Pratite nas

‘Mislim da zaslužujem prvo mjesto na listi, 5. doživljavam kao izazov’

Objavljeno

na

– 5. mjesto na listi ja doživljavam kao izazov. Vjerujem da je ta pozicija za mene prilika da ponudim sebe političkom tržištu dakle biračima- rekao je Picula.U HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 gostovao je bivši ministar vanjskih poslova, sadašnji zastupnik u europskom parlamentu i član SDP-a Tonino Picula.

SDP je jučer objavio listu kandidata za izbore za Europski parlament na kojoj se Tonino Picula unatoč tome što je dobio najveće povjerenje SDP-ovih birača na prošlim europarlamentarnim izborima našao na tek 5. mjestu. Komentirao je listu.

– 5. mjesto na listi ja doživljavam kao izazov. Vjerujem da je ta pozicija za mene prilika da ponudim sebe političkom tržištu dakle biračima- rekao je Picula.

– Ne bi bilo čudo da sam bio i prvi. Mislim da zaslužujem prvo mjesto na listi, ali to što sam peti to je prilika da se potvrdim i ja u očima birača ali jednako tako i da se testira taj sistem za kojeg bi volio da bude primjenljiv i na izborima za recimo parlament – rekao je Picula i dodao da je zadovoljan petim mjestom.

Na pitanje je li mu netko obrazložio zašto je 5., Picula je kazao da je to više bilo neko strukturno obrazloženje.

– Ono drži vodu. Teško je nešto zamjeriti Nevenu Mimici – rekao je Picula.

Dodao je da izbor Nevena Mimica nije nikakav krimen.

– To što je Mimica prvi na listi nije neočekivano – izjavio je Picula dodavši da bi on bio razočaran da se umjesto njega ili Mimice netko treći našao na vrhu te liste.

Potvrdio je da on i premijer Zoran Milanović doista nisu komunicirali 9 mjeseci.

– Mi se nismo čuli od sredine travnja 2013.- rekao je Picula i dodao kako smatra da to nije normalno ali da je možda i on kriv za to.

Picula je opovrgnuo da mu je službeno zamjereno da previše kontaktira s Davorom Stierom.

– Mislim da suradnju u Europskom parlamentu nameće sustav jer ako želite promovirat nešto do čega je vama stalo vi morate imate saveznike. Vi ne možete sami- rekao je.

Govorio je i o ukrajinsko-ruskom sukobu. Smatra da on neće eskalirati do ratnog sukoba.

– Mislim da su geopolitički apetiti Putina namireni aneksijom Krima – rekao je. Smatra da bi najveću cijenu osim Ukrajinaca platili i sami Rusi.

– Svako daljnje zaoštravanje (Rusa op.a.)sa Ukrajinom znači zaoštravanje sa zapadom i dovodi u pitanje mogućnost da se ruski proračun adekvatno puni- rekao je Picula.

– Neće biti daljnje eskalacije odnosa(Europske unije, op.a.) prema Moskvi ukoliko Moskva neda za to povoda -odgovorio je Picula na pitanje hoće li EU donositi žešće sankcije prema Rusiji.

– Sigurno to ne baca lijepu sliku na SDP- rekao je o slučaju Željka Sabe.

Govorio je i o tome što misli o posljednje dvije godine rada vlade Kukuriku koalicije.

– Napravili su mnoge dobre stvari. Pitanje je što građani misle o tome,a građani su nezadovoljni. S druge strane kada pogledamo po resorima što su ljudi pokušali i donekle popravili s obzirom na zatečeno stanje ne može se reći da su ovo dvije godine koje su pojeli mravi, a što se često nameće kao zaključak- rekao je Picula i dodao kako je puno važnije pitanje hoće li se u iduće dvije godine popraviti dojam koji javnost ima o vladi te hoće li ona s povoljnijim vjetrom ispod krila, kako se izrazio, ući u izbornu kampanju.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Novi pravosudni igrokaz u slučaju ‘Šantić’

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Bihaću odbio je prijedlog Tužiteljstva USŽ-a za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću Tigru, Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu, Enveru Keranoviću i Ramizu Bajramoviću, koji su prije nekoliko dana uhićeni zbog sumnje da su 1995. ubili generala HVO-a Vladu Šantića.

Svakome tko je pratio slučaj nestanka generala HVO-a Vlade Šantića, čije tijelo nikada nije pronađeno, nije teško zaključiti kako je u tom slučaju riječ o igrokazu pravosudnih tijela u USŽ-u kako bi se javnosti prikazalo da se nešto radi, piše Večernji list BiH.

Naime, bez tijela Vlade Šantića nema ni presude, pa je u tom slučaju i ovo treniranje strogoće i gluma pravne države pomalo smiješan čin. Koliko god su se u istrazi o mučkom atentatu na doministra FMUP-a Jozu Leutara događale opstrukcije, gotovo na identičan način to se događalo i prilikom istrage vezane uz ubojstvo generala HVO-a.

Opstruiranje istrage

Podsjećanja radi, u poslijeratnom razdoblju provedeno je nekoliko istraga zbog ubojstva Šantića, no nijedna nije rasvijetlila slučaj do kraja. Federalna uprava policije (FUP) je početkom 2014. godine, a na osnovi izjave zaštićenoga svjedoka koji je tvrdio da se posmrtni ostaci generala Šantića nalaze u bačvi na Grabežu, obnovila je istragu u tom predmetu. Ubrzo su izvršena iskopavanja, pa je na obližnjoj lokaciji pronađena bačva s karboniziranim ostacima jedne osobe.

Ipak, DNK analizom nije se moglo gotovo ništa utvrditi jer su posmrtni ostaci bili previše oštećeni. Iste godine FUP-ovi istražitelji pronašli su tragove Šantićeve krvi kod hotela Sedra, nakon čega je podnesena kaznena prijava protiv Hamdije Abdića i nekoliko njegovih suboraca. Za vlasti u Federaciji, nevladine organizacije, Helsinški odbor te ured Amora Mašovića, taj čovjek kao da nije ni postojao, niti koga uopće zanima što se dogodilo s njim. Osim Šantićeve supruge koja je do sada na sve načine pokušavala doći do njegova tijela kako bi ga na dostojan način pokopala, generala HVO-a nitko drugi nije tražio. Jedino je imala potporu u kardinalu Vinku Puljiću, ali su i njegova nastojanja ostala blokirana.

Dudakovićeva šutnja

Unatoč tome što ga je posljednji vidio, general Armije BiH Atif Dudaković već godinama šuti i niječe bilo kakvu umiješanost u Šantićevu likvidaciju. Podsjećanja radi, tog kobnog dana Šantić se obukao i nakon toga sjeo u Abdićevo vozilo, što je u tom trenutku bila neobična gesta za Šantića. Međutim, Šantićevim vozilom marke Mercedes krenula su dvojica pripadnika HVO-a – Željko Vujić i Radovan Klepić uz koje su sjela i dvojica vojnih policajaca iz 502. brigade Armije BiH.

Vozila su se uputila prema hotelu Sedra u Cazinu. Po dolasku u hotelu ih je dočekao general Atif Dudaković, a dvojica pripadnika HVO-a Vujić i Klepić, nakon što su pred ulazom razoružana, otjerana su iz hotela. Generalu Dudakoviću tom prilikom su pravili društvo stanoviti major Armije BiH Aleksandar Mrenica, Hamdija Abdić te Danijel Zulić, osoba koja je dva dana prije pucala u leđa pripadniku HVO-a u kafiću Flamengo.

Nakon tog susreta generalu HVO-a Vladi Šantiću gubi se svaki trag. Premda je 5. korpus Armije BiH imao kompletnu logističku pomoć iz Hrvatske, 10 posto svih isporuka trebao je dobivati tamošnji HVO. Međutim, general Šantić nikada nije znao koliko je čega stiglo jer kompletan uvid u logistiku imao je samo Atif Dudaković.

 

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

 

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

 

Obitelj Šantić: Tragamo za istinom i pravdom već 22 godine

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Biskup Komarica: Konstantno ignoriranje zahtjeva katolika da im se omoguće jednakopravnost

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu, 13. prosinca 2017 susrela su se u Banjoj Luci trojica domaćih vjerskih predstavnika pravoslavni banjolučki episkop Gospodin Jefrem, muftija banjolučki dr. Osman efendija Kozlić i biskup banjolučki dr. Franjo Komarica s veleposlanicom SAD u BiH Maureen Elizabeth Cormack.

U dužem otvorenom razgovornu glavna tema je bila mogućnost većeg zajedničkog djelovanja predstavnika tri glavne vjerske zajednice – SPC, Katoličke Crkve i Islamske zajednice – u korist mira i pomirenja u zemlji, te u većem utjecaju na domaće političare oko njihovog zajedničkog djelovanja za dobro svih stanovnika zemlje.

Svaki od trojice vjerskih dužnosnika je iznio svoje viđenje aktualne situacije zajednice vjernika kojoj stoje na čelu, zalaganje u korist mira i pomirenja te mogućnosti i nemogućnosti utjecaja na aktualnu politiku na području svoje kompetencije.

Biskup Komarica je u svojim izlaganjima – između ostalog – podsjetio na zajedničko zauzimanje trojice domaćih vjerskih vođa prije početka rata, tijekom rata u BiH i poslije rata u korist zaštite ljudskih prava, te zajedničkog života u međusobnoj solidarnosti i pomaganju.

Požalio se na podržavanje od strane utjecajnih međunarodnih političara poslijeratnog „kontroliranog kaosa“ i vladavine zakona jačega u zemlji umjesto izgradnje pravne države.

Prigovorio je konstantno ignoriranje – od strane domaćih i međunarodnih političara – brojnih opravdanih zahtjeva domaćih katolika da im se omoguće jednakopravnost i osnovna ljudska prava, kao što su održivi povratak na vlastitu imovinu, izgradnja domova i nužne infrastrukture te izgradnja župne crkve umjesto porušene – kao što je slučaj u općini Drvar.

Naveo je niz projekata koje njegova skoro potpuno iskorijenjena biskupija – tek je oko 5% katolika od predratnog broja nakon 22 godine poslije rata prisutno na području entiteta RS – već godinama nastoji provoditi na socijalnom i odgojno-obrazovnom području u korist istinskog pomirenja i zajedničkog nužnog budućeg života.

Pojasnio je veleposlanici da ona „svaki put kad putuje ovim područjem, a nema pravog puta niti kućā može znati da su tu bila katolička sela, iz kojih su miroljubivi stanovnici nasilno protjerani a nitko od političara i dužnosnika – ni domaćih ni stranih – nije im dostatno omogućio da se ponovno vrate i ostanu živjeti u svom rodnom kraju“.

Zamolio je veleposlanicu Cormack, da preporuči svima trojici „neku učinkovitiju molitvu za političare da im Bog prosvijetli pamet i potakne srce te više ne odbacuju istinu, ne gaze pravdu i ne ismijavaju se pomirenju i trajnom miru među građanima ove zemlje, za koje su odgovorni pred Bogom i pred poviješću“. Sva trojica vjerskih predstavnika su izrazila svoju spremnost da i ubuduće imaju svoje službene predstavnike u Međureligijskom vijeću na području šire banjolučke regije.

Zahvalili su veleposlanici Cormack za organiziranje susreta i otvoreni razgovor. Veleposlanica je obećala da će se pozabaviti s opravdanim pritužbama, prijedlozima, pitanima i zamolbama svojih uvaženih sugovornika, javlja TABB.

 

Biskup Komarica: Zašto se prešućuju i ne procesiraju zločini nad katolicima

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari