Pratite nas

Reagiranja

Mladen Pavković: A sad svi na „Jandrino jato“

Objavljeno

na

Milorad Pupovac, političar po zanimanju, inače predsjednik Udruge Srpsko narodno vijeće (SNV) uspio je na prijamu, povodom proslave Božića, kojeg pravoslavni vjernici slave prema julijanskom kalendaru, u zagrebačkom Novinarskom domu, ponovno okupiti hrvatsku i inu političku „kremu“ i poput učitelja u školi održati im lekciju.

[ad id=”93788″]

No, prije ovog tradicionalnog okupljanja angažirao je „umjetnika“ Sinišu Labrovića koji je izveo performans kojeg slobodno možemo nazvati i „da ti pamet stane“. Taj čudan tip razbio je jedanaest ploča koje su pisane na hrvatski i srpski, baš kao i one koje su svojedobno postavljene na javne objekte u Vukovaru.

Ovdje nije bilo policije (osim u civilu) pa da ga netko opali pendrekom u glavu, ili pak da ga unakazi kao hrvatskog branitelja Darka Pajičića, koji je baš zahvaljujući tom incidentu u Vukovaru relativno brzo i preminuo. A tko je taj Labrović? To je isti onaj srpski „umjetnik“ koji je svojedobno bez problema obavljao malu nuždu, ili bolje rečeno, pišao po zagrebačkom Markovu trgu, što je u umjetničkim krugovima, u kakvim se taj i kreće, bilo označeno kao „vrhunski performans“. S obzirom na Labrovićevo bogato iskustvo, šteta što ga Pupovac nije angažirao i za taj i takav performans, a ne da širi mržnju razbijajući dvojezične ploče.

Inače, vjerojatno ste primijetili da i na ovom okupljanju predsjednik Udruge SNV kad je god trebao reći „Hrvatska“ uvijek je rekao „naša zemlja“. Također u svojem „predavanju“ nije spomenuo ni one koji su branili i obranili hrvatsku državu, a još manje se osvrnuo na Srbiju kao agresora. Mogao je barem zahvaliti Srbima koji su bili, a još su uvijek, u Hrvatskoj vojsci i policiji, i koji su dali određeni doprinos u stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države. (Dobro je da Labroviću još nije palo na pamet da organizira performans „pišanje po Srbima koji su branili Hrvatsku“).

No, ono što može Pupovac u Hrvatskoj, to Hrvati koji žive u Srbiji, a poglavito u Vojvodini i Republici Srpskoj, mogu samo sanjati. Teško je naime uopće i zamisliti da bi neka hrvatska Udruga „tamo daleko“ i mogla organizirati nešto slično, a osobito okupiti na svom domjenku najviše srpske i ine političare i držati im „lekciju“. Onaj koji bi nešto takvoga samo pokušao vjerojatno bi prošao kao Pajičić u Vukovaru.
Nakon ovog prijama, kojeg je izravno prenosila i televizija N1 (sic!), SNV organizira 16. siječnja i doček srpske Nove godine u zagrebačkom Globusu, uz, kako su najavili, vrhunsku hranu i piće.. Vjerujemo da će se i tamo okupiti isti koji su bili i ovdje, tim više što će ih zabavljati najbolja četnička muzička grupa – „Jandrino jato“, koja je u vrijeme okupacije na Hrvatsku nastupala u četničkim odorama, veličajući četništvo i četnike te tzv. srpsku krajinu.

No, da se razumijemo, to nije provokacija, to je „građenje dobrih susjedskih odnosa“!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Nekada su ga pljuvali i gazili, a sada ga uzdižu u nebesa

Objavljeno

na

Hrvatski pjevač Mate Mišo Kovač (78) na liječenju je proslavio rođendan. Sa svih strana prima čestitke, ali i priznanja, kao vrhunski glazbeni umjetnik. Vjerojatno će ga se sjetiti i oni na državnom vrhu i „okititi“ ga nekim istaknutim državnim odličjem, jer to je, kao malo tko, zaslužio,  slagali se ili ne, jedan je i neponovljivi, – Mišo!

Veliko priznanje odali su mu i sami glazbenici, tj. njegovi kolege i to već dva puta u relativno kratkom vremenu u Splitu, na Splitskom festivalu i na nogometnom stadionu na Poljudu.

Mišo je toliko značajan, popularan za hrvatsku glazbu da mu već sada slobodno mogu dati ulicu ili trg u Zagrebu, Splitu i Šibeniku.

A jedan dio onih koji ga danas uzdižu u nebesa skoro su ga „pokopali“. Marginalizirali su ga, podcjenjivali i bacali u blato, jer kao to što on pjeva „to je šund“ i tome slično. Čak su se  neki i smijali kad je govorio da je pjevač s najviše prodanih  ploča  (i ostalih nosača zvuka). Međutim, to je točno, pa neka se smiju(sami sebi) i dalje.

Dakle, to je čovjek čiji je sin, Edo,  bio jedan od najmlađih hrvatskih branitelja-dragovoljaca (HOS-ovac) i koji je izgubio život pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Umjesto da mu pomognu u tim teškim životnim situacijama većina medija, pa i glazbenika, tj. njegovih kolega „iskoristilo“ je tu nevolju da ga još više ponize, iako se on nikada poniziti ne može.

Sjećam se kad ga je moja malenkost, u suradnji s producentom Vladimirom Mihaljekom-Mihom, jednom pozvala na humanitarni (braniteljski) koncert u zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište (HNK)  da su mi neki glazbenici i „kulturnjaci“ neprestano nakon toga govorili: kako sam to mogao, nije Mišo za HNK, te da je njegovim nastupom i ta kulturna ustanova dobila „narodnjački štih“!

Stoga, kad se danas na sve strane govori i piše o njegovoj veličanstvenoj karijeri treba se podsjetiti i 1999., kad  je namjeravao izvršiti samoubojstvo (pucao si je u grudi). Što su tada neki medijski „monstrumi“ pisali? Da se je stvarno želio ubiti pucao bi si u srce, a ne pokraj njega! Da to su među ostalim objavljivali!

Četiri  godine nakon toga bio je polumrtav, ležao nakljukan sedativima.

I materijalno je propadao. Zvali su ga na nastupe  i u Srbiju, gdje je još uvijek „kralj“,, ali on nikada nije pogazio svoju riječ. Jednom je nakon Domovinskog rata rekao-nikada više u Beograd! I nije nikada otišao ni na „kavu“.

Mišo, hvala ti, i sretan ti rođendan!

Mladen Pavković

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Predsjednica oštro odbacila pokušaj reinterpretiranja njezinih izjava o migrantima

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović oštro je odbacila pokušaj reinterpretiranja njezinih izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija i istaknula je da hrvatska policija postupa u skladu sa zakonom i humano, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjednice.

“Oštro odbacujem pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija”, rekla je Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako “hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice, samim time i granice EU pri sprječavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstava prisile prema prekršiteljima zakona primjenjuje u najmanjoj mogućoj mjeri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća”.

Naglasila je da je sigurnost temeljni uvjet stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedna od njezinih ključnih zadaća.

“To su činjenice koje nikakve igre riječi, krivi prijevodi ili iz konteksta izvučeni dijelovi izjava ne mogu i neće promijeniti.”

Predsjednica se oglasila nakon što su svjetski mediji i HRW reagirali na intervju koji je dala za švicarsku javnu televiziju SRF.

Tijekom prošlotjedne posjete Švicarskoj, novinar švicarske državne televizije je predsjednici kazao da televizija posjeduje snimke pretučenih migranata koji tvrde da ih je hrvatska policija nasilno i ilegalno odvratila od ulaska u zemlju, a predsjednica je odgovorila da “govori o ilegalnim imigrantima koji žele iligalno ući u Hrvatsku”.

“Zašto mislite da je to ilegalno? Govorimo o ilegalnim migrantima, ljudima koji ilegalno žele ući u Hrvatsku i policija ih šalje nazad u Bosnu i Hercegovinu. Postoje otvoreni granični prijelazi koji su otvoreni za sve koji žele doći u Hrvatsku i zatražiti azil”, rekla je predsjednica za švicarsku televiziju.

Također je kazala da se zbog takvih optužbi raspitala kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu i da su joj oni u više navrata potvrdili da ne koriste “pretjeranu silu”.

“Naravno da je potrebno malo sile kada potiskujete ljude, ali morate vidjeti i kakav je to teren koji prelaze pretežito po noći”, rekla je predsjednica koja je pred odlazak u Švicarsku posjetila granični prijelaz u Kordunskom Ljeskovcu.

(Hina)

 

Željko Glasnović: Migrantski val se zahuktava (VIDEO)

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari