Connect with us

Politika

Mislav Herman: Bez mjera Vlade ne bi bilo ni ‘R’ od rebalansa proračuna Grada Zagreba

Objavljeno

-

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Mislav Herman (HDZ) u četvrtak je ocijenio da je rebalans proračuna Grada Zagreba “smiješan” jer su uštede samo 0,27 posto, ali i poručio da ne bi bilo ni “R” od tog rebalansa da nema mjera HDZ-ove Vlade u iznosu od 470 milijuna kuna.

“Rebalans proračuna Grada Zagreba je ‘smiješan’, to su smiješne uštede jer kako nazvati uštedu od 0,27 posto, odnosno uštedu od 0,06 posto, nego smiješnom uštedom”, istaknuo je Herman na konferenciji za novinare u stanci sjednice Gradske skupštine na kojoj je glavna točka dnevnog reda rebalans proračuna.

Herman kaže da su u Klubu gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a povukli paralelu s prosječnom plaćom u Zagrebu od 8309 kuna te da je u tim okvirima zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević uštedio niti pet kuna.

“Mi uistinu smatramo da je to smiješno uz naglasak kako okosnicu njegovog rebalansa, odnosno rebalansa Grada Zagreba čine mjere i uspješan rad Vlade RH – ukupno 470 milijuna kuna će biti doznačeno kako od porasta prihoda na porez i prirez na dohodak, tako od sredstava Fonda solidarnosti tako i od otplate beskamatne pozajmice koja se odgađa za 2022. od 301 i pol milijuna kuna.

Ukupno gotovo 470 milijuna kuna dolazi sa strane HDZ-ove Vlade RH i da nema tih mjera ne bi bilo ni “R” od ovog današnjeg rebalansa proračuna”, istaknuo je Herman. Podsjetio je i kako je jučer dogovorena uplata dodatnih 150 milijuna kuna za pomoć Gradu Zagrebu.

Herman je Tomaševiću poručio “kako bi bilo vrijeme da kosture iz ormara ostavi u ormaru” te da se nasmije.

“Prošlo je 100 dana od preuzimanja vlasti, nadam se da se nećemo pola mandata baviti ‘kosturima iz ormara’ i neka počne raditi ono što je njegov posao – a to je da počne voditi Grad Zagreb”. Poručio je Tomaševiću da se koji put i nasmije i pokaže da ima optimizma u politici koju vodi, da će građankama i građanima biti uistinu bolje u idućem razdoblju, jer, kako je rekao, “plakati nad kosturima iz ormara već gotovo 150 dana je smiješno, neodgovorno i krajnje populistički”.

Gradski zastupnik HDZ-a Davor Filipović je prozvao Tomaševića da priča o imaginarnim uštedama i nekakvim “kosturima iz ormara” koje još nitko nije ni čuo ni vidio. Kaže da Tomašević – kada govori o financijama grada – “priča i govori kao da je pao s Marsa”.

Filipović je rekao i da je posljednjim rebalansom pokojnog gradonačelnika Milana Bandića proračun bio smanjen za gotovo 30 puta više nego ovaj rebalans gradonačelnika Tomaševića, koji se tada zgražao kako to nisu nikakve uštede.

Herman je rekao i kako se nisu složili da se u dnevni red uvrsti pet točaka po hitnom postupku jer smatraju da su se trebale odgoditi za iduću sjednicu.

Naročito se ne slažu da je po hitnom postupku uvrštena točka koja se tiče zamjene članova Kazališnog vijeća HNK.

“Imamo informacije kako su iz Gradskog ureda za kulturu vršeni pritisci na pojedine aktualne članove Kazališnoga vijeća da odstupe sa svojih funkcija, neki članovi su pristali, neki članovi se sa takvim pozivom nisu složili i mi sada javno postavljamo pitanje: Je li to promjena modela upravljanja koji su naše kolege iz platforme Možemo! najavljivali tijekom predizborne kampanje”? upitao je Herman.

Kaže da se i ovdje kao i u Zagrebačkom holdingu vrše ponovno “tajna imenovanja, imenovanja iza zatvorenih vrata, imenovanja podobnih, a ne sposobnih pojedinaca za upravljanje tvrtkama Grada Zagreba”.

Herman je rekao i kako su tražili da se na sjednicu ne uvrsti izgradnja servisne ceste za Sortirnicu otpada jer smatraju da je prethodno potrebno donijeti cjelovito rješenje o gospodarenju otpadom u Zagrebu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari