Pratite nas

Reagiranja

Mladen Pavković: Ako tko prekraja povijest, onda su to srpski, a ne hrvatski autori

Objavljeno

na

Sve što organiziraju Hrvati, a odnosi se na bilo kakve domoljubne manifestacije, objavljivanje knjiga i slično, te je poglavito vezano uz hrvatski obrambeni Domovinski rat, Nezavisnu Državu Hrvatsku, blaženog Alojzija Stepinca ili pak o navodnim zlodjelima nakon II. svjetskog rata, apriori nailazi na osudu srpske strane. U tome prednjače novinari (skribomani) iz srpskog biltena Novosti, kojima se kosa diže na glavi ako samo netko počne članak s „u“ ili „h“, jer ne podnose ustaše, a bome ni Hrvatsku.

Sada su „poludjeli“ na zaprešićki prvi Festival domoljubnog filma „Gordan Lederer“, jer će tamo, kako navode, (zamislite!) biti prikazan „propagandni antisrpski film Jakova Sedlara i revizionistički dokumentarac o Jasenovcu Romana Leljaka kojim se umanjuju i negiraju ustaški zločini“. Zatim dodaju „da bi skandal bio veći, festival je dobio pokroviteljstvo Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane, Grada Zagreba i HRT-a te potporu lokalne vlasti.“(sic!).

Dakle, „skandal“ je ako hrvatske domoljubne filmove podupiru Hrvati, a nije skandal ako srpske Novosti, u kojima (da se malo našalimo) na svakoj stranici „viri četnička glava“ i koje financiraju pojedine hrvatske institucije,  pišu i huškaju protiv Hrvata i Hrvatske!

Također nije skandal da se propagira objavljivanje „sabranih djela“ notornog Viktora Ivančića u „pet knjiga i na 2500 stranica“ (s potpisom autora!), a koje će uglavnom financirati Pupovčevo  Srpsko narodno vijeće (SNV), da mu se oduži za „sve što je činio na dobrobit Srba i pupovčeve rodbine“, ali pretežno (ili bolje rečeno u cijelosti) novcima hrvatskih poreznih obveznika.

Za takve megalomanske i beskorisne projekte („sabrana (ne)djela“)  ne manjkaju financijska sredstva, a sigurno će naići i na golemu potporu (slavu!) Ivančićevih drugova i drugarica tzv. piskarala, koji su odlično raspoređeni u gotovo svim najvažnijim hrvatskim, ali i drugim medijima.

Srbijanskim i inim piskaralima ne smeta samo što će na Festivalu domoljubnog filma, koji oni nazivaju i „festivalom netolerancije“ (sic!), biti prikazani filmovi Sedlara i Leljaka, već i oni Nade Prkačin. Autorica je napravila sjajan i iznimno potresan film s nazivom „Štafeta smrti“, ali i ona nije „smjela“ biti na ovoj manifestaciji jer je „autorica uratka “Macelj – Titovo stratište“, (zamislite!) emitiranog na javnoj televiziji uoči obilježavanja godišnjice oslobođenja Zagreba 8. svibnja. Njezin je „grijeh“, kako navode, što u filmu „koji se bavi poratnim strijeljanjima u maceljskoj šumi za ustaše koristi termin „hrvatska vojska“ te da smo iz njega doznali da su komunisti „ubijali ljude po šumi i deset godina poslije rata“.

Zbog toga što se „usudila“ snimiti film „Štafeta smrti“, koji podsjeća na konkretne događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali od 10. do 22. studenog 1991. u minskom polju nedaleko Marinaca i gdje su od 11 hrvatskih branitelja koji su te nedjelje iz okupiranih Bogdanovaca krenuli u proboj s civilima, danas  na životu još ostala samo dvojica: Ivica Jurčan i Đuro Kovačević, te smisao našla u podsjećanju na junaštvo i nesebično žrtvovanje za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku, srbijanski kritičari joj zamjeraju što, primjerice, u svom filmu „Magnum crimen 1945.“ „prozirno prekraja  ratna stradanja“ u II. svjetskom ratu. Inače, ova je izvrsna novinarka i autorica nekoliko odličnih  dokumentarnih filmova svojedobno dobila otkaz na HRT-u jer je navodno za jedan svoj film koristila arhivu za izradu filmova o Anti Gotovini, a za to nije imala odobrenja.

Dakle, umjesto da bude nagrađena što je napravila film o Gotovini, ona je dobila – „nogu“! Nu, da je drugo vrijeme, bi li na televiziji netko dobio otkaz što je ovako ili onako koristio materijale neke tv kuće o Titu i partiji, odnosno o njihovu „junaštvu“, ili bi ga za taj „pothvat“ uzdizali u nebesa?

Većini onih koji snimaju dokumentarne i ine filmove o hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu, ali i o zločinima u vrijeme i nakon II. svjetskog rata, tzv. osloboditelja, uz ostalo treba zamjeriti što u svojim uradcima nisu prikazali  ni pedeset posto istine od one kakva je bila – krvava, okrutna i gotovo bez primjera u svijetu!

Srbi u svojim dokumentarnim i igranim filmovima, knjigama i manifestacijama mogu lagati, mazati i farbati koliko hoće, a hrvatskim autorima najradije bi zabranili uplitanje u ove, ratne teme, jer čim netko od njih progovori o Vukovaru, NDH, ustašama, Jasenovcu odmah se ističe da se „nasilno pokušava prekrajati povijest“, ili kako je rekao gradonačelnik Čakovca  da „mnoge publikacije i inicijative usmjerene na umanjivanje ustaških zločina imaju potporu države, a često se iz nacionalnih izvora i financiraju“.

Nu, koji to filmovi i knjige „umanjuju ustaške zločine“ mahom se ne otkriva. Prije bi bilo da treba (da se malo našalimo) kazniti hrvatske autore što umanjuju partizanske i komunističke zločine. Kritiku zaslužuje i hrvatska država, odnosno njezine institucije, koje manje-više ne potiču autore na snimanje dokumentarnih i inih filmova o agresiji na RH, već, ako im i daju potporu, ona je mahom – nematerijalna.

Svojedobno je moja malenkost u Koprivnici pokrenula Prvi festival ratnog igranog filma, gdje smo u nekoliko dana prikazivali filmove iz raznih strana svijeta. Izdržali smo tek dvije godine, jer „mecena“ nije bilo.

Stoga, treba poduprijeti Festival domoljubnog dokumentarnog filma, baš kao i sve drugo što ima za cilj promicanje i zaštitu vrijednosti hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata.

Da se ne zaboravi!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Grmoja: HDZ je klijentelistička organizacija sklona kriminalu i aferama

Objavljeno

na

Objavio

Mostov politički tajnik Nikola Grmoja u četvrtak je optužio HDZ da se zbog brojnih afera, pa i zadnjih oko prometne nesreće i skupocjenog Mercedesa ministrice Gabrijele Žalac, dokazuje kao “klijentelistička organizacija sklona kriminalu i aferama.

“HDZ je jedna klijentelistička organizacija koja je sklona i kriminalu i aferama, a ovisno o tome kako kome odgovara, te afere, kriminalne radnje, ti repovi izlaze u javnost.

Znači, ministirca je odgovorna, a sad kad će se to plasirati… to se plasira ovisno o tome kako to kome u HDZ-u odgovara”, izjavio je Grmoja novinarima u Saboru.

Neuvjerljivima smatra tvrdnje Gabrijele Žalac, ministrice regionalnog razvoja i fondova EU da je Mercedes, koji je bio parkiran u dvorištu njene kuće u Vinkovcima, unajmila njezina majka.

Afere se izvlače kad to odgovara HDZ-ovcima koji se ne slažu s Plenkovićem

“Ono što sam mogao vidjeti, dosta je bila konfuzna priča ministrice Žalac. Treba jasno reći da ovdje nije ministrici ništa podmetnuto, znači ni prometna nesreća u kojoj je sudjelovala, niti ova zadnja afera oko automobila. No, činjenica je da se te afere, loše stvari po ministricu izvlače u javnost kada to, očito, odgovara nekima u HDZ-u koji se možda ne slažu s politikom Andreja Plenkovića oko sastavljanja liste”, poručio je Grmoja.

Istaknuo je kako je ministrica sama odgovorna za neke od tih stvari, da joj se dogodila prometna nesreća u kojoj je vozila bez važeće vozačke dozvole i udarila djevojčicu, isto tako i s njenim roditeljima iako “vjerojatno ona vozi taj auto”.

“Ne znamo na koji način ga je dobila, ali očito je netko iz redova HDZ-a slikao to i pustio u javnost, tako da smo to svi saznali”, rekao je.

Ne zna niti ga zanima tko to, kako kaže, iz HDZ-a plaisra u javnost, ističući kako je ‘mostovcima’ cilj pokušati ih zaustaviti “u onome što rade od Hrvatske”.

Zdravko Marić je nevjerodostojan političar koji je davno trebao otići s mjesta ministra

Novinare je zanimalo i kako tumači tvrdnje šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja da je ministru financija Zdravku Mariću sponzorirao ulaznice za utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na lanjskom Svjetskom prvenstvu u Rusiji, za koje je Marić rekao da ih je sam kupio.

“Ja to ne znam, to bi trebalo istražiti, ali Marić se pokazao kao potpuno nevjerodostojan političar koji je mijenjao iskaz i pred povjerenstvom i sudjelovao u aferu Agrokor. Trebao je davno otići s mjesta ministra, da smo normalna država, ali očito je da njemu sve prolazi, pa će mu onda sada proći i ova priča”, kazao je Grmoja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Medved i Butković: Ne znamo tko smješta ministrici Žalac

Objavljeno

na

Objavio

Ministri branitelja te mora, prometa i infrastrukture Tomo Medved i Oleg Butković izjavili su u četvrtak da ne znaju tko bi mogao smještati ministrici Gabrijeli Žalac, koja je, nakon što se jučer našla u aferi s luksuznim Mercedesom, izjavila da ima insinuacije da joj netko smješta, te da se možda radi i o unutarstranačkim sukobima.

Ministar branitelja Tomo Medved kazao je da ministricu Žalac treba pitati tko joj smješta.

Kolegica Žalac svoj posao radi iznimno odgovorno, kazao je Medved i rekao da ne može ulaziti u to tko bi joj iz HDZ-a mogao smještati, te da to treba pitati ministricu.

Da ne zna tko bi joj smještao, kazao i je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uoči sjednice Vlade.

“Ne bih to komentirao, ipak je ona moja kolegica. Ona je dala objašnjenja jučer, a ovo što se tiče stranke i ljudi koji bi u stranci to radili i nekome pakirali, očekujem da ćemo na stranačkim tijelima, tamo je mjesto gdje se o tome raspravlja”, kazao je.

Upitan zna li imali li Žalac neprijatelja unutar stranke, rekao je da ih ne pozna i da nije dobio takav dojam.

Medved: Znam da je dar veći od 500 kuna sukob interesa

Na novinarsko pitanje bi li on, kao što je navodno napravio i ministar Zdravko Marić, primio na dar karte za utakmice za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, Medved je kazao da nije išao u Rusiju, iako je imao ponudu.

“Imao sam ponudu, ali imao sam drugih obveza ovdje, nisam išao na utakmicu”, kazao je.

Upitan zna li da je primitak dara vrijednijeg od 500 kuna sukob interesa, Medved je kazao da zna.

“Pitajte kolegu Marića,” poručio je.

Ministar financija Zdravko Marić na utakmici na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji bio je u društvu šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollya, u čijem je vlasništvu i automobil koji je parkiran ispred kuće ministrice Žalac.

Saborski zastupnik SDP-a Goran Maras jučer je rekao kako je Stojanović dobio kredit o HBOR-u, gdje ministrica Žalac sjedi u Nadzornom odboru. No, u Nadzornom odboru je i ministar Zdravko Marić, a na pitanja novinara o prijateljstvu njega i Marića, Jolly je jučer rekao da su oni stari prijatelji i da su zajedno išli u Rusiju.  (Hina)

Ministrica Gabrijela Žalac: ‘Ne znam kome smetam, ali obrisi mi se kristaliziraju’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari