Connect with us

Vijesti

Misteriozan požar zaustavio je genija na pragu neviđenog otkrića

Objavljeno

on

Na pragu dotad neviđenog otrića Nikolu Teslu zaustavio je misteriozan požar. Što ga je uzrokovalo ne zna se ni danas.

13. ožujka 1895. godine u New York-škom laboratoriju Nikole Tesle misteriozno je buknuo požar u kojem je sve uništeno, a čiji uzrok nikada nije bio pronađen. Dogodilo se to na vrhuncu Tesline karijere kad je bio samo korak do otkrića bežičnog prijenosa električne energije.

Tom je prilikom izgorjelo oko 400 električnih motora, električni i mehanički oscilatori, transformatori te neke originalne konstrukcije. No, Tesla ni tada nije klonuo te je samo dva dana kasnije osnovao novu tvrtku i nastavio s radom, piše Blic.

Ubrzo su se pojavile brojne spekulacije o uzroku požara. Neki kažu kako je za njega bio odgovoran Teslin najveći protivnik Thomas Alva Edison.

Tih je dana ovaj veliki inovator bio na pragu dotad neviđenog otkrića. ‘Možda ćete misliti da sam sanjar i da idem predaleko ako vam odam čemu se nadam u budućnosti. Mogu vam reći da s apsolutnom sigurnošću vjerujem da ću slati poruke iz jedne zemlje u drugu i to bez žica. Također pouzdani znam da ću na isti način, bez žica, prenositi električnu energiju bez gubitaka. U uspjeh bežičnog upravljanja i davanja znakova na daljinu više neće biti nikakve sumnje’, rekao je Tesla samo malo prije no što je požar progutao laboratorij.

blic.rs

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari