Connect with us

Komentar

Mišetić o tužbi krajiških Srba protiv MPR-a: Priča o nagodbi je dezinformacija koju je plasirao Savo Štrbac

Objavljeno

-

Američka tvrtka MPRI nije ponudila naknadu izbjeglim Srbima iz Hrvatske, a predsjednik Veritasa Savo Štrbac obmanjuje javnost kada tvrdi da se to dogodilo, napisao je odvjetnik Luka Mišetić na svome blogu.

MPRIOvakav Mišetićev komentar uslijedio je nakon što je Savo Štrbac u srpskim medijima ustvrdio kako su na nedavnom sudskom ročištu u Chicagu “odvjetnici MPRI-a priznali odgovornost tvrtke za uništavanje imovine Srba u Hrvatskoj tijekom operacije “Oluja” te im ponudili odštetu”.

Odvjetnik Luka Mišetić u svom tekstu napominje kako je točno da je 2. prosinca 2014. godine u na saveznom sudu u Chicagu održano ročište na kojem je sudac od obiju strana u postupku zatražio informaciju da li su se spremne nagoditi.

Situaciju oko sudskog procesa koji se vodi u Chicagu prokomentirao je odvjetnik Luka Mišetić u izjavi za HRT.

-Radi se o tužbi jedne skupine krajiških Srba koji tuže američku tvrtku u ime svih krajinskih Srba za 10,5 milijardi dolara. Velika većina te tužbe je već odbačena kao neutemeljena. Prvo jer je sud u Chicagu nenadležan za povrede međunarodnog prava koji su navodno, naglašavam navodno, počinjene na teritoriju Hrvatske. Drugi razlog zašto je tužba neutemeljena je jer je Haški sud već odbacio tezu da je operacija Oluja planirana kao zločin i činjenično je neutemeljena – rekao je Mišetić u izjavi za HRT.

Podsjetio je i na okolnosti temeljem kojih je američka tvrtka ušla u program izobrazbe Hrvatske vojske.

-MPRI je jedna privatna američka tvrtka koja je 1994. i 1995. godine pomagala na obuci časnika i dočasnika u Hrvatskoj vojsci ali nipošto nije sudjelovala u planiranju Operacije Oluja. Druga stvar koju treba naglasiti je činjenica da je tvrtka MPRI pomagala u obuci HV-a s odobrenjem američkog State Departmenta pošto je u to vrijeme na snazi bio embargo – kazao je Mišetić dodajući kako bi se bez suglasnosti State Departmenta ovo smatralo kršenjem embarga.

Smatra da će preostali dio tužbe uskoro biti odbačen pred američkim sudom.

– Ova tužba nije nipošto tužba protiv Hrvatske ili njenih građana, nego protiv jedne američke privatne tvrtke. Očekujem da će i ovaj preostali dio tužbe uskoro biti odbačen – istaknuo je Mišetić.

Prokomentirao je i napise o navodnoj nagodbi, navodeći da je riječ o dezinformacijama plasiranim od strane Save Štrbca.

-Priča o nagodbi je dezinformacija koju je plasirao Savo Štrbac iz Beograda. Naime, gledajući u sudski spis utvrdio sam da su je upravo ta skupina Srba iz tzv. krajine ponudila toj američkoj tvrtki nekakvo mirno rješenje prije nego se krene u zahtjev za odbacivanje cijelog postupka. Ovdje se radi samo o tome da je američka tvrtka spremna saslušati skupinu Srba da vide šta oni predlažu ali nipošto ne znači da je američka tvrtka spremna dati nekakav iznos toj skupini ili priznati da su sudjelovali u bilo kakvom zločinu. Međunarodni sud je utvrdio da nikakvog planiranja zločina nije bilo a siguran sam da će to utvrditi i sud u Chicagu – zaključio je Mišetić.

[ad id=”40551″] [/ad]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari