Pratite nas

Komentar

Mišetić o tužbi krajiških Srba protiv MPR-a: Priča o nagodbi je dezinformacija koju je plasirao Savo Štrbac

Objavljeno

na

Američka tvrtka MPRI nije ponudila naknadu izbjeglim Srbima iz Hrvatske, a predsjednik Veritasa Savo Štrbac obmanjuje javnost kada tvrdi da se to dogodilo, napisao je odvjetnik Luka Mišetić na svome blogu.

MPRIOvakav Mišetićev komentar uslijedio je nakon što je Savo Štrbac u srpskim medijima ustvrdio kako su na nedavnom sudskom ročištu u Chicagu “odvjetnici MPRI-a priznali odgovornost tvrtke za uništavanje imovine Srba u Hrvatskoj tijekom operacije “Oluja” te im ponudili odštetu”.

Odvjetnik Luka Mišetić u svom tekstu napominje kako je točno da je 2. prosinca 2014. godine u na saveznom sudu u Chicagu održano ročište na kojem je sudac od obiju strana u postupku zatražio informaciju da li su se spremne nagoditi.

Situaciju oko sudskog procesa koji se vodi u Chicagu prokomentirao je odvjetnik Luka Mišetić u izjavi za HRT.

-Radi se o tužbi jedne skupine krajiških Srba koji tuže američku tvrtku u ime svih krajinskih Srba za 10,5 milijardi dolara. Velika većina te tužbe je već odbačena kao neutemeljena. Prvo jer je sud u Chicagu nenadležan za povrede međunarodnog prava koji su navodno, naglašavam navodno, počinjene na teritoriju Hrvatske. Drugi razlog zašto je tužba neutemeljena je jer je Haški sud već odbacio tezu da je operacija Oluja planirana kao zločin i činjenično je neutemeljena – rekao je Mišetić u izjavi za HRT.

Podsjetio je i na okolnosti temeljem kojih je američka tvrtka ušla u program izobrazbe Hrvatske vojske.

-MPRI je jedna privatna američka tvrtka koja je 1994. i 1995. godine pomagala na obuci časnika i dočasnika u Hrvatskoj vojsci ali nipošto nije sudjelovala u planiranju Operacije Oluja. Druga stvar koju treba naglasiti je činjenica da je tvrtka MPRI pomagala u obuci HV-a s odobrenjem američkog State Departmenta pošto je u to vrijeme na snazi bio embargo – kazao je Mišetić dodajući kako bi se bez suglasnosti State Departmenta ovo smatralo kršenjem embarga.

Smatra da će preostali dio tužbe uskoro biti odbačen pred američkim sudom.

– Ova tužba nije nipošto tužba protiv Hrvatske ili njenih građana, nego protiv jedne američke privatne tvrtke. Očekujem da će i ovaj preostali dio tužbe uskoro biti odbačen – istaknuo je Mišetić.

Prokomentirao je i napise o navodnoj nagodbi, navodeći da je riječ o dezinformacijama plasiranim od strane Save Štrbca.

-Priča o nagodbi je dezinformacija koju je plasirao Savo Štrbac iz Beograda. Naime, gledajući u sudski spis utvrdio sam da su je upravo ta skupina Srba iz tzv. krajine ponudila toj američkoj tvrtki nekakvo mirno rješenje prije nego se krene u zahtjev za odbacivanje cijelog postupka. Ovdje se radi samo o tome da je američka tvrtka spremna saslušati skupinu Srba da vide šta oni predlažu ali nipošto ne znači da je američka tvrtka spremna dati nekakav iznos toj skupini ili priznati da su sudjelovali u bilo kakvom zločinu. Međunarodni sud je utvrdio da nikakvog planiranja zločina nije bilo a siguran sam da će to utvrditi i sud u Chicagu – zaključio je Mišetić.

[ad id=”40551″] [/ad]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović u Koprivnici je, gdje je otvorila privremeni ured, komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora.

Upitana je za komentar o kaznenoj prijavi raketiranja Banskih dvora, koja je podignuta nakon 26 godina. Novinari su predsjednicu pitali je li činjenica da je od raketiranja do kaznene prijave prošlo 26 godina posljedica nesposobnosti institucija.

“Mislim da to jest moglo doći ranije, međutim nisu bili dostupni ključni svjedoci i podaci. Kad podignete optužnice, morate biti svjesni da moraju biti čvrste i utemeljene kako ne bi bile odbačene. Pravda treba stići, nekada kasno, ali dobro je da stigne”, kazala je predsjednica.

Mladen Pavković: Na ovu i ovakvu kaznenu prijavu zločinci se mogu samo smijati!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari