Pratite nas

Herceg Bosna

MJESTO U KOJE INZKO NE SMIJE: OHR mirno promatra sustavno nadglasavanje Travničana “krive etničke skupine”

Objavljeno

na

Iako federalni Ustav propisuje poseban status Travnika identičan Mostaru, od toga se ništa nije dogodilo niti 20 godina nakon rata. Koliko je alarmantno stanje u Travniku, ponajbolje govori činjenica da su Hrvati jedan put  u potpunosti bojkotirali nedavne izbore za načelnika općine. Odličan poznavatelj prilika u tom srednjobosanskom gradu i nekadašnji predsjednik Općinskoga vijeća Ljupko Sučić navodi kako su Hrvati bojkotirali izbore jer nemaju niti jedan posto kolektivnih prava, u odnosu na Bošnjake u Mostaru. „Godinama upozoravamo i OHR i našu politiku, ali ništa“, ističe Sučić.

[ad id=”93788″]

Natpolovična većina

Hrvatski političari moraju  inzistirati na jednakom ustroju  Travnika i Mostara. Taj pristup pojašnjava i zašto stranke HNS-a odbijaju SDA prijedlog. Rješenje za Mostar koje ne prati identično rješenje za Travnik neće biti prihvaćeno. SBŽ I HNŽ su prema federalnom ustavu županije/kantoni s posebnim režimom upravljanja.

Cijelo to vrijeme sveznajući i autoritativni  OHR koji svojim proglasima podsjeća na obični ured SDP-a, diskriminaciju Hrvata u Travniku mirno promatra, dok je vidno uznemiren stanjem u Mostaru. Može li se zaključiti da za OHR postoje dragi i draži narodi u BIH?

Kada se povuče paralela između Travnika i Mostara, tek se mogu sagledati nesrazmjeri i nelogičnosti. Tako u Travniku ne postoji nacionalna kvota broja vijećnika određene nacionalnosti. Općinsko vijeće Travnik ima 31 vijećnika, od čega 22 Bošnjaka i 9 Hrvata. S druge strane, Ashdownov mostarski Statut precizira da u Mostaru niti jedna nacija ne može imati više od 15 vijećnika. Sučić ističe kako se Hrvati u Općinskom vijeću Travnika sustavno preglasavaju. „Ne postoji niti jedan zaštitni mehanizam za Hrvate“, poručuje Sučić.

Najveći broj odluka u OV Travnik donosi se natpolovičnom većinom, a mijenjanje Statuta zahtijeva dvotrećinsku većinu. No bošnjačke stranke imaju i natpolovičnu, pa samim time i dvotrećinsku većinu, te odluke donose nadglasavanjem. Statut u gradu na Neretvi je to u potpunosti onemogućio s obzirom na institut vitalnog nacionalnog interesa klubova naroda. Travnik je jedna izborna jedinica, a u Mostaru ih je šest. U Mostaru na taj način glas jednoga Bošnjaka vrijedi kao glas četiri Hrvata.

Raspodjela financija

U Travniku vrijedi pravilo jedan građanin – jedan glas. „U našim zahtjevima smo tražili da i Travnik dobije izborne jedinice, no i od toga ništa“, kazao je Sučić. Ogroman je nesrazmjer i u načinu izbora načelnika, odnosno gradonačelnika. Dok ga u Mostaru biraju vijećnici, dotle u Travniku to čine izravno građani na izborima.

To znači da bošnjačka biračka većina uvijek donosi konačnu odluku. Sve to, navodi Sučić, ima za rezultat nepravednu preraspodjelu financijskih sredstava iz proračuna za preostalih 13.000 Hrvata, od prijeratnih 26.000, te potpunu diskriminaciju pri zapošljavanjima u državnoj službi. „Pozivam Valentina Inzka da napokon nešto učini dok ne bude kasno“, apelirao je Sučić.

Sve ovo naravno, nije nikakav argument FTV-u kada dođe u Travnik, i napravi prilog, o tome kako se Hrvati iz Travnika iseljavaju. Po onoj, kadija te tuži, kadija sudi, kadija te šalje na biro, kadija ti prodaje autobusnui kartu a FTV to sve lijepo posnimi, i kaže da su za sve krivi hrvatski političari.

Koje li lijepe i pravedne države. Postoji čovjek čijem  se odlasku iz BIH Travničani dugo godina nadaju. A on uporno želi ostati tu, iako više vjerojatno ni sam ne zna kojeg vrada radi tu, i  za koje točno usluge građani EU njemu mjesečno plaćaju 25.000 Eura.

Među tim građanima i državljani su Hrvatske. Drugim rječima Hrvati, hrvatsk narod iz RH ali i RH državljani iz BIH koji su i RH porezni obvezici,  plaćaju Inzka da radi protiv njih. Samo kod nas tog ima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

U Uzdolu se otkriva spomenik svim žrtvama ramskog bojišta

Objavljeno

na

Objavio

Kordinacija udruga proisteklih u Domovinskom ratu Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne iz Posušja obavještava sve zainteresirane da će u nedjelju 23. lipnja organizirati prijevoz na Uzdol gdje će ove nedjelje biti otkriven spomenik svim žrtvama ramskog bojišta.

„Pozivaju se svi članovi obitelji poginulih općine Posušje i svi hrvatski branitelji Posušja da prisustvuju blagoslovu i otkrivanju spomenika ove nedjelje na Uzdolu. Za njih, a onda i za ostale zainteresirane organizirani prijevoz autobusom kreće iz Posušja u nedjelju 23. lipnja oko 7 sati s parkinga ispod svadbenog salona „Viktorija“. Svi zainteresirani za mjesto u autobusu se mogu javiti Domagoju Jukiću, predsjedniku udruge nestalih, stradalih i umrlih branitelja općine Posušje na broj mobitela 063 969 333“, priopćeno je iz Kordinacije.

Naime, na Uzdolu je podignut spomenik svim poginulima na ramskom bojištu u Domovinskom ratu. Svoje živote na ramskom bojištu položilo je 134 branitelja, a među njima su i desetorica s područja općine Posušje.

Na spomeniku u Uzdolu će tako biti upisano deset imena poginulih iz Posušja:

1. Tomislav Jukić (27. 11. 1973. – 11. 6. 1993.)

2. Veselko Duspara (21. 5. 1967. – 11. 6. 1993.)

3. Branko Crnogorac (15. 12. 1968. – 19. 6. 1993.)

4. Marinko Bešlić (21. 2. 1969. – 19. 6. 1993.)

5. Stjepan Kraljević (18. 9. 1968. – 19. 6. 1993.)

6. Stipan Polić (23. 9. 1966. – 19. 6. 1993.)

7. Žarko Pejić (2. 9. 1959. – 19. 6. 1993.)

8. Darko Ramljak (15. 11. 1971. – 19. 6. 1993.)

9. Toni Petričušić (2. 6. 1972. – 20. 6. 1993.)

10. Miljenko Nenadić (9. 11. 1963. – 21. 6. 1993)

Važno je spomenuti kako je na ramskom bojištu poginulo i deset pripadnika prve profesionalne postrojbe Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a „Ante Bruno Bušić“.

Svečanost otkrivanja spomenika žrtvama ramskog bojišta započinje u nedjelju svetom misom u 11 sati koju predvodi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, u 12:30 slijedi mimohod ratnih zastava do spomenika; u 13:00 je zakazana svečanost blagoslova i otkrivanja spomenika kojega će blagosloviti kardinal Vinko Puljić, u 13:30 je zakazan kulturno zabavni program, a u 19 sati program završava paljenjem svitnjaka. Za one koji će ići autobusom iz Posušja, povratak s Uzdola je predviđen u 15 sati.

radioposusje.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Nakon 1000 Ivana, ovoga ljeta na Kupresu okupit će se 1000 obitelji

Objavljeno

na

Objavio

Nakon najvećeg skupa u povijesti slikovite kupreške visoravni, kada je u ljeto 2017. oboren Guinnessov rekord okupljanja najviše osoba istog imena na jednom mjestu – 2.325 Ivana, Kupres za ovo ljeto priprema novi spektakl.

U nedjelju, 28. srpnja, Kupres, u kojem se nalazi prekrasna crkva Sv. Obitelji, će biti domaćin velike proslave Dana obitelji. Uz središnje misno slavlje koje će predvoditi kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, Biskupska konferencija BiH, Župa Svete Obitelji s Kupresa i udruga Kupreški kosci, u suradnji s raseljenim Kuprešacima i prijateljima ovog kraja, organiziraju raznolik cjelodnevni program. Uz mnoštvo kulturnih i zabavnih sadržaja, cijela kupreška zajednica poziva obitelji da posljednju nedjelju u srpnju provedu na jedinstvenom izletu u prekrasnom bosansko-hercegovačkom kraju.

Obiteljskim danom želi se skrenuti pozornost na važnost obitelji i očuvanje obiteljskih vrijednosti u društvu, očuvati kršćanski identitet te pozicionirati Kupres kao ključno svetište Svete obitelji u srednjoj Europi. Istodobno cilj je prezentirati bogatu prirodnu i kulturnu baštinu Kupresa kao iznimne turističke destinacije, koju posljednjih godina otkrivaju mnogobrojne obitelji iz Europe, kako tijekom zimskih mjeseci kad uživaju na skijaškim stazama, tako i tijekom ljeta kada ovaj kraj predstavlja iznimnu oazu za odmor.

Uz to – poručuju organizatori – želja je da Kupres (gdje temperature tijekom ljeta znaju biti i 10-ak stupnjeva niže nego na Jadranu) postane mjesto ljetnog okupljanja i susreta svih Hrvata, bez obzira na to gdje žive, te da zajednički pridonose očuvanju hrvatskog identiteta, čuvaju uspomene na zajednička stradanja, ali i velebne pobjede.

Podsjetimo, Kupres je nakon organiziranja manifestacije „1000 Ivana“ postao vijest u najutjecajnijim svjetskim medijima, zbog čega je glas o gostoljubivosti, otvorenosti, ljepoti podneblja i posebnostima ovog kraja stigao i u najudaljenije dijelove svijeta. Zato nema dvojbe kako će ovaj poziv s kupreške visoravni naići na dobar odaziv.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari