Connect with us

Reagiranja

MLADEN PAVKOVIĆ: Od 30 tisuća „ubijenih“ došli su na jedva – 30!

Objavljeno

on

Sramota. Kako drugačije nazvati ono što se od 1945., pa naovamo govorilo i pisalo o prvom koncentracijskom logoru u NDH na Danici (Koprivnici)?

Naime, 1986. na suđenju ministru unutarnjih poslova  u NDH Andriji Artukoviću, po riječima prof. Dražena Ernečića, kustosa Muzeja Grada Koprivnica i poznatog hrvatskog povjesničara, spominjalo se da je u tom logoru smrtno stradalo 20 do 30 tisuća zatvorenika, dok se analizom dokumenata povjesničara Zdravka Dizdara došlo do podatka da je tamo ubijeno 30-ak logoraša, ali da je još i to upitna brojka! U prostorijama koprivničkog Muzeja, Dizdar je postavio i izložbu sa fotografijama i dokumentima vezanim uz taj logor, gdje je također dokazao da je većinom ono što je ranije pisano o ovom logoru naprosto velika laž i obmana. Nakon izložbe i nakon javno prikazanih dokumenata nije se našao ni jedan „partizan“ da ospori njegova najnovija istraživanja.

Pored toga,  Ernečić  je otkrio da je današnje Spomen područje Danica smješteno na prostoru na kojem zatočenici uopće nisu boravili (sic!) i gdje logorski sustav  nije egzistirao. Stražarsko zapovjedništvo nalazilo se na prostoru današnje  Uprave transporta Podravke, u zgradi na prvom katu, što drugim riječima znači da je Podravka svoje kamione i dio uprave smjestila na mjestu – logora!

Vrhunski hrvatski muzeologi Ante Sorić i Želimir Laszla također su to potvrdili te dodali da se na prostoru na kojem su bili smješteni logoraši danas nalaze Podravkine automehaničarske radionice, što je prema njima apsurd doveden do granica kulturocida.

Zanimljivo je da se lokomotiva (parnjača) koja je dovozila zatočenike u logor više ne nalazi kao eksponat na mjestu gdje je bio logor Danica, već je ona od 1991. premještena na zagrebački Glavni kolodvor, a još nitko ne zna – zašto?

Na mjestu ovog nekadašnjeg logora koji je djelovao od 15. travnja 1941. do 1. rujna 1942, a kroz koji je navodno prošlo oko 4800 zatočenika, (ni taj se broj točno ne zna!), početkom devedesetih godina dopremili su i ostavili spomenik poginulim partizanima, koji je ranije „ukrašavao“ središnji koprivnički trg.

Mladen Pavković/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari