Pratite nas

Pregled

MLADEN KUKA: PRIJE 30 GODINA OTKRIO SAM JAZOVKU!

Objavljeno

na

Potresno svjedočanstvo Mladena Kuke, speleologa koji je prije 30 godina otkrio Jazovku: “Monstrumi su u jamu bacili sjemeništarce, ranjenike i časne sestre, kada sam ugledao taj strašan prizor prvo sam izmolio Očenaš!”

Ni mrtvima im nisu dali mira, 1990. godine uništili su bolničke popise na Svetom Duhu, kako bi prikrili tragove svojih zločina – ispričao je u Bujici na Z1 televiziji karlovački speleolog Mladen Kuka, koji je 22. siječnja 1989. godine, nakon punih 14 godina tajne potrage, pronašao jamu Jazovka i u njoj 480 ubijenih hrvatskih vojnika, ranjenika, sjemeništaraca i časnih sestara. U Bujici je rečeno da su tragove zločina pokušali prikriti Josip Manolić, Josip Boljkovac i ostali “dužnosnici koji su preokrenuli kapute, a imali su nečistu savjest”. Manolić je čak naredio Vjesniku povlačenje iz prodaje 30.000 komada već tiskane knjige ‘Jazovka’ na kojoj su radili prof. Josip Jurčević, Pavle Vranjican, Davor Butković – Žu i Branko Puzak.

Bujica je objavila fotografije Kukinog ulaska u Jazovku i Vranjicanijeve video snimke nastale 1990. godine. Davor Butković – Žu, alpinist iz Zagreba, spustio se krajem 90-ih i u Šaranovu jamu kod Jadovnog, no tamo, za razliku od Jazovke nije pronašao – baš ništa. To je potvrdio novinaru Bujice, a u emisiji je sve potkrijepljeno autentičnom snimkom.

I dok Pupovac sa ekipom tuguje nad praznom Šaranovom jamom, kod jame Jazovka nema ni dostojanstvenog državnog obilježja – izjavio je Mladen Kuka u emisiji i podsjetio kako je još 2015. godine na to upozorio aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar – Kitarović i pozvao je da dođe na Jazovku, međutim, kao i njezini prethodnici Josipović i Mesić – nije došla, “čak ni poskrivečki”.

U subotu 22. lipnja, u 10 sati iz Sošica kreće 29. spomen pohod na jamu Jazovku. Svetu misu zadušnicu predvodit će pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško. Na kraju Bujice emitiran je govor pokojnog ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića s prve komemoracije kod Jazovke, koja je održana 04. srpnja 1990. godine. Ratni ministar Vekić nad žrtvama je poližio hrvatsku zastavu s prvim početnim bijelim poljem na grbu. Uz njega su stajali Tomislav Merčep, general Ivan Tolj, Branimir Glavaš i mnogi drugi…

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Mike Pompeo čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Objavljeno

na

Objavio

Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država Michael Pompeo čestitao je Hrvatskoj Dan državnosti u ime Vlade SAD-a i američkog naroda.

“Sjedinjene Države više no ikada cijene hrvatsko vodstvo i naše snažno bilateralno partnerstvo. Kao NATO saveznica i članica EU, Hrvatska je kamen temeljac stabilnosti, sigurnosti i gospodarskog prosperiteta u regiji , ali i unutar cijele Europe.

Sjedinjene Države čestitaju Hrvatskoj na uspješnom predsjedanju EU-om koje se odvijalo usred globalne pandemije bez presedana. I dok obilježavate ovaj praznik, hrvatskom narodu želim sreću i dobro zdravlje u ovim neobičnim i izazovnim vremenima za sve nas. Radujemo se budućoj suradnji na ostvarenju naših zajedničkih ciljeva”, stoji u čestitki američkog državnog tajnika.

Američke zastave zasvijetlile na Kosači – simbol protiv korupcije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Gordan Jandroković: Opravdano je Dan državnosti slaviti 30. svibnja

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković opetovao je u subotu, na Dan državnosti, kako je opravdano taj dan slaviti 30. svibnja, jer je to bio korak Hrvatske ka neovisnosti i demokraciji, a izjave predsjednika države Milanovićao o tom datumu, nije želio komentirati.

„Opravdano je da ponovno, baš 30. svibnja obilježavamo Dan državnosti, to je bio korak ka slobodi, neovisnosti, samostalnosti, početak borbe za slobodu, demokraciju, za neovisnu Hrvatsku“, rekao je Jandroković novinarima na zagrebačkom Mirogoju gdje je državni vrh položio vijence.

Nije komentirao izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da je 30. svibnja HDZ-ov privatluk, a ne Dan državnosti.

„To su njegove odluke, ne želim svaku komemoraciju, svaki dan kada nešto obilježavamo ili slavimo pretvarati u polemiku sa predsjednikom Republike“, rekao je predsjednik Sabora ustrajavajući da 30. svibnja zaslužuje biti Dan hrvatske državnosti.

„Na današnji dan sjećam se tog važnog datuma iz hrvatske povijesti, koji po mojem mišljenju zaslužuje biti Dan državnosti, sjećam se hrvatskih branitelja i predsjednika Tuđmana i nadam se da će to postati opće mjesto i da će i predsjednik Republike, sukladno zakonu prihvatiti obilježavanje ovoga dana na odgovarajući način“, rekao je.

Nije izravno odgovorio na upit vodi li Milanović parlamentarnu kampanju, umjesto SDP-a.

„U predstojećoj kampanji, naši politički suparnici su političke stranke koje bi željele doći na mjesto HDZ-a, a neće uspjeti, a predsjednik Republike treba biti predsjednik svih hrvatskih građana“, naglasio je Jandroković.

Uhićenja neće štetiti HDZ-u, odgovornosti individualne

Mišljenja je da jučerašnja uhićenja, među kojima i uhićenja nekoliko HDZ-ovih dužnosnica, poput državne tajnice Josipe Rimac, neće stranci naštetiti uoči skorih izbora, kaže da se tu vidi da se radi o individualnoj odgovornosti.

„Ne vjerujem (da će naštetiti), zato što pravna država mora raditi, institucije su neovisne i dat ćemo punu potporu radu institucija, rekao je Jandroković.

„Podržavamo rad institucija hrvatske države, nitko nije iznad zakona, bio on član bilo koje stranke. Mislim da je to pokazatelj da institucije rade i u svakoj situaciji kada se prekrši zakon i dođe do zlouporabe položaja, posebno onih na političkim pozicijama, država treba raditi“, naglasio je.

Upitan jesu li HDZ i Vlada pogriješili imenovanjem Rimac za državnu tajnicu, Jandroković kaže da tu nema „odgovornosti politike“.

„Ovdje nema odgovornosti politike, ako je to točno, ovdje se vidi da se radi o individualnoj odgovornosti, tako da bih ovo tretirao na taj način.

Ne možemo preuzimati bilo kakvu kolektivnu odgovornost, ovdje se radi o pojedinačnim činovima za koje oni, ako jesu bili umiješani, moraju odgovarati“ poručio je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari