravni pojam i moralo bi se ponovno dokazati te dokazati jesu li ispunjeni svi kriteriji da bi se moglo proglasiti da je Hrvatska agresor. Ja tvrdim da je to dosta složeno pitanje. Tu treba krenuti od početka i vidjeti tko je izvršio agresiju, s kojeg teritorija i tko je imao pravo na samoobranu prije nego što možemo donositi zaključke tko je bio agresor i tko je imao pravo interventni u drugoj državi. Kao što sam rekao, to je složeno pitanje o kojem pred niti jednim sudom nije raspravljano”, rekao je Mišetić, prenosi Hms.ba.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari