Connect with us

Komentar

Mišić objavio upute za glasovanje u inozemstvu – Evo što trebate znati

Objavljeno

-

Dragi prijatelji, predstavnici hrvatskih udruga, katoličkih zajednica, misija, svi smo dužni dati vam potrebne informacije kako biste izašli na glasovanje i dali svoj glas onomu za koga smatrate da zaslužuje. Da biste to učinili morate, a prema Zakonu ispuniti određene uvjete. Stalo mi je, kao kandidatu na izborima da vas što veći broj izađe na izbore te vam i ja upućujem upute, koje i sami možete naći na Središnjem državnom portalu na:

https://gov.hr/…/gradjani-u-po…/glasovanje-u-inozemstvu/1736

Birači, državljani Republike Hrvatske mogu glasovati i u inozemstvu, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske
Svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament te u postupku odlučivanja na državnom referendumu.

Aktivna registracija

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj a žele glasovati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u inozemstvu trebaju zatražiti aktivnu registraciju.

Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj – birači s e-osobnim iskaznicama ne moraju se aktivno registrirati za izbore.
Birači bez prebivališta u RH, koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, po službenoj dužnosti će se aktivno registrirati i upisati u popis birača (prema adresi prijavljenog prebivališta u inozemstvu) za predstojeće izbore.

Ukoliko na dan izbora žele glasovati izvan svog mjesta prebivališta odnosno pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, mogu zatražiti promjenu podatka o mjestu aktivne registracije (drugo diplomatsko-konzularno predstavništvo odnosno mjesto u Republici Hrvatskoj).

Zahtjev za aktivnu registraciju i promjenu mjesta aktivne registracije podnosite diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske odnosno nadležnom upravnom tijelu prema mjestu u Republici Hrvatskoj gdje ćete se zateći na dan izbora. Rok za podnošenje zahtjeva je najkasnije 10 dana prije dana održavanje izbora ili državnog referenduma.

Obrazac zahtjeva možete preuzeti sa stranica Ministarstva uprave

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom za glasovanje koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u inozemstvu.

Prethodna registracija

Birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji žele glasovati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u inozemstvu, mogu zatražiti prethodnu registraciju odnosno pribaviti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Zahtjev za prethodnu registraciju podnosi se nadležnom upravnom tijelu u Republici Hrvatskoj ili diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu najkasnije 10 dana prije dana određenog za održavanje izbora. Obrazac zahtjeva možete preuzeti sa stranica Ministarstva uprave

Birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji se nisu prethodno registrirali ili pribavili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta ne mogu glasovati u inozemstvu već samo u mjestu svog prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Iskreno se nadam da će vas veliki broj izaći na izbore i dati svoj glas onomu za koga smatra da će mu “krojiti politiku” po njegovoj mjeri, napisao je Ivica Mišić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas